szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az okos ember persze nem várja meg, míg a bevezetőben említett problémára sor kerül.

Az okos ember persze nem várja meg, míg a bevezetőben említett problémára sor kerül. Inkább figyeli a merevlemezét, s ha a legkisebb jelét is tapasztalja annak, hogy közeledik a „vég”, gyorsan máshova is elmenti fontos állományait. Az archiválás végrehajtásához mutattunk már szoftvereket.
Az alábbiakban néhány ötletet adunk azzal kapcsolatban, hogyan tudjuk meg kezdőkként is könnyen, gyorsan és főleg ingyen, hogy megbetegedett adataink tárolója.
A meghibásodni készülő merevlemez mindenekelőtt fura hangokat hallat. Ha gyanús zörejek érkeznek a számítógép belsejéből, azonnal kezdjünk gyanakodni, s gondoljunk a backup-ra. Persze azonnal felvetődik a kérdés, milyenek azok a gyanús zörejek. Nos, a Data cent weboldalán remek útmutatót találunk, ahol a gyártók szerint csoportosították, hogy az egyes merevlemeztípusoknál melyik zörej, mire utal.
 
Belehallgathatunk a gyanús zörejekbe

De persze itt van maga a Windows is, hiszen az Intézőben is elérjük a merevlemezt. Kattintsunk jobb egérgombbal a mappájára, majd válasszuk a Properties opciót. Kattintsunk a Tools fülre, s a megjelenő ablakban feltűnő első opció máris „checkolja” merevlemezünket, hibák után kutatva.
Ha nem lennénk elégedettek, letölthetjük a Disk Checkup nevű ingyenes kis segédprogramot is, amelyik diagnosztikai adatok tucatját szállítja merevlemezünkről. Figyeli a lemez hőmérsékletét, az írási és olvasási hibákat, s a háttérben futva azonnal figyelmeztet, ha valamelyik fontos paraméter elér egy kritikus értéket, ami előjele lehet egy későbbi meghibásodásnak.
S végül a SeaTools nevű diagnosztikai eszközt ajánljuk, elsősorban a számítógépekhez jobban értők figyelmébe. A szoftver letölthető innen. A névválasztás nem véletlen, a Seagate fejlesztéséről van szó, ám a program más gyártók merevlemezeit is lelkiismeretesen megvizsgálja. A SeaTools for DOS programra kattintsunk, s az oldalon található leírásnak megfelelően készítsünk egy boot CD-t. Indítsuk újra a komputert, úgy, hogy erről a CD-ról bootoljon, fogadjuk el a licencfeltételeket, és futtassuk le a tesztet. A hibákról a vizsgálat befejezésekor részletes listát kapunk.

(Forrás: Tehno World)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!