szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A T1100 összecsukható kialakítása és beépített billentyűzete azóta is meghatározza a notebookgyártást és a laptopok...

A T1100 összecsukható kialakítása és beépített billentyűzete azóta is meghatározza a notebookgyártást és a laptopok általános jellegét.
Az otthoni, irodai és mobil felhasználók régóta élvezhetik a Toshiba innovatív termékeinek megbízhatóságát és stílusát. Szigorú élettartam-vizsgálatok alapján elmondható, hogy a Toshiba notebookok nem csak megbízhatóak, de megfelelnek a legmagasabb minőségi szabványoknak is.

A kecses, elegáns és kompakt kialakítás stílusos megjelenést kölcsönöz a vállalat termékeinek. Az eddig eladott 90 millió gép arról tanúskodik, hogy ezt a világ is így gondolja.

Mérföldkövek évről-évre
1985 – A világ első tömeggyártású notebookja (T1100)
1986 - A világ első notebookja Intel 286 processzorral (T3100)
1986 – A világ első notebookja beépített merevlemezzel (T3100e)
1987 – A világ első notebookja Intel 386 processzorral (T5100)
1990 – A világ első notebookja NiMH akkumulátorral (T4600C)
1991 – A világ első notebookja színes kijelzővel (T4600C)
1991 – A világ első notebookja aktív kijelzővel
1992 – A világ első notebookja 486 processzorral (T4400SXL)
1993 – Az első tablet PC (T100X)
1993 – A világ első notebookja Lithium-Ion akkumulátorral (T3400CT)
1994 – A világ első notebookja Pentium processzorral (4900CT)
1995 – Az első notebook CD-ROM-al (T2150)
1997 – A világ első notebookja DVD-vel (Tecra 750DVD)
2000 – Az első notebook DVD/CD-RW multi-drive-al (Qosmio 500)
2001 – Az első notebook vezeték nélküli szolgáltatásokkal (Bluetooth® and WLAN); (Portege 4000/Tecra 9000)
2003 – Az első notebook 17”-os kijelzővel
2004 – Az első notebook LCD TV minőségű video minőséggel, TV tunerrel (Qosmio G10)
2004 – A világ legkisebb 0,85” merevlemeze
2009 – Az első notebook SSD-vel (Portege R500)
2010 - Az első két érintőkijelzős notebook - Libretto W100

Az ide vezető út – az elmúlt 25 év
Az 1875-ben alapított Toshiba Corporation a világ élvonalbeli újítója és globális vezető a fejlett technológiai termékek terén. Világszerte 247 leányvállalatával és társvállalatával van jelen.
1981-ben hozott döntést a Toshiba arra vonatkozóan, hogy megkísérli létrehozni a „hordozható számítógépet”. A mérnökök célja egy olyan számítógép megalkotása volt, amelyet bárki, bármikor és bárhol használhat. Az alapötlet egy amerikai informatikustól, Alan Kay-től származott. A Toshiba mérnökei olvasták Kay 1977-es, Personal Dynamic Media (személyes dinamikus adathordozó) című szakdolgozatát, amelyben a „Dynabook” névre hallgató elképzeléséről írt, amellyel lényegében egy laptop alapjait írta le. A dolgozat nagy hatással volt a mérnökökre, akik remélték, egy napon megalkothatják a Dynabookot.

1985-ben megjelent Európában a T1100, a világ első, tömeges gyártásra szánt fogyasztói laptopja, amely 10 000 eladott darabbal átütő sikert ért el a kontinensen. A T1100 az év végétől az Amerikai Egyesült Államokban is elérhetővé vált, és az európaihoz hasonló sikert aratott.
A Toshiba ekkor már elkezdett dolgozni a második világelső termékén, a T3100-on, az első olyan hordozható számítógépen, amelybe 3,5 hüvelykes merevlemezt építettek. A Toshiba 1986-ban bemutatott, második világelső számítógépét az amerikai PC Magazine a hordozható számítógépek királyává választotta.

Ezután jelent meg 1989-ben a Dynabook, a világ első A4-es méretű hordozható számítógépe. Mivel az elkészítését Alan Kay inspirálta, a Toshiba bemutatta neki az első Dynabookot, aki le volt nyűgözve, hogy álmai valóra váltak.
Miután a Toshiba három világelsőséget is magáénak tudhatott, a világon egyre több helyen értesültek laptopjairól, az eladások száma pedig 1989-re elérte az 1 milliót. A következő évben ez a szám megduplázódott, 2 millióra nőtt.
1992-ben megjelent a világ első színes képernyős notebookja, 1994-ben pedig az első hajlékonylemez- és merevlemez-meghajtóval rendelkező laptop is. Szintén 1994-ben elsőként nyerte el a Toshiba a „hordozható számítógépek világának királya” címet, köszönhetően a legnagyobb piaci részesedésnek, amelyet további hét évig meg is őrzött.
1996-ban a Toshiba bemutatta a világ akkor legkisebb és legkönnyebb notebookját, a Librettót, amely akár egy kabát belső zsebében is elfért. A Libretto nemcsak műszaki, hanem kulturális jelképpé is vált. Még most is vannak Japánban „librerek”, azaz Libretto-rajongók, akik mai napig folyamatosan használják gépüket, és rendszeresen eszmét cserélnek a nehezen beszerezhető alkatrészek és a használt gépek elérhetőségéről, illetve az egyedi rendszer-üzemeltetési módszerekről.
A Toshiba notebook-fejlesztésekbe történő befektetései továbbra is töretlenek. A vállalat célja a laptopok újabb és újabb, olyan generációinak kifejlesztése, amelyek még könnyebben hordozhatóak, még inkább felhasználó-barátak és mindig jobb minőségűek, mint elődjük. Az eladási adatok azt mutatják, hogy a fogyasztók elismerik a vállalat ezen törekvéseit. Összehasonlításképpen: 1989-ben 1 millió notebookot értékesített a Toshiba, 2007 elejére pedig a vállalat eladásai elérték az 50 milliót. Mára ez az érték több mint 90 millióra nőtt.

Kiváló termékek
Napjainkban a Toshiba hét notebook-sorozatot kínál a különböző felhasználók számára, a mindennapi felhasználótól a munka megszállottain át a profi játékosokig.

Az évek során a Toshiba számtalan új technológiát fejlesztett ki. Ezek közé tartozik a vékony hajlékonylemez-meghajtó, a 2,5 hüvelykes merevlemez, a vékony DVD-meghajtó, az energiahatékony technológia (LED-es háttér-világítású LCD-kijelző), a jelentős ellenállóság és tartósság, a képjavító-, illetve a SpursEngine technológia és számos eredeti szoftver.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felszólalt az SZFE új urai ellen az Ódry Színpad névadójának örököse

Felszólalt az SZFE új urai ellen az Ódry Színpad névadójának örököse

Hegyomlásnyi méretű, de sportkocsiként lő ki ez az 1000 lóerős új amerikai pickup

Hegyomlásnyi méretű, de sportkocsiként lő ki ez az 1000 lóerős új amerikai pickup

Váratlanul lemondott a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetése

Váratlanul lemondott a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetése