szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az Intel Developer Forum második napjának nyitó előadásán az Intel vezetői felvázolták a vállalat erőfeszítéseit az...

Az Intel Developer Forum második napjának nyitó előadásán az Intel vezetői felvázolták a vállalat erőfeszítéseit az Intel Atom alapú rendszerchipek terén. Ezek a chipek olyan  termékeket céloznak meg, mint a netbookok, táblagépek, szórakoztatóelektronikai és beágyazott eszközök és okostelefonok.
Az Intel stratégiája az, hogy a legjobb élményt Intel processzorokon kapják a felhasználók. Ebben nem csak a hardver játszik szerepet, hanem a szoftver optimalizációja is, hangsúlyozta Renée James, az Intel Software and Services üzletágért felelős alelnöke.  A magas szintű teljesítményen túl James alapvetőnek tartja, hogy a különféle eszközök egységes használatára innovatív megoldásokra van szükség – kezdve a PC-ktől az okostelefonokon és táblagépeken át az autóelektronikáig és bármilyen online eszközig.

Az egységes élményt szem előtt tartva James bejelentette az Intel AppUp alkalmazásbolt elérhetőségét. A bolt ingyenes és fizetős alkalmazásokat egyaránt tartalmaz, a kínálat a szórakozástól a közösségi hálózatokon és a játékokon át a munkavégzést segítő szoftverekig terjed. A vásárlások elősegítése érdekében a fizetős szoftverek is kipróbálhatóak. Az indulással egy időben jelentek meg hivatalosan az Adobe AIR alkalmazások is, valamint számos szoftverfejlesztő csatlakozott a disztribúciós platformhoz.

Annak érdekében, hogy a netbook felhasználókat világszerte elérje a bolt, az Intel megállapodásokat kötött az amerikai Best Buy, a brit Dixons, az indiai Croma láncokkal, hogy az ott értékesített gépeken előtelepítve legyen megtalálható az alkalmazásbolt, de a korábbi vevők számára is elérhető online. A gyártóknak lehetőségük van maguknak testre szabni az AppUp-ot, így például az ASUS saját változatát fogja majd kínálni, októbertől kezdődően. James a fejlesztők számára is tartogatott meglepetéseket, mint amilyen az ötletes és színvonalas alkalmazásokat díjazó Intel Million Dollar Development program.
James elárulta, hogy október során érkezik a MeeGo mobil Linux-disztribúció webes futtatási környezete, a MeeGo Web, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy a weben megszokott programozási nyelveket és architektúrát használják alkalmazások előállításához.

A Tunnel Creek kódnéven ismert Intel Atom E600 processzorokat Doug Davis, a beágyazott és kommunikációs üzletágért felelős alelnök mutatta be. A magas integráltságú chipeket kifejezetten beágyazott területekre tervezték, mint amilyen az autók fedélzeti számítógépe is. A processzorhoz több vállalat, köztük az OKI, a Realtek és az STMicroelectronics is készített kiegészítő vezérlő chipsetet a különféle igények kielégítése érdekében.

Davis fellebbentette a fátylat a Stellarton kódnevű, úgynevezett konfigurálható Atom processzorról is. A szintén E600 sorozatú Atom rendszerchipekre épülő Stellarton egy Altera FPGA-t is integrál a közös tokban, amelynek köszönhetően az ügyfelek további rugalmasságot kapnak a felhasználási módokban. A rendszerszállítók így például többek közt egyedi I/O-csatlakozásokat vagy bizonyos számításokat gyorsító áramköröket alakíthatnak ki, a piaci igényeknek megfelelően.
A Groveland kódnevű Atom CE4200 a multimédiás eszközök lelke. A chip támogatja a 3D videózást, a H.264 HD-enkódolást, több egyidejű bemeneti adatfolyam fogadását is. A Groveland elsősorban fejlett hálózati set-top boxokban bukkanhat majd fel, amelyeket több gyártó is bejelentett már. Az ultramobil számítógépeket célozza, mint például a táblagépek és netbookok, az Oak Trail kódnevű Atom, amely jövőre kerül piacra, és átlagosan fele fogyasztással rendelkezik majd a jelenlegi Atomokhoz képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem indul a tokiói olimpián Szilágyi Liliána

Nem indul a tokiói olimpián Szilágyi Liliána

A Brexit nem várt mellékhatása: vége a hosszú nyaralásoknak

A Brexit nem várt mellékhatása: vége a hosszú nyaralásoknak

Lovasi András elárulta, mire fordítja a raktárkoncertért kapott gázsiját

Lovasi András elárulta, mire fordítja a raktárkoncertért kapott gázsiját