szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Google immár publikusan is elérhetővé teszi ezeket a megkereséséket legújabb, „Trancparency Tool” elnevezésű...

 A Google immár publikusan is elérhetővé teszi ezeket a megkereséséket legújabb, „Trancparency Tool” elnevezésű oldalukon.

Az internet és az információ szabadságáért harcoló civil csoportok máris lelkesen üdvözlik a kezdeményezést, persze nem felejtik el rögtön hozzátenni, hogy ezek az adatok még csak a „jéghegy csúcsát” jelentik. Maga a Google sem tagadja, hogy a Transparency Tool a feléjük irányuló megkeresések, cenzúra vagy éppen a felhasználók adatainak tárolása és összehasonlítgatása tekintetében nem tartalmaz sok infót.

Éppen ezért Kínával kapcsolatban például semennyi adat sem található, és tekintve a helyzet bonyolultságát, ez érthető is.  De nem fogjuk megtudni azt sem, hogy milyen jellegűek voltak a Google felé irányuló megkeresések. Magyarán: egészen pontosan miért is kíváncsi valaki a felhasználók személyes adataira? És mely állami szervezetek felől jön a kérés? Van-e joguk ilyet kérni egyáltalán?

A leggyakoribb eset, amikor bírósági végzés alapján szólítják fel a Youtube-ot valamilyen videó eltávolítására, ez főleg jogvédett művek esetében fordul elő, de volt már náci videókkal, nacionalista klipekkel és persze pornográf anyagokkal kapcsolatos megkeresés is.

Ezekre a válaszokra még várnunk kell, de érdekességnek már most is jó a Google apró eszköze. Annyi biztos, hogy Magyarország felől nem érkezett megkeresés cenzúra és adatkiadás tekintetében. Ez valamennyire megnyugtató.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Áder János a szegedi professzorról: Ha valóban az hangzott el, az minősíthetetlen

Áder János a szegedi professzorról: Ha valóban az hangzott el, az minősíthetetlen

Nem vártak a kormányra, önálló járványügyi intézkedéseket hoztak a hajléktalanellátásban

Nem vártak a kormányra, önálló járványügyi intézkedéseket hoztak a hajléktalanellátásban

J. K. Rowling új gyerekkönyvet írt

J. K. Rowling új gyerekkönyvet írt