szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A legtöbb szoftver angol nyelvű – akár tetszik akár nem, ez az ipari szabvány, és sok esély van rá, hogy ez nem is fog...

A legtöbb szoftver angol nyelvű – akár tetszik akár nem, ez az ipari szabvány, és sok esély van rá, hogy ez nem is fog változni a jövőben. A vélemények erősen megoszlanak arról, hogy vajon érdemes-e egy-egy egyszerűbb szoftver felületét honosítani. Kell-e, hogy a „file” helyett „fájl” legyen?  Elnézhető kifogás-e a „nem tudok angolul” abban az esetben, ha csak annyit kell megjegyezni, hogy a „copy” másolást jelent, a „paste” meg beillesztést (az „open”-t pedig még az is tudja, aki soha nem tanult angolt).

Ezt a vitát szinte lehetetlen eldönteni (a másik oldal véleménye itt olvasható és kommentelhető) - koncentráljunk most inkább arra, hogy mi a teendő, ha szoftvereinket a világ legszebb és legbonyolultabb nyelvén szeretnénk használni.

Játékok esetében nagyon szerencsés helyzetben vagyunk. Egyrészt az utóbbi években a legnagyobb kiadók piacként kezelik hazánkat, így rengeteg játékot eleve honosítva vehetünk meg. Amennyiben mégsem találunk magyar verziót, akkor sincs gond: csak keressük fel a magyaritasok.hu portált , ahol több száz játékhoz találhatunk igényes, profi minőségű (ám házilag készített) fordítást. A portált Panyiczky Péter (Panyi) és Iványi András indította, és nem lehetünk elég hálásak fantasztikus munkájukért.

Segédprogramok tekintetében sem vészes a helyzet: a legnépszerűbb alkalmazások (böngészők, TotalCommander stb.) már eleve rendelkeznek magyar nyelvű változattal. Ha valami olyasmibe botlunk, amihez hirtelen nem találunk magyar nyelvi fájlokat, akkor sincs gond: csak keressük fel a honosítóműhely-t, itt szépen kategóriákba rendezve találhatunk magyar nyelvű szoftvereket vagy nyelvi fájlokat.

Ha mi magunk szeretnénk honosítással foglalkozni, akkor a legegyszerűbb, ha a DBF Editorral dolgozunk (ennek is van magyar verziója).

Fontos, hogy magyar nyelven legyenek a szoftverek? Vagy inkább mindenki tanulja meg a szükséges 50-100 alapvető kifejezést? Lássuk, mit gondolnak az Olvasók!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
120 Hz-es kijelző és 108 megapixeles kamera van a Redmi 85 ezres telefonjában

120 Hz-es kijelző és 108 megapixeles kamera van a Redmi 85 ezres telefonjában

Fejenként 121 kiló élelmiszert dobunk ki a szemétbe évente

Fejenként 121 kiló élelmiszert dobunk ki a szemétbe évente

Élen jár energiapazarlásban a magyar lakosság

Élen jár energiapazarlásban a magyar lakosság