szerző:
techline.hu

Az Adobe Elements sorozata két dolog miatt csábító.

Az Adobe Elements sorozata két dolog miatt csábító. Először is olcsón vásárolhatunk meg két olyan szoftvert, amelyek tudásukban közel professzionális szintet képviselnek. Másodszor ezeknek a programoknak a használata gyorsan elsajátítható, ráadásul rengeteg feladat automatizálható a segítségükkel. Mindkét jellemző tökéletes választássá teszi e szoftvereket otthonra.

PRE 9: HD videók vágása és megosztása, kényelmesen
A Premiere Elements 9 egyik kiemelt újdonsága, hogy kivételesen nem csak Windowsra érhető el. A 9-es verzióval debütált ugyanis az olcsó videovágó az Apple platformján is, így immár OS X-en is leválthatjuk rá az iMovie-t, ha annál kicsit többre vágyunk, de nincs igazán szükségünk a Final Cut vagy a teljes Premiere Pro tudására.

A több sávos szerkesztés mellett van egyszerűsített nézet is

A felület valóban felhasználóbarát, ráadásul ha nem vagyunk teljesen tisztában a formátumokkal, akkor sincs gond, bármilyen projektet választhatunk az elején, a program menet közben felajánlja, hogy módosítja annak jellemzőit az importált videóknak megfelelőre. Importálni pedig szinte bármilyen ma, otthoni felhasználók körében elterjedt forrásból tudunk: DV kamerák, AVCHD kamerák, mobiltelefonok, webkamera. Természetesen lehet HD felbontású is a forrás, sőt a mostanában terjedő AVCHD Lite és DSLR anyagokat is feldolgozhatjuk. Ha fotókból szeretnénk látványos video-slideshow-t, az sem jelent gondot.

Effektek utólagos szerkesztése

Szerkeszteni Timeline vagy Sceneline nézetben tudunk. Utóbbinál csak sorban bedobáljuk a jeleneteket, közéjük tesszük a kívánt átmeneteket, rájuk az effekteket és már készen is vagyunk.
A Timeline nézet kicsit többre képes, hiszen itt több sávon szerkeszthetjük a videókat és a hangot, vagyis lehetőségünk van egymásra úsztatni jeleneteket, logóval ellátni a videót, és még megannyi másra. Haladóknak értelemszerűen ez javasolt.

Rengeteg kimeneti formátum!

A program merevlemez-igénye nem éppen kicsi, a sablonok több Gbájtnyi helyet tesznek magukévá, viszont cserébe pillanatok alatt készíthetünk látványos összeállításokat, a nulláról akár a kész, menüvel ellátott DVD-ig.
A Maceseknek csak annyit tudunk mondani, hogy kedveljük az iMovie-t, de a helyzet az, hogy a Premiere Elements 9 sokkal nagyobb szerkesztési szabadságot ad (jelenleg, mert hát közeleg az új iLife csomag is, és ki tudja, ott mit kapunk).
Az effekteket, átmeneteket, feliratokat, témákat az Edit fülre kattintva érjük el. Van belőlük bőven. A Disc Menus fülön összeállíthatunk egy komplett, menüvel ellátott DVD-t, a Share fülre kattintva pedig modernebb formában oszthatjuk meg anyagainkat, például a Youtube-on, a Facebookon, mobilra optimalizálva, de ezeken felül is exportálhatunk számtalan népszerű formátumba, vagy akár DV szalagra is. Különlegességként pedig akár WebDVD-t is készíthetünk, ami gyakorlatilag annyit jelent, hogy az összeállított, menüvel ellátott DVD anyagot Flash formátumban is közzétehetjük a weben, menüvel együtt.

A beállításokkal pepecselhetünk kézzel is, de természetesen itt is gondoltak a kevésbé szakértőkre, így egy kattintással választhatjuk ki mondjuk a mobiltelefon típusát, és a program ennek megfelelően állítja be az opciókat.
Számos hasznos apróságot találunk az új verzióban. Kapunk például új, profi effekteket, köztük egy jópofa rajzfilmeffektet, amelynek a segítségével rajzfilmszerű hatásokkal láthatjuk el felvételeinket. Immár könnyen javíthatunk a hangminőségen is, és kiszűrhetjük az esetleges hanghibákat. De akadnak korábban megismert funkciók is, amelyeket kicsit felturbóztak a fejlesztők.
Természetesen a mozgáskövetés, a blue/green box funkciók, a videók esetleges remegésének utólagos kiszűrése, a kulcspontok használatának lehetősége stb. is mind megmaradtak. És továbbra is adott a lehetőség, hogy akár egyetlen kattintással készítsünk zenei aláfestéssel és effektekkel ellátott videót a rögzített jelenetekből.
A jeleneteken használt effektek opcióit rendkívül könnyen szerkeszthetjük át, akár a kulcspontok segítségével az idősávon is változtatva azok jellemzőit.
Bár a HD videók szerkesztését optimalizálták, így a program elég gyorsan feldolgozza a feladatait, maga a felület még mindig kicsit lomhának tűnik nekünk, különösen, amikor az ember a sablonok között szeretne válogatni (legyen szó akár feliratokról, akár DVD menükről stb.).
Ettől függetlenül a Premierer Elements 9 egy rendkívül sokoldalú videoszerkesztő alkalmazás, a Pro alkalmazások árának töredékéért, minden ingyenes alternatívánál jóval nagyobb tudással.

PSE 9: teljesen felnőtt
A Photoshop „háziasított” változatának új verziója valamivel több újdonságot tartalmaz, mint a Premiere Elements 9. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy megkapta a Photoshop CS5-ben bemutatkozó Content Aware Fill funkcióját, amelyet ugyan nem használhatunk olyan sokrétűen, mint a nagy Photoshopban, de a Spot Healing Bursh eszköznél kiválasztva, pillanatok alatt eltüntethetjük a nem kívánt dolgokat mondjuk egy fotóról.

Content-Aware már a PS Elements-ben is

Ugyancsak örömteli újítás, hogy végre normálisan használhatunk maszkokat is a rétegeknél, ami nagyobb szabadságot ad a retusálásnál, digitális festésnél, montázsok készítésénél egyaránt.
Kényelmesebb lett egyébként a program használata is, immár azonnal válthatunk a teljes szerkesztési felület (rétegekkel, effektekkel stb.), a gyors képjavító eszközök, illetve a Guided effektgyűjtemény között.

Rétegeffektek szerkesztése

Utóbbi lényege, hogy lépésenként végigvezeti a felhasználót a különféle szerkesztési opciók használatán.

Maszkok használata

Kezdőknek óriási segítség, feltéve persze, hogy tudnak angolul. Mindenesetre egészen bonyolult effekteket is pár kattintással összedobhatunk a segítségével.

Fotók megosztása

Természetesen ebből a verzióból sem maradt ki a rengeteg szűrő és sablon (készíthetünk naptárakat, kollázsokat, üdvözlőkártyákat stb.), beleértve az utólag átszerkeszthető rétegeffekteket is, illetve az előző verzióból megörökölt Recompose eszközt, amelynek a segítségével a képen kijelölt részek arányainak megtartásával méretezhetünk át egy-egy fotót.

Organizer
Akár egy csomagban vesszük meg a két szoftvert, akár külön valamelyiket, mindenképpen megkapjuk az Organizer nevű katalógus alkalmazást, amely arra hivatott, hogy áttekinthető felületen rendezgethessük képeinket, videóinkat. Innen is elérünk bizonyos szerkesztési funkciókat, például az automatizált fotóretusáló eszközöket, amelyek használatához így meg sem kell nyitnunk a Photoshop Elementset, ráadásul több képen is alkalmazhatjuk azokat, egyetlen kattintással. Ilyenkor az eredeti kép a nézőkép jobb oldalán látható kis nyílra kattintva megtekinthető, vagyis könnyen összevethetjük a változtatások hatását az eredetivel.

Fotóink karbantartása, egyszerűen

Van teljes képernyős nézet, és persze manapság egy ilyen alkalmazás már nem is létezhetne, ha nem lenne benne zenei aláfestéssel „dúsított” slideshow-lejátszás.
Fotóink, videóink megosztásában is nagy segítséget nyújthat, hiszen pár mozdulattal tölthetjük fel azokat akár csoportosan is a népszerű megosztó oldalakra (Flickr, Facebook, SmugMug és persze a Photoshop.com), illetve küldhetjük el átméretezve mondjuk e-mailben.

Mindent egybevetve a Photoshop Elements 9 és a Premiere Elements 9 egyaránt remekül sikerült, mindkettőt tele van kényelmi funkciókkal, miközben sok tekintetben felveszik a versenyt a professzionális alkalmazásokkal is. Az egyetlen dolog, amivel elégedetlenek voltunk (a Maces verziókat teszteltük), az a felület rendszerigénye, aminek köszönhetően bizony hajlamos mindkét alkalmazás a belassulásra, amíg mondjuk a sablonokkal vagy a programok, munkafelületek közötti váltással vannak elfoglalva. A hétköznapi szerkesztési funkciók szerencsére gond nélkül és gyorsan használhatók. A rengeteg automatizálásnak pedig úgy tűnik, ez a teljesítménybeli gond a hátulütője.
A programok hazai árát egyelőre nem ismerjük. Az ajánlott fogyasztói ár a két szoftvert tartalmazó csomagnál 125 euró, a Photoshop Elements 9 és a Premiere Elements 9 esetében külön pedig 83 euró.
Mindkettőből letölthető próbaverzió Macre és Windowsra egyaránt, az Adobe letöltési oldaláról.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Photoshop történelem képekben

Egészen pontosan a dobozokat, ikonokat, eszköztárakat és a betöltéskor látható képeket mutatjuk meg egy rövid...

Bokorban is a régi polgármestert választották újra

Bokorban is a régi polgármestert választották újra

Nem az számít, amit Pokorni az áldozatokra emlékezők előtt mond, hanem amit a saját közönségének

Nem az számít, amit Pokorni az áldozatokra emlékezők előtt mond, hanem amit a saját közönségének

Máris elkezdett terjedni a hazugság a koronavírusról – figyeljen oda, át akarják verni

Máris elkezdett terjedni a hazugság a koronavírusról – figyeljen oda, át akarják verni

Megvan, mikor érkezhet a Xiaomiból "kiugrott" új mobilmárka első saját készüléke

Megvan, mikor érkezhet a Xiaomiból "kiugrott" új mobilmárka első saját készüléke

A cégek mellett a Földet is tönkretesszük az online termékek visszaküldésével?

A cégek mellett a Földet is tönkretesszük az online termékek visszaküldésével?

Nem tudják, hogy lesz-e belőle baj, de a véráramba is beszivárognak a napvédő krémek aktív anyagai

Nem tudják, hogy lesz-e belőle baj, de a véráramba is beszivárognak a napvédő krémek aktív anyagai