szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Feltéve persze, hogy akad otthon egy router is (ha wifi és internet is van, az plusz előny), amelynek a segítségével a...

Feltéve persze, hogy akad otthon egy router is (ha wifi és internet is van, az plusz előny), amelynek a segítségével a Verbatim hálózati médiamegosztóját csatlakoztathatjuk a családi hálózathoz. Persze nem ez a cég az egyetlen, amely ilyen lehetőséget kínál, de a MediaShare megérdemli, hogy szóljunk róla.

Pofás és jól összerakott
A Verbatim MediaShare kifejezetten jól néz ki, ezüstös fém borítása igen megnyerő külsőt kölcsönöz neki, a formavilága pedig a korábbi Mac Minikre emlékeztet. Mellesleg méretre is nagyjából akkora. Tökéletes illesztésekkel rakták össze, semmi sem lötyög, mocorog rajta, úgy áll, mintha egy alumínium tömbből faragták volna ki.

Az általunk tesztelt példányban egy 1 TB-os Samsung merevlemez kapott helyet (5400 rpm), ami egy átlagos családnak valószínűleg elegendő lesz, hiszen ebben a méretben már igen termékenynek kell lenni családi fotókból és a videókból. Persze ha minden mozifilmet is ezen tárolunk, előbb utóbb megtelik, viszont ekkor sincs veszve minden, hátul ugyanis akad két darab USB port és egy SATA port is, hogy külső merevlemezekkel tornásszuk fel a tárolókapacitást. Természetesen az USB portokba bármikor bedughatunk pendrájvokat is, hogy azok tartalmát is megosszuk a hálózatba kötött gépekkel, vagy DLNA kompatibilis eszközökkel.

A készüléken elöl is találunk egy USB portot, viszont ha ehhez csatlakoztatunk eszközt, az nem jelenik meg a hálózatban. Ellenben a port mellett található gombbal mindenféle külső segítség nélkül átmásolhatunk mindent az adott eszközről, így azt később már simán elérjük a MediaShare belső merevlemezéről, dátum szerint elnevezett mappákban. Ennél kényelmesebben talán már le sem lehetne menteni mondjuk egy fényképezőgép kártyájáról a fotókat (persze ehhez vagy USB-s kártyaolvasót kell csatlakoztatni vagy magát a fényképezőgépet).

Konfigurálás, egyszerűen
A készülék dobozában nem találunk túl sok dolgot: magát a MediaShare-t, egy LAN kábelt, a tápkábelt és egy telepítő lemezt. Ahhoz, hogy később egy gépről elérjük a NAS merevlemezének tartalmát, nincs szükség a telepítőre, de az első konfiguráláshoz, illetve a beállítások későbbi menedzseléséhez használnunk kell. Szerencsére Windowsra és Macre egyaránt megkapjuk a szükséges alkalmazásokat, szóval nem vagyunk annyira platformhoz kötve már itt sem.

A konfigurálás pár kattintással megoldható, a tartalommenedzseléshez pedig látványos és kényelmes felület áll rendelkezésre (persze ha csak a fájlokkal akarunk babrálni, arra bármilyen fájlkezelő megteszi. Bár nyomtatott magyar leírást kapunk a kezdeti lépésekhez, a szoftverek már nincsenek honosítva, de az angolon kívül is találunk azért pár nyelvet.

Az OS X-es telepítőkészlet

A telepítési folyamat egyszerű: csatlakoztatjuk a MediaShare-t a LAN kábellel a routerünkhöz, adunk neki egy kis delejt, megvárjuk, amíg magához tér (első alkalommal eltart pár percig, amíg összeszedi magát), azután ha még szeretnénk beállítani valamit, megtesszük azon a gépen, amire telepítettük a szoftvert, a többin pedig simán, hálózati meghajtóként használjuk, akár kábellel, akár wifin keresztül csatlakozunk.

Windowson is pillanatok alatt üzemkész

A fájlok megosztásán kívül backupra is használhatjuk a MediaShare-t, Macen ehhez a Time Machine is támogatott.

Akár internetről is elérhető
A MediaShare egyik érdekessége, hogy nemcsak a helyi hálózatunkon érhetjük el a tartalmát, hanem akár interneten keresztül is. Természetesen ehhez szükség van a NAS általunk megadott nevére, egy felhasználói névre és jelszóra is, de amúgy pillanatok alatt beléphetünk a http://www.myverbatim.com oldalon ezek birtokában, ugyanazt a Flash alapú felületet használva, amit offline is (a dolog akár mobilról is megoldható, de ahhoz Premium előfizetésre is szükségünk lesz, amiért cserébe persze még néhány egyéb szolgáltatáshoz is hozzájutunk).

A csatlakozatott USB eszközről egyedül is képes átmásolni a tartalmat

Emellett akár FTP-elérést is engedélyezhetünk, így akár az interneten keresztül is elérjük állományainkat egy FTP kliensből.

Internetről is elérhető, ha kell

Extraként többfelhasználós rendszerként is tudjuk használni a készüléket, így a közös, családi mappákon felül mindenki tárolhat privát anyagokat is, amelyeket csak ő lát, illetve lehetőség van a család közös kincseként számon tartott USB-s nyomtató megosztására is, ha csatlakoztatjuk a MediaShare-hez.

A verbatim saját felülete a böngészőben

Mindent egybevetve a Verbatim MediaShare jó benyomást tett ránk, egyszerűen konfigurálható, és üzembiztosan működik (kicsit talán dolgozhatna csendesebben is, de nem zavaró). Kiváló arra, hogy fájlokat osszunk meg a helyi hálón, de akár arra is, hogy „központi” zenegyűjteményből szóljon a dal a család több gépén (vagy például XBox-on és Playstationön) is. Az internetes hozzáférési lehetőség pedig csak hab a tortán. Az 1 TB-os változat 65 ezer forint körüli áron kapható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!