szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Biztosan nem Korponayné Géczy Julianna, azaz a lőcsei fehér asszony maradványai pihennek a szlovákiai Osgyán római katolikus templomának kriptájában – erre a következtetésre jutottak a lőcsei Szepességi Múzeum kutatói.

Még 2009 augusztusában röppent fel a hír, hogy a Rimaszombati járásban lévő Osgyán község római katolikus templomának kriptájában Korponayné Géczy Julianna földi maradványai találhatók - olvasható az Új Szó című pozsonyi napilap pénteki számában. Ő volt a magyar történelemben az egyetlen asszony, akit hazaárulásért lefejeztek.

Peter Madúch osgyáni plébános 2008-ban nyittatta fel a kriptát. Akkor a közvetlenül az oltár alatt lévő üregben tíz, a 18. és a 19. századból származó koporsót találtak. A plébános az egyik dísztelen koporsóra lett figyelmes. Az e koporsóban fekvő, az antropológiai jegyek és a ruházat maradványai szerint is egyértelműen női csontváz koponyája elvált a váz többi részétől, ami akár kivégzésre is utalhatott. Az Osgyán történelmét kiválóan ismerő plébános úgy vélte, a jeltelen koporsóban esetleg Korponayné Géczy Julianna maradványai lehetnek.

A lőcsei Szepességi Múzeum munkatársai mintát vettek a csontvázakból, valamint a koporsókból és a ruházatból. Ezek alapján bebizonyították, hogy a kriptában lévő maradványok a vizsgálatok szerint a Bakos és a Luzsénszky család tagjainak maradványai. A legenda szertefoszlott, egyértelművé vált, hogy az osgyáni kriptában nem Korponayné Géczy Julianna nyugszik.

Jókai Mór a Lőcsei fehér asszony című regényében azt írta, Julianna volt az, aki a Rákóczi-szabadságharc végén, 1710. február 13-án beengedte a császári csapatokat Lőcsére. Valós szerepére a későbbi kutatás derített fényt, e szerint Korponayné Géczi Julianna csupán üzeneteket, leveleket közvetített a védők és az ostromló csapatok parancsnoka között.

Történelmi tény, hogy Lőcse előzetes tárgyalások után, szabályos kapituláció útján került a császáriak kezére. Ennek ellenére a fiatal nőt hazaárulásért kivégezték. Mivel az a római katolikus templom, amelynek kriptájában sírját feltételezték, csak 1747-ben, bő 33 évvel kivégzése után épült, így ott nem temethették volna el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Letiltotta a Twitch az egyik legnépszerűbb magyar gamercsatornát, a TheVR-t

Letiltotta a Twitch az egyik legnépszerűbb magyar gamercsatornát, a TheVR-t

Radar360: Csehországban egyre rosszabb a helyzet, de Franciaországban se jobb

Radar360: Csehországban egyre rosszabb a helyzet, de Franciaországban se jobb

Így lehet zöld rendszámmal is könnyen parkolási bírságba futni

Így lehet zöld rendszámmal is könnyen parkolási bírságba futni