szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Titkosító programból rengeteg van, a legismertebb ingyenes megoldás talán a TrueCrypt, amelyről már számtalan...

Titkosító programból rengeteg van, a legismertebb ingyenes megoldás talán a TrueCrypt, amelyről már számtalan alkalommal „megemlékeztünk” (most éppen a 7-es verziónál tart). A segítségével akár komplett partíciókat titkosíthatunk, és tehetünk rejtetté az avatatlanok számára.
Ám nem mindig van szükség ilyen fokú védelemre, előfordul, hogy csak egy-két fájlt szeretnénk gyorsan titkosítani, hogy aztán elküldhessük azokat e-mailben vagy magunkkal vihessük pendrájvon. Az AxCrypt pontosan erre hasznosítható kis segédprogram.

Titkosítás pár mozdulattal

Telepítés után a szoftver beépül a Windows helyi menüjébe, így egy fájlra a jobb egérgombbal kattintva, majd az AxCrypt menüpontból a Titkosítás almenüt választva (bizony, magyarul is tud a program!), csak megadjuk a titkosításhoz használandó jelszót (esetleg kulcsfájlt), sé máris elkészül a biztonságosan tárolható, megosztható állomány. Ha mindig ugyanazt a jelszót használjuk (biztonsági szempontból nem helyes, de kényelmes), akár állandósíthatjuk is az elsőként megadottat.
A titkosított fájl visszafejtéséhez elvileg a célszemélynek is szüksége lesz a programra, illetve a jelszóra vagy kulcsfájlra, de ezt egyszerűsíthetjük, ha a Titkosítás EXE fájlba almenüt választjuk, ekkor ugyanis „önkicsomagoló” fájlt kapunk, amelynek visszafejtéséhez nem kell telepíteni az AxCryptet, elég, ha a jelszót tudja az illető.

Jelszó megadása

A program természetesen a kulcsfájl létrehozására is alkalmas, erre külön menüpontot találunk az AxCrypt menün belül, viszont jó, ha tudjuk, hogy a kulcsfájl elvesztése egyben adataink elvesztését is jelenti, mivel annak hiányában nem tudjuk visszafejteni a titkosított állományokat.
Az AxCrypt ezen felül képes még a fájlok tökéletes megsemmisítésére is, vagy ha valamitől visszaállíthatatlanul szeretnénk megszabadulni, ezt is megoldhatjuk vele.
Egy titkosított állomány csak egy fájlt tartalmazhat, így ha többet jelölünk ki, azokból külön titkosított változat készül. Ha egy fájlba szeretnénk mondjuk több fontos dokumentumot sűríteni, előbb érdemes azokat egy ZIP fájlba tömöríteni, majd utána titkosítani az AxCrypttel.
A program használata nagyon egyszerű, és mint említettük, magyarul is tud, így nyelvi problémákba sem ütközik, hogy bevethessük fontos anyagaink védelmére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!