szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Három, fehérjealkotó aminosavból készült koktél rendszeres fogyasztása jelentősen meghosszabbította a kísérleti egerek élettartamát - közölte olasz kutatókat idézve a BBC.

A három aminosavat - a leucint, az izoleucint és a valint - a rágcsálók ivóvízébe tették a Milánói Egyetem kutatói. Mint Enzo Nisoli kutatásvezető elmondta, a koktél 12 százalékkal meghosszabbította a kísérleti állatok élettartamát.

A Cell Metabolism című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint az egérkísérletek eredménye alapján érdemes lenne megvizsgálni humán próbákban is, hogy milyen hatása lehet az esszenciális aminosavakat tartalmazó étrendkiegészítők fogyasztásának az életkorral járó elváltozások megelőzésében.

A közleményben leírt laboratóriumi kísérletben középkorú hím egerek egyik csoportjának adtak ivóvízben feloldva a három aminosavból, miközben étrendjük a szokásos maradt.

A kezelt rágcsálók csoportja átlagosan 869 napig élt, míg a kontrollcsoport állatai 774 napig. Az "elixíren" lévő egereknél további biológiai változásokat is megfigyeltek: javult sejtjeik energiaellátottsága, és kevesebb oxidatív károsodást okoztak a szabadgyökként ismert molekulák. Ezen túlmenően ellenálló képességük és izomkoordinációjuk is jobbnak bizonyult.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Az örök ifjúság elixírje

Ausztráliában az idősek közül egyre többen kezeltetik magukat az örök ifjúság elixírjével. A szer nem más, mint mesterségesen előállított emberi hormonokból összeállított koktél, amely anélkül növeli az érintettek izomtömegét, hogy kimerítő gyakorlatokat kellene végezniük a konditeremben.

MTI Plázs

Ősi recept: a hosszú élet elixírje

A hosszú élet elixírje mézből, cseresznyéből, gyógyfüvekből és Itália leghíresebb vörösborából, a Chiantiból készül, legalábbis egy sok évszázados recept szerint, amelyre Olaszország egyik legrégebbi gyógyszertárában bukkantak.