szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Angouleme közelében található helyszínről bebizonyosodott, hogy Franciaország legnagyobb dinoszaurusz-lelőhelye.

A kutatók már évtizedek óta sejtették, hogy páratlan gazdagságú leletegyüttes bújik meg a környéken, felfedezni azonban csak idén januárban sikerült.

Az első húsznapos ásatási kampány augusztus vége és szeptember eleje között zajlott le. Az őslénykutatók összesen több mint négyszáz csontot találtak, ezek közül kétszáznak nagy jelentőséget tulajdonítanak. A kövületek legalább három dinoszauruszfajtól származnak, és két teknős-, illetve három krokodilfaj maradványaival együtt kerültek elő - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

A lelőhely elsősorban az alsó kréta korból (mintegy 130 millió évvel ezelőttről) származó kövületekben bővelkedik. Az egyik legimpozánsabb darab az eddig ismert legnagyobb sauropoda több mint 2,20 méter hosszú combcsontja. Az állat maga egykor negyven tonnát nyomott, hossza elérte a 35 métert. E gigantikus növényevő rokoni kapcsolatai még tisztázásra várnak.

A kiásott csontok csaknem nyolcvan százaléka egy kilenc méteres húsevő terapodáé volt. Ezen kívül előkerültek kisebb növényevők fogai és különböző csontjai is. A kutatók találtak megkövült fát, leveleket és magvakat is, amelyek segítségével rekonstruálni lehet majd a dinoszauruszok környezetét alkotó növényvilágot is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Púpos dinoszaurusz maradványaira bukkantak

A dinoszauruszok különös világa még bizarrabb lett: figyelemreméltó púpot hordott a hátán az a példány, amelynek csaknem teljes csontvázára Spanyolországban bukkantak rá.

Kult

A dinoszaurusz, amit látni kell

A szeptember 15-22. között megrendezett Biennale des Antiquaires nagy változásokon ment keresztül: új logója és plakátja vidám színeivel dinamizmust, frissességet próbált sugallni. A Műértő cikke.

MTI Tech

A Triceratops és a Torosaurus egy és ugyanazon dinoszaurusz lehetett

A Triceratops, azaz a "háromszarvarcú" gyík és a Torosaurus, a "lyukas nyakfodrú" gyík az egyedfejlődés különböző fázisában lévő egy és ugyanazon dinoszaurusz lehetett - vélik amerikai tudósok, akik a kutatásaikról szóló tanulmányt a Journal of Vertebrate Paleontology legújabb számában publikálták.

MTI Tech

"Dinoszauruszerdőt" fedeztek fel Nagy-Britanniában

A dinoszauruszok korából származó fosszilizálódott erdőt fedeztek fel Nagy-Britanniában: a leletek az úgynevezett Jurassic-partszakaszon, a Dorset és Devon keleti része között húzódó 150 kilométeres tengerparti sávban lévő kőfejtőben kerültek elő.

MTI Tech

A termálforrások dinoszaurusz-inkubátorok voltak

A kréta időszakban, mintegy százmillió évvel ezelőtt a mai Argentína észak-nyugati részében, a Sanagasta-völgyben termálforrások és gejzírek sokasága tört a felszínre. A barátságtalan vidék első látásra aligha tűnik a legmegfelelőbb helynek a családalapításra, ám ebben a térségben 80 fészekaljnyi dinoszaurusztojásra bukkantak a kutatók: egy-egy fészekben 10-12 tojás sorakozott. S ami még furcsább, mindegyik dinoszauruszfészek körülbelül 3 méteres távolságra volt egy egykori gejzírtől vagy termálforrástól - olvasható a Discovery News hírei között.

Vasárnap éjjel leáll a Bubi, de tavasszal 1200 új bringa érkezik

Vasárnap éjjel leáll a Bubi, de tavasszal 1200 új bringa érkezik

Hét helyet javított Magyarország a FIFA ranglistáján

Hét helyet javított Magyarország a FIFA ranglistáján

Önmagát mindig is szomorú zenésznek tartotta – Balázs Fecóra emlékezünk

Önmagát mindig is szomorú zenésznek tartotta – Balázs Fecóra emlékezünk