szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kávézókban, repülőtereken gyakori a laptopon internetező diákok, menedzserek látványa, főleg az előbbiek előszeretettel használják a védelem nélküli, vagy éppen nyilvános vezeték nélküli hálózatokat. Ezt használják ki a hackerek, ugyanis a felhasználókat így egy egyszerű trükkel rá lehet venni, hogy önként szolgáltassák ki adataikat.

A Lifehacker.com oldal inti óva a laptop-tulajdonosokat, hogy a számítógép által megjelenített wifihálózatok közül a „Free Public WiFi” feliratra kattintsanak. Bár akadnak helyek, ahol valóban elérhető az internet ingyenes, bárki által használható vezeték nélküli kapcsolaton, a szemfüles felhasználó hamar rájöhet, ha csapdába akarják csalni.

Az ikon jelzi, hogy két számítógép közötti kapcsolatot rejt az ingyen wifi
©

Ilyen esetekben ugyanis nem a hálózati kapcsolódás ikonja jelenik meg a Free Public WiFi felirat mellett, hanem egy úgynevezett ad hoc hálózat, amellyel valójában egy másik számítógéphez lehet csatlakozni. Ez a Windows XP operációs rendszert futtató gépek esetében lehet baj, ugyanis ez a szoftver, ha nem találja meg „kedvenc” vezeték nélküli kapcsolódási pontjait, automatikusan létrehoz egy ad hoc hálózatot, amelyet a legutóbbi aktív csatlakozásról nevez el.

A hackerek éppen ezt használják ki, az ingyenes csatlakozást ígérő névvel létrehozott ad hoc hálózattal megpróbálják rávenni a gyanútlan felhasználókat, hogy csatlakozzanak gépükhöz. Ha ez megtörtént, hozzájuthatnak a különböző, bejelentkezéshez használt adatokhoz, de más információt is megszerezhetnek a gépről, illetve megakadályozhatják, hogy a felhasználó csatlakozni tudjon a vezeték nélküli hálózatokhoz. A legjobb, amit tehetünk, ha figyelünk az ikonokra és a hálózatok nevére, ugyanis még az ingyenes hálózatokhoz is általában tartozik valamilyen elnevezés, például az adott helyszín, vagy egy szolgáltató neve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bari Máriusz Tech

Nincs még láthatatlan tank, de tíz perc alatt törhető a WiFi

Az amerikai szakértők hosszú évtizedeket jósolnak még addig, míg láthatatlan tankok és a filmekből ismert terminátorrobotok csaphatnak össze a harcmezőkön emberi csapatok helyett. A robothadviselés mellett azonban nem tekinthetünk el azon informatikai vonalon vívott csatáktól sem, amelyek lassan nyíltan zajlanak nemzetek között.

hvg.hu Tech

Halott a wifi, mondja az Ericsson

Olyan gyorsan fejlődik a mobil szélessáv, hogy a WiFi hotspotok rövid idő alatt feleslegessé válhatnak, nyilatkozta egy stockholmi konferencián az Ericsson marketingigazgatója.

Napi merítés

Laptoplopás ellen wifivel

Nincs is annál bosszantóbb, amikor a szeretett laptopunkat ellopják, rajta a dokumentumokkal, fényképekkel és befejezetlen munkákkal. A Pazar cuccok blog egy laptoplopás elleni módszert mutat be.