szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Akinek könnyű és kicsi notebookra, netbookra van szüksége, annak az N53 „nem pálya".

Akinek könnyű és kicsi notebookra, netbookra van szüksége, annak az N53 „nem pálya". Az ASUS multimédiás notebookja ugyanis viszonylag nehéz (majdnem 2,73 kg) és az átlaghoz képest nagy is, cserébe viszont szinte mindenre képes, amire egy hagyományos asztali PC. Szóval kapunk egy „erőművet", amelyet ha kell, benyomunk egy táskába, és magunkkal viszünk bárhová, ahova a kötelesség szólít.

A valamivel nagyobb méret elviseléséért cserébe majdhogynem teljes PC-s billentyűzetet kapunk, a numerikus résszel együtt, ami nagy segítség, ha sokat dolgozunk táblázatokkal, számokkal. A billentyűzet a manapság megszokott lapos kialakítású, kellemes nyomásponttal, viszont elég szokatlan elrendezéssel. Ahhoz, hogy gyorsan és magabiztosan gépelhessünk rajta, rendesen össze kell szoknunk vele (a kurzormozgatók „egybenövése" a numerikus billentyűzettel például nagyon zavaró tud lenni eleinte).

A „tapipad" viszont nagyon jól reagál mindenre (sőt néha kicsit túlreagálja a dolgokat), így külső egér nélkül is jól lehet vele dolgozni.
A gép 15,6"-os, LED háttér világítású kijelzőt kapott, 1366x768 pixeles maximális felbontással. Kicsit tükröződik, de szerencsére nem zavaróan, és elég szép a képe is (akinek nagyobb kijelzőre van szüksége, vagy hozzáköt egy külső monitort, vagy inkább az N73 változatot vásárolja meg).

Több változatban is kapható, nálunk a Core i5 (540M) processzorral ellátott verzió járt, amely játszi könnyedséggel vitte a Windows 7 Ultimate változatát. A 4 GB RAM-nak és az Intel HD Graphics vezérlő melletti NVIDIA GT 335M (1 GB) grafikus gyorsítónak köszönhetőn akár komolyabb alkalmazások, játékok futtatására is kiválóan használható. Merevlemezből egy 500 GB-os, 5400 rpm-es változat van a gépben, szóval a tárhelyből nem nagyon fogyunk ki nagyobb programok, játékok telepítésekor sem (adott esetben vehetjük gyorsabb merevlemezzel is, bár az 5400 rpm-hez képest egészen jól teljesít az is, ami eredetileg benne van). Sajnos gyárilag két partícióra van osztva a merevlemez, aminek szerintünk nincs túl sok értelme, de átparticionálni ugyebár manapság már nem nagy kunszt.

A billentyűzet az egyetlen, ami nem lopta magát a szívünkbe

Dacára az erejének, hangot nem nagyon ad munka közben, az esetek többségében teljes csendben dolgozik, és alig melegszik.
A gép “üzemmódjai” között egyébként egyetlen gombnyomással válthatunk, így pillanatok alatt energiatakarékos, irodai, szórakoztató vagy éppen “erőmű” fokozatba kapcsolható.
Csatlakozásoknak nincs híján a készülék: USB 3.0, egy LAN csatlakozó, egy eSATA csatoló, mikrofonbemenet, füles csatlakozó, D-SUB csatlakozó, HDMI, sőt beépített 7 az 1-ben kártyaolvasó is rendelkezésre áll. Van gyors wifi (802.11n) és Bluetooth (2.1 EDR) is.

Csatlakozókból nincs hiány

Az N53-at az ASUS nem a gamer kategóriába sorolja, hanem a multimédiás notebookok közé. Ennek megfelelően egy kicsit jobb minőségű (Bang & Olufsen) ICEpower hangszórót kapott, amely valóban szebben szól az átlag notebook-hangszóróknál, de értelemszerűen azért nem helyettesít egy jó minőségű erősítőt a megfelelő hangládákkal. A mély hangokat például alig hallani a dalokban. A hangerő szabályozásához, némításhoz és a lejátszás indításához, megállításához külön gombokat is kapunk, de van FN kombinációval elérhető megoldás is.

Webkamera, elhúzható fedővel

Emellett a multimédia irányvonalat erősítendő, kapunk beépített webkamerát (elhúzható retesszel, ami bizonyára megnyugtatja az üldözési mániás felhasználókat, és persze védi is a lencsét) is. A webkamera minősége nem kiemelkedő, de videocsevegéshez tökéletes, viszont az elhúzható fehér műanyag retesz anyagminőségben és látványban sem illik az amúgy komoly megjelenésű, formatervezett kialakítású notihoz, bár ez bizonyára ízlés kérdése. Szintén a multimédia jegyében kérhetjük akár Blu-ray-DVD Combo meghajtóval is.

Gombsor multimédiához

Multimédiás gép lévén természetesen a full HD (1080p) felbontású videókkal is gond nélkül megbirkózik, sőt a Video Magic képjavító technológia segítségével optimalizálja is a képminőséget, ha kell.

Express Gate Cloud
Érdekes opció az Asus gépénél az Express Gate Cloud lehetőség, amelynek köszönhetően a kikapcsolt állapotban lévő gép pár másodperc alatt munkaképessé válik, igaz, ennyi idő alatt nem az előre telepített Windows indul el, hanem az alaplapra integrált Linux rendszer. Utóbbinak látványos, jól használható felülete van, s könnyedén csatlakozhatunk vele például wifi pontokhoz.

Az Express Gate Clouddal pár másodperc alatt munkára kész a gép

Internetezhetünk, jegyzetelhetünk, Skype-olhatunk, sőt, apró Linuxos játékokkal akár játszhatunk is, pár másodperccel a bekapcsolás után. Ha pedig mégis szükségünk lenne a telepített Windowsra, egy kattintással elindíthatjuk azt is.

Egy kattintás és indul a telepített Windows


Az ASUS N53JN 330 ezer forintos ártól kezdődően kapható, ami a teljesítményét tekintve még elfogadható, bár a billentyűzet faramuci kialakítása nálunk értékcsökkentő tényezőnek számít, és a hangszórónak is inkább csak a neve hangzik jól...
Ám a gyors Core i5-ös processzor, a 4 GB RAM, a méretes 500 GB-os tárhely, a gyors adatátvitelt lehetővé tévő csatlakozások (eSATA, USB 3.0) és a gyors wifi (802.11n) már indok lehet a befektetésre, és növeli az értékét a 64 bites Windows 7 Home Premium és a hozzáadott további szoftverek is, nem beszélve a gyorsan elinduló Express Gate-ről.
Ha szükségünk van egy asztali gépként is kiválóan alkalmazható, játékra, multimédiára is alkalmas, mégis hordozható erőműre, érdemes szemügyre venni a válogatásnál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!