szerző:
techline.hu

Macen több megoldás is kínálkozik, ha nem bírjuk Windows nélkül.

Macen több megoldás is kínálkozik, ha nem bírjuk Windows nélkül. Az egyiket rögtön az Apple-től kapjuk: ez a Boot Camp, amelynek segítségével az OS X mellé telepíthető a Windows, s felváltva futtathatjuk a kettőt a gépen. Vagyis egyszerre csak az egyikben tudunk dolgozni, cserébe viszont úgy játszhatunk Windowsos játékokkal, mintha bármely PC előtt ülnénk.

Windows vagy Linux használat, OS X alatt

Szerencsére akadnak még kényelmesebb megoldások, amelyekkel virtuális környezetben futtathatjuk a Windowst, vagy akár a Linuxot, anélkül, hogy ehhez az OS X-et újra kellene indítanunk. A virtualizációs szoftverek közül (Virtual Box, Fusion, Parallels stb.) mi eddig is a Parallelsre szavaztunk (már az ötös verzió is gyorsabb és 3D-s alkalmazások, játékok esetében használhatóbb volt, mint a VMware Fusion), de az új kiadás végképp meggyőző lett: ha nem ragaszkodunk a maximális grafikai beállításokhoz, akár a komolyabb Windowsos játékokkal is játszhatunk, munkára pedig szinte tökéletes a Parallels 6-ban futtatott Windows. Ehhez ráadásul nincs feltétlenül szükség a legújabb gépekre.

Régi PC-nkről is áthozhatjuk az anyagokat

Mi egy 2-3 éves Core 2 Duo MacBook Prón és egy új, i5-ös processzorral szerelt iMacen (utóbbit a Apple-tól kaptuk kölcsön a teszthez) próbálgattuk a virtualizálást. A játékok esetében értelemszerűen a legújabb iMac bírta jobban, de a hétköznapi Windowsos alkalmazások (Office 2010, IE stb.) villámgyorsan futnak a korábbi vason is és persze játszani is lehet rajta. Ráadásul a MacBook Prón előtte a Parallels 5-öt használtuk, és egyértelműen éreztük, hogy az új Parallels verzió valóban gyorsabb lett a közvetlen elődhöz képest. Gyorsabban indul, pattogósabb benne a Windows 7 és az alkalmazások is.

Gyorsabb és testre szabhatóbb
A Parallels 6 immár 64 bites motort kapott, így jobban alkalmazkodik a 64 bites OS X-hez is, bár ezt leginkább akkor tudjuk kihasználni, ha rengeteg memória tobzódik a gépünkben, illetve több processzorral rendelkezik (akár 8 CPU és 2 TB RAM is kiosztható). Mindenesetre az alapok megpiszkálása jót tett a Parallelsnek, a virtuális gép érezhetően gyorsabban működik a korábbi verzióhoz és a konkurensekhez képest akkor is, ha visszafogottabb hardverünk van.

Fokozhatjuk a teljesítményt

Rendkívül sokat javult a rendszer 3D-s teljesítménye is, nem csak sebesség, hanem minőség tekintetében is, így immár jóval több játékkal elbír, köztük komolyabbakkal is, igaz, teljes pompájában nem mindegyiket tudja futtatni. Viszont egyre kevesebb esetben ütközünk vele problémákba, több játékkal is próbáltuk, de nálunk egyedül a Heroes V-ben volt baki, ahogy a videón is látszik, ott a várak grafikája nem “szuperált”, minden más viszont tökéletes volt ott is, maximális grafikai beállításokkal. A videón persze kicsit minden játék lassabb, hiszen ott a teljes képernyős felvétellel is meg kellett küzdenie az iMacnek (az eredeti videó 1920x1080 pixeles felbontásban készült a Screenflow 2 szoftverrel, úgy, hogy közben a virtuális gépben mondjuk a COD 4 ment), de így is jól látszik, hogy a legújabb hardveren a jól optimalizált virtuális gép szinte mindenre képes. Ha már itt tartunk, akár Full HD videókat is lejátszhatunk a virtuális gépeken, ráadásul immár van 5.1-es hang is.

Virtuális Windows 7, teljes pompájában

A virtuális gépek bootolása is gyorsabb lett, de ami ennél is fontosabb, a Suspend utasítást is érezhetően rugalmasabban hajtja már végre a Parallels 6 és a visszatérés is gyorsabb. Problémánk még egyszer sem volt vele, pedig lassan egy hónapja használjuk, folyamatosan.

Az eszközökön is osztozik a gazda és a vendég rendszer

Bár az alap beállításokkal is minden szinte tökéletes, a Parallels 6 rengeteg új finomhangolási opciót hozott, így teljesen testre szabhatjuk a virtuális gépek működését, optimalizálhatjuk azokat nagyobb teljesítményre egy asztali konfiguráción, vagy éppen energiatakarékosabb működésre, egy notebookon.

Optimalizálás

Ha nem Windows, hanem Linux miatt használtunk eddig Parallelst, akkor is érdemes megfontolni a váltást az új verzióra, mivel a Linuxokat is zökkenőmentesebben kezeli a hatos verzió.

Természetesen az előző verzióban megszokott dolgok itt is visszaköszönnek: használhatjuk a virtuális gépeket teljes képernyőn, ablakban, jól méretezhető Modality nézetbe, vagy akár integrálhatjuk is a Windowsos alkalmazásokat az OS X felületébe, így azok a natív OS X-es szoftverekkel együtt jelenhetnek meg. Utóbbinál fokozhatjuk az “életérzést” a MacLook téma bekapcsolásával, amely teljes OS X skint húz a Windowsunkra. A Windowsos alkalmazások együttműködnek így az Exposéval, Spaces-szel és MacBook Prók esetében a multi-touch mozdulatokat is használhatjuk a Windowsos szoftverekkel.

Hozzáigazíthatjuk a Windows alkalmazásokat az OS X-hez

Természetesen egyszerre több virtuális gépet is használhatunk, ha ezt a “rendes hardverünk” is megfelelően bírja.

Mobil elérés
Érdekesség, hogy a készítők végre leporolták az iPhone-os alkalmazásukat is. Az új verzióval teljes kényelemben érhetjük el és használhatjuk virtuális gépeinket iPhone-ról, iPod Touch-ról vagy iPadről.

A virtuális gépeket akár iPhone-ról is elérhetjük

Utóbbin értelemszerűen ez nagyobb élmény a képernyő mérete miatt, de a mobilon sem lehetetlen a távoli használat.

Mindent egybevetve kifejezetten jól sikerült a Parallels 6. Egy újabb lépés, hogy minél kevésbé legyen szükség Macen egy natív, csak újraindítással elérhető Windows telepítésére, és így azonnal elérhessük az esetleg pótolhatatlan Windowsos alkalmazásainkat, vagy játszunk kicsit.

Extrákat is kapunk

Extraként kapunk néhány védelmi szoftvert is, így a Kaspersky Antivirus Maces és Windowsos változatainak 90 napos próbaverzióit, illetve néhány hasznos Acronis szoftvert. A Parallels 6-ot megvásárlás előtt ki is próbálhatjuk, ha letöltjük a 30 napos próbaverziót a készítők oldaláról.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kásler felmentette a Szent Margit Kórház főigazgatóját

Kásler felmentette a Szent Margit Kórház főigazgatóját

Parkolóház nem lesz Ferihegyen, de a gödör marad

Parkolóház nem lesz Ferihegyen, de a gödör marad

Erzsébetváros átvállalja a rászorulók tb-tartozását

Erzsébetváros átvállalja a rászorulók tb-tartozását

Perel a Közbeszerzési Döntőbizottság bírsága miatt a BKV

Perel a Közbeszerzési Döntőbizottság bírsága miatt a BKV

Már februárban lehet új EU-s költégvetés

Már februárban lehet új EU-s költégvetés

Brexit: Boris Johnson aláírta a kilépési megállapodást

Brexit: Boris Johnson aláírta a kilépési megállapodást