szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Szegény Internet Explorert majdnem minden hozzáértő és internet-rajongó szidja, gyűlöli, buzgón ajánlgatják helyette a...

Szegény Internet Explorert majdnem minden hozzáértő és internet-rajongó szidja, gyűlöli, buzgón ajánlgatják helyette a Firefox-ot, Operát, Chrome-ot, motoroskaszát, éneklő-plüssmacit; bármit csak az IE-t ne használd!

Ne legyünk igazságtalanok: a Microsoft összekapta magát (igaz, kellett hozzá majdnem tíz év), és a kilences verzió képében végre egy biztonságos, gyors, és esztétikus böngészőt készített. Igaz, sokak szerint, ehhez egy kicsit már késő. De vizsgáljuk csak meg alaposabban! Vajon miért is gyűlöli majdnem mindenki az Internet Explorer-t? Csak egyfajta divatos Microsoft ellenességről lenne szó, vagy esetleg igazuk van az IE ellen lázadóknak?

Meg sem próbálták…
A leggyakoribb érv, amit hozzáértő IE-gyűlölőktől hallunk a következő: „A Microsoft meg sem próbálja…”. Mit is jelent ez? Nos, bármennyire is képesek elfogultak lenni az Opera vagy a Firefox kedvelők, ebben az esetben bizony igazuk van.

A Microsoft annak idején úgy döntött, hogy a böngészőháborút a létező legegyszerűbb (és legolcsóbb) módon fogja megnyerni: beleintegrálja a Windows operációs rendszerekbe az IE-t, így majd mindenki azt használja, hiszen „úgyis benne van”. Ez valamennyire be is jött, eleinte. Később azonban a Firefox és társai már annyival több szolgáltatást, nagyobb sebességet és biztonságosabb böngészést kínáltak, hogy a felhasználók legtöbbje az aslternatív böngészőket használta. Az IE pedig szépen porosodott a Windows-ban, mivel leszedni persze nem lehetett.

A böngésző operációs rendszerbe való integrálásának következménye volt, hogy a Microsoft az utóbbi majdnem tíz évben egyszerűen „ellustult” a böngésző fejlesztésével kapcsolatban (erre mondják a szakértők, hogy „meg sem próbálták"). Míg a Firefox, az Opera és később a Chrome is, jobbnál-jobb, és újabbnál újabb megoldásokkal, kényelmi funkciókkal és fejlesztésekkel próbálkozott, Redmondban csak ültek a babérjaikon, néha kiadtak egy-egy verziószám frissítést, de az IE igazán soha nem fejlődött: még 2009-ben sem voltak benne például fülek (tabbed browsing), pedig akkor már minden létező böngésző így működött. Ráadásul a hibák, bugok és biztonsági rések sem igazán tűntek el… Az Operával, vagy a Firefox-al összehasonlítva tehát elmondhatjuk, főleg az IE7 és az IE8 esetében, hogy „túl kevés, túl későn”.

Fagyasztás egyszerűen!
Jó példa erre az első képernyőképen is látható mókás jelenség, melyet IE6-ban lehet produkálni ezzel az egyszerű paranccsal:

Hogyan engedhette meg magának a világ egyik legnagyobb cége, hogy ilyen hiba átmenjen a Q&A-n? A kérdés jogos, valószínűleg az előbb már említett „… nem is próbálkoznak” effektus lehet a hibás. De szinte az összes IE verzió előszeretettel fagyogat Flash miatt, QuickTime plugin miatt, időjárás miatt, ki tudja mi miatt… A stabilitás hiánya is közrejátszhatott benne, hogy a mai napig sokan ódzkodnak a Microsoft böngészőjétől.

Mit nekünk szabvány? Mi vagyunk a szabvány!
Gondolta a Microsoft... Valószínűleg ezért volt a jelenség (amit minden webfejlesztő és dizájner ismer), hogy a weboldalaknak kétféle verziója van. Az egyik ahogy az összes böngészőben (Opera, Safari, Firefox, akármi) kinéznek – és egy másik arculat, amit akkor mutatnak, ha IE alól tekintjük meg őket.

Egészen az IE8 megjelenéséig, a webfejlesztők „kétszer dolgoztak”, oldalaikat optimalizálták az összes többi böngészőre, majd megpróbáltak addig varázsolni, míg IE-ben is majdnem ugyanazt kapták.

Az IE sorozat ugyanis, egészen a nyolcas verzióig fittyet hányt a CSS és HTML szabványokra, a lefejlesztett oldalak kvázi úgy jelentek meg a Microsoft böngészőjében, ahogy sikerült. Széteső táblázatok és DIV-ek, rossz helyeken megjelenő képek, indokolatlan sortörések, és még ezer más dolog.

Mert kötelező volt
A legfontosabb ok, amiért a „geek”-ek megutálták az Internet Explorert az volt, hogy használatát nem lehetett kikerülni. Hiába telepített egy rendszergazda vagy fejlesztő Operát, elég volt kimenni egy ügyfélhez, vagy beballagni egy céghez, és máris azt vette észre, hogy egy bugos, optimalizálatlan IE6 előtt ül (és nyomogatja a „bezárás” gombot, mert a böngésző megfagyott). Ez a helyzet, egészen a browser ballot megjelenéséig nem is javult. Mostanában kezdenek az alternatív böngészők elterjedni a „kevésbé geekek” körében is, de már késő: az IE reputációja vészesen rossz lett. 

Pedig nem olyan rossz…
A legérdekesebb az egészben, hogy a kilences verzió egészen jó (erősödik is lassan a Microsoft részesedése a böngészőpiacon). Gyors, biztonságos, és - ismerjük el - szép, ízléses. Kérdés, hogy vajon ennyi év semmittevés után, visszaszerezhető-e a bizalom? Lesz-e valaha annyira jó az IE, fejlesztenek-e hozzá annyi plugint, lesz-e annyira testre szabható, hogy fanatikus Firefox vagy Opera rajongók is azt mondják: „Megnézem, egy próbát megér!”.

Nos, meglátjuk… Azt már tudjuk miért utáltuk meg az Internet Explorer-t. Az elkövetkező években nézzük meg, képesek leszünk-e megszeretni?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Oktatói Hálózat is támogatja a SZFE-sek október 23-i sétáját

Az Oktatói Hálózat is támogatja a SZFE-sek október 23-i sétáját

Óriási üzletet jelentett be az Intel: eladja a NAND-memória részlegét

Óriási üzletet jelentett be az Intel: eladja a NAND-memória részlegét

Megemelik az egészségügyi dolgozók bérét Csehországban

Megemelik az egészségügyi dolgozók bérét Csehországban