szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Mielőtt nekiállnánk ízekre szedni a Techcrunch publicistáját, álljunk meg egy pillanatra, lélegezzünk mélyeket, és...

Mielőtt nekiállnánk ízekre szedni a Techcrunch publicistáját, álljunk meg egy pillanatra, lélegezzünk mélyeket, és számoljunk.

Az utóbbi egy héten egészen pontosan hány alkalommal használtuk a notebook/netbbok DVD-meghajtóját? Filmeket nézni? Nos, valószínűleg a netről töltjük le őket (Magyaroszágon ez ugye legális), ergó a filmeket/videókat a merevlemezről nézzük. Játék? Nos, talán, ha még nem szoktunk át a Steamre vagy valami hasonlóra. Szoftverek telepítése? Elenyésző mértékben: a hardver meghajtókat a netről szedjük, ahogy többnyire a szoftvereket is (látott már valaki DVD-s Total Commander-t? Pedig létezik…). Az online szoftvervásárlás kényelmesebb, gyorsabb és olcsóbb is, mint a dobozos termékek utáni vadászat a boltokban.

Az, hogy a CD/DVD mint adathordozó „haldoklik”, azt botorság lenne ilyen egyértelműen kijelenteni, de nehéz nem észrevenni, hogy az USB-s adathordozók és a sávszélesség növekedésével, ezen eszközök fontossága bizony csökken. A flopi sem egyik pillanatról a másikra szűnt meg, inkább szép folyamatosan, feltűnés nélkül, egyszer csak eltűnt a piacról, mivel nem volt rá igény. Ugyanez a jelenség legélesebben most a zenei hanghordozók esetében figyelhető meg: pár éve még a CD-lemez volt az elsődleges terjesztési platform, napjainkban az MP3, online zeneboltok, mobilokon cserélhető zenék alaposan megváltoztatták a helyzetet. A zenei CD már csak a „futottak még” kategóriában szerepel, esetleg akkor van még szerepe, amikor „leszívjuk róla” a zenéket MP3 lejátszónkra vagy gépünkre, és utána máris porosodik a sarokban.

A legújabb Air-hez ilyen USB-t kapunk (kép: Techcrunch)

De mi köze mindehhez az Apple-nak és az új MacBook Air-nek? Nos, az Apple bevállalta azt, amit eddig egyetlen gyártó sem mert meglépni. Egyfajta képzavarként, még az előző generációs Air-hez is adtak DVD lemezeket (rajta az operációs rendszerrel és egyéb rendszereszközökkel) – azért volt ez már akkor is képzavar, mivel az AIr-ben nem volt DVD meghajtó, viszont kaptunk hozzá DVD-t, logikus, ugyebár…

Az új széria esetében azonban már továbblépett az Apple: egy ízléses USB kulcson kapjunk az operációs rendszert, és minden egyéb fontos dolgot.

Elintézhetnék a dolgot egy legyintéssel, mondván ez csak újabb „Apple butaság”- Hiba lenne ezt gondolni. Az Apple ugyanis, akár tetszik akár nem, diktálja a piacon bekövetkező változásokat. Lehet szeretni, és lehet gyűlölni az iPhone-t, de tény, hogy megváltoztatta a mobiltelefon piacot. Az iPod-ról nem is beszélve: közvetett módon ugyan, de az Apple és népszerű lejátszója volt az, ami behozta a köznyelvbe és köztudatba az „empéhárom” kifejezést és formátumot, és kvázi tönkretette a zenei CD-ket.

Valamire azért mindig jók lesznek a DVD-k...

Ha tehát az Apple nem ad többé DVD lemezeket legújabb gépéhez, akkor arra érdemes figyelni, ugyanis nem egy fellángolás vagy marketing fogás, hanem valószínűleg inkább egy trend kezdete. És ha jobban belegondolunk, igazuk is van: minek két-három DVD, amikor az egész macera elfér egy igényes kis USB kulcson? Kíváncsian várjuk, követi-e majd a többi notebook és főleg netbook (!) gyártó az elképzelést. 
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom a francia nagyvárosokban

Életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom a francia nagyvárosokban

Varga Mihály megerősítette, nem indul egyéniben a 2022-es választáson

Varga Mihály megerősítette, nem indul egyéniben a 2022-es választáson

Magyar siker: Kiss Norbert nyerte a kamionosok harmadik futamát a Hungaroringen

Magyar siker: Kiss Norbert nyerte a kamionosok harmadik futamát a Hungaroringen