szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb találkozásra készül a Deep Impact amerikai űrszonda, amely november elején 700 kilométeres távolságba kerül a Hartley 2 nevű üstököstől.

A 6,47 éves keringési idejű kométa október 28-án ér napközelbe, november 4-én pedig a NASA űrszondája fedélzeti műszereivel vizsgálja az üstökös aktivitását. Öt évvel ezelőtt a Deep Impact "kozmikus tűzijátékot" okozott a Tempel 1 üstökös vizsgálatakor. Ekkor ugyanis a szondából egy modult bocsátottak az üstökösre, és a becsapódáskor keletkező felvert por elemzésével a kutatók első ízben nyerhettek betekintést egy üstökös belső szerkezetébe.

Az űrszonda a találkozásra készülve szeptember eleje óta készít felvételeket a Hartley 2-ről, amely ebben az évszázadban már nem is kerül ennyire közel a Földhöz.
A földsúroló üstökösök csoportjába tartozó égitestet Malcolm Hartley brit születésű ausztrál csillagász fedezte fel 1986. március 15-én. Az ekkor 9 hónapja távolodó vándor fényessége mindössze 17-18 magnitúdó volt, és bár hamarosan kiderült, hogy jelentősebben megközelíti a Napot, látványosságára csak 1991-ben derült fény, amikor 8 magnitúdóig fényesedett, majd 1998-ban megismételte ezt. A nagyobb magnitúdójú égitestek halványabbak, szabad szemmel a legalább 6 magnitúdós fényességű égitestek láthatók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Öt hónapos küldetésre indult három űrhajós

Két orosz és egy amerikai űrhajóssal az utasterében elindult péntek hajnalban a kazahsztáni Bajkonurból a Szojuz TMA-01M típusú orosz űrhajó a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) - jelentették orosz televíziók.

MTI Tech

Európának rá kell startolnia az űrkutatásra

Kiélezett a verseny a műholdas Föld-megfigyelési rendszerek kiépítése terén, de Európa lemaradhat, ha nem dönt időben az űrprogramja finanszírozásáról – hangoztatta Herczog Edit (MSZP) EP-képviselő az Európai Parlament új űrpolitikát szorgalmazó brüsszeli konferenciáján kedden.

MTI Tech

Majdnem ütközött a Nemzetközi Űrállomás

A Nemzetközi Űrállomás kedden az eddiginél 700 méterrel magasabb Föld körüli pályára emelkedett, hogy elkerülje az ütközést egy ismeretlen eredetű űrhulladék-darabbal.

Ezt kapcsolja be a Microsoft Teams programon, hogy elnyomja a háttérzajokat

Ezt kapcsolja be a Microsoft Teams programon, hogy elnyomja a háttérzajokat

Jön az 1000 kilométeres hatótávú Tesla villanykamion

Jön az 1000 kilométeres hatótávú Tesla villanykamion

Kovács Zoltán már duplán kormánybiztos

Kovács Zoltán már duplán kormánybiztos