szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az eredeti terv szerint már idén használatba vehettük volna, a hiperszuper megújult (HTML5 támogatással rendelkező)...

 Az eredeti terv szerint már idén használatba vehettük volna, a hiperszuper megújult (HTML5 támogatással rendelkező) tűzrókát, a legutóbbi Mozilla naptárfrissítés azonban elárulja, hogy a cég 2011-re halasztotta a népszerű böngésző négyes verziójának megjelenését.

Az új Firefox körül már eddig is kavarogtak az érzelmek és vélemények: sokan nem szeretik a megújult felhasználói felületet, aggódnak, hogy nem lesz majd annyira testre szabható a böngésző kinézete, mint eddig. Ráadásul a Mozilla egyre több funkciót vesz ki a négyes verzióból, úgy tűnik, minél későbbre halasztják, annál kevesebbet fog tudni az új böngésző.

Az Inspector fejlesztési névre hallgató, főleg webfejlesztők számára hasznos beígért modul kikerült az új verzióból, de a sokat reklámozott „fiókkezelő” is áldozatul esett az egyszerűsítésnek. Az ugyancsak sokat emelgetett „csendes frissítés” (ezzel a háttérben, a felhasználók számára észrevétlenül frissítette volna magát a böngésző) is kikerült a beépítendő újdonságok közül – reméljük, mire megjelenik, azért a HTML és JAVA támogatás benne marad, különben nem tudunk majd webezni…

 

Jó kérdés, hogy ha ennyi mindent kivesznek az ígért funkciók közül, akkor mégis miért csúszott át a megjelenés a jövő évre? Nos, a Mozilla szóvivője szerint semmi probléma nincsen a fejlesztéssel, egészen egyszerűen kicsit több időre van szükségük, hogy megfelelően tesztelhessék az új hardvergyorsítással működő grafikát, hogy további finomításokat végeznek a nagy vitákat kiváltó felhasználói felületen, és persze továbbra is biztatnak mindenkit, hogy töltse le a bétát, és segítse tanácsaival a fejlesztőket.

Annyi biztos, hogy az új versenytársak, a Chrome és a meglepően jó IE9 ezzel a csúszással jól jár: böngészőpiaci részesedésük valószínűleg erősödni fog (nem is beszélve a feltörekvő Operáról), a 2011-es Firefox 4 megjelenés pedig biztosan jót tesz majd nekik, hiszen – lássuk be – a Firefox hármas sorozat már messze nem a leggyorsabb/legjobb böngésző a legújabb Chrome-hoz vagy IE-hez képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!