szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A kiterjesztett valóság (augmented reality, AR) igen népszerű informatikai fejlesztési irány, főleg amióta olyan...

A kiterjesztett valóság (augmented reality, AR) igen népszerű informatikai fejlesztési irány, főleg amióta olyan számítási kapacitással rendelkeznek az okostelefonok, hogy már azokkal is kényelmesen lehet használni.  

A kiterjesztett valóságot előállító alkalmazások használatakor a mobilunk kamerájával szétnézve egy adott környéken, megjelennek az éppen a képen látható objektumok adatai, leírásuk, távolságuk. Az AR fontos előfeltétele, hogy az adott telefon képes legyen a helymeghatározásra, és tudja, merre néznek vele, azaz legyen benne iránytű.

A legújabb iPhone-ra készült, kiterjesztett valóságot létrehozó program az autóvezetést segíti. Az Augmented Driving 3GS készülékekre készült, és másodpercenként legfeljebb 10 képkocából álló „élőképre” tudja ráhelyezni a vezetőt segítő információkat. 

Pirossal bekeretezett autó jelzi, ha nem megfelelő a követési távolság

A program első használata előtt el kell végezni egy rövid kalibrációt, hogy megfelelően helyezzük el a szélvédő mögött a telefont. Ezután indulhat az utazás a kiterjesztett valóságban.

A program jelenlegi változata két fontos paramétert figyel, és az ezekhez tartozó képeket, adatokat rajzolja ki a képernyőre. Az egyik a „Lane Detection”, ami az éppen használt forgalmi sávot figyeli. A saját sávunkat kékkel kiszínezi és haladási irányunkra merőlegesen húzott vonalak sűrűségével ábrázolja sebességünket. Ha elhagyjuk a sávot, a színezés pirosra vált, és hangjelzés is figyelmeztet, nehogy egy véletlen manőver legyen az elmozdulás oka. Amint stabilan átlépünk a másik sávba, ismét kékkel jelzett úton haladhatunk.

Talán a sávfigyelésnél is fontosabb, hogy a program fel tudja ismerni az előttünk haladó járművet, és figyelmeztet, ha nem megfelelő a követési távolság. A “Vehicle Detection” a képernyőn szereplő járműveket zöldre, sárgára, illetve pirosra színezi, attól függően, mennyire kell figyelnünk azokra. Itt fontos szerepe van a sávfigyelésnek is, mivel hiába van előttünk egész közel egy jármű, ha az a mellettünk lévő sávban halad.

A járművek és a sávok figyelésén kívül a képernyőn folyamatosan láthatjuk pillanatnyi sebességünket és az aktuális forgalmi sáv szélességét is. Mindezt működés közben is meg lehet nézni a következő videón:

A programot folyamatosan fejlesztik, a készítők egye több információt szeretnének elhelyezni a képernyőn, és ezzel egyre jobban kiterjeszteni a valóságot. Ehhez nagy segítséget jelent az iPhone 4 megjelenése, amelynek jóval nagyobb a számítási teljesítménye és a képernyő felbontása.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Aktuális kedvenceink iPhone 4-re

iMovieKezdjük egy olyan alkalmazással, amely kizárólag az iPhone 4-en használható: az iMovie az Apple saját...

Kilenc napig nem ettek a mélyben rekedt kínai bányászok

Kilenc napig nem ettek a mélyben rekedt kínai bányászok

Ingyenes közvécékereső appot készített egy zuglói középiskolás

Ingyenes közvécékereső appot készített egy zuglói középiskolás

Retró, kagylós mobiltelefon lehet a Galaxy Buds Próból

Retró, kagylós mobiltelefon lehet a Galaxy Buds Próból