szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság kötelezni akarja az internetes közösségi oldalak üzemeltetőit, hogy a felhasználók gyorsan és egyszerűen törölhessék személyes adataikat, így például fényképeiket vagy ismerőseik listáját.

Mint azt csütörtökön Brüsszelben közölték, Viviane Reding igazságügyi EU-biztos felül akarja vizsgálni a még 1995-ből való uniós adatvédelmi irányelvet, és el akarja érni, hogy az időközben bekövetkezett technológiai fejlődéshez jobban igazodjanak az előírások. Az olyan közösségi oldalakat, mint például a Facebook, arra kötelezné, hogy bizonyos határidőn belül adják meg az ügyfeleknek "a feledés homályához való jogot" - azt a lehetőséget, hogy korábban felvitt adataikat nyomtalanul eltüntethessék a digitális környezetből.

Az EU végrehajtó testülete jövő tavasszal kíván előállni konkrét jogszabályi javaslatokkal. Az indítványokat a tagállami kormányokat képviselő Tanácsnak, valamint az Európai Parlamentnek is jóvá kell majd hagynia.

Reding álláspontja szerint az állami hatóságoknak csak a terrorizmus, illetve a szervezett bűnözés elleni küzdelemhez elengedhetetlenül szükséges mértékben szabad hozzáférniük a felhasználók védett adataihoz. Egyúttal azt is el akarja érni az igazságügyi EU-biztos, hogy a polgárok személyiségi jogainak sérelme esetén az eddiginél könnyebben lehessen büntető eljárást indítani. Szerinte a fogyasztóvédelmi szervezeteknek – így az internetes szolgáltatásokat igénybe vevők érdekképviseleti szervezeteinek is – meg kell könnyíteni, hogy jogsérelem esetén bírósághoz forduljanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Napi merítés

Láthatjuk-e, ki nézi Facebook-profilunkat?

Több rajongói oldal, alkalmazás ígéri azt számukra a közösségi oldalakon, hogy megmutatja, kik nézegetik ottani profilunkat. De vajon mi az igazság? - teszi fel a kérdést a Hiszed, mi? blog szerzője.

hvg.hu Tech

Megmondja a szoftver, hol lesz szükség rendőrökre

Amerikai rendőrök jó pár évvel ezelőtt olyan számítógépes program fejlesztésébe kezdtek, amelynek segítségével egy város bűnügyi statisztikái alapján megállapíthatják, hol lesz a legnagyobb szükség járőrökre. A módszert lassan a profitorientált cégek is felkarolják, s beépítik üzleti stratégiájukba.

Shake

A női mell evolúciója? – fotók, linkek

Egy férfiaknak szóló magazin azt állítja, hogy a női mell korszakról-korszakra változik az adott szépségideálnak megfelelően, és ezt fotókkal is bizonyítják. Az internet azonban ennél sokkal változatosabb eredményeket produkál, ha valaki tényleg kíváncsi rá, milyen az igazi női mell. Vagy a férfi.