szerző:
techline.hu

Előbb utóbb minden internetező belebotlik abba a problémába, hogy az elküldeni kívánt fájl már túl nagy ahhoz, hogy...

 Előbb utóbb minden internetező belebotlik abba a problémába, hogy az elküldeni kívánt fájl már túl nagy ahhoz, hogy e-mailben, skype-on vagy hasonló módon megossza a címzettel. Ilyenkor jönnek képbe a különböző online megoldások. A legnépszerűbb pár ilyen szolgáltatást (pl. Rapidshare) már ismertettük, az internet ezen része azonban olyan gyorsan változik, hogy megérett az idő egy újabb áttekintésre. (A Rapidshare rendszere például teljesen megújult).

Az egyik legnépszerűbb és legegyszerűbb megoldás még mindig a Dropbox (ezt a megoldást már ismertettük itt, így most nem térünk ki rá külön). A Dropbox azonban 2 GB-os korláttal rendelkezik, ráadásul nem is a leggyorsabb. Nézzük, milyen egyéb lehetőségeink vannak!

Xfiles
Az egyik új megoldás az Xfiles, amely ellentétben a „hagyományos” Megaupload, Addat.hu és egyéb szolgáltatásokkal, ingyenes, viszont nem is fogunk semmit feltölteni az Xfiles szerverekre (vagy onnan le). Ez a módszer ugyanis P2P alapon működik, azaz a feltöltő és a letöltő számítógép(ek) közötti közvetlen kapcsolattal.

Nincs más dolgunk, mint ráklikkelni a megosztás gombra, majd kiválasztani gépünkről a kívánt fájlt (csak egyet tudunk betallózni, ha tehát több fájlt akarunk megosztani, előbb tömörítsük őket össze egy archívumba). Előtte persze engedélyeznünk kell az Xfiles-flash felületének hozzáférését gépünkhöz, erre kapunk egy figyelmeztetést az oldal első felkeresésekor. Ha megvan a fájl, a végeredmény egy link lesz: ezt a linket kell eljuttatnunk a másik személynek, aki innen már „le tudja szedni” a kívánt állományt, persze csak ha bekapcsolva hagyjuk gépünket, és nyitva hagyjuk az Xfire-ablakot (az Xfire tulajdonképpen csak a P2P kapcsolatot biztosítja a gépek között.) A sebesség olyan amilyen, cserébe viszont nagyon egyszerű módon cserélgethetünk, akár óriási fájlokat is.

CC File
A CC File Transfer egy apró, ingyenes szoftver. A segítségével tulajdonképpen fájlszervert varázsolhatunk otthoni gépünkből. Ez a megoldás inkább a szakértőknek kedvez: a CC File-t ugyanis nem egyszerű beállítani és konfigurálni (szerencsére van kézikönyv), ha viszont sikerül, akkor egy remek kis szervert dobhatunk össze a nappali sarkában. Barátaink le- és fel is tölthetnek, ha adunk nekik hozzáférést, a házi szerver sebessége pedig internet-szolgáltatásunk sebességétől függ majd. A legjobb az egészben, hogy kliens oldalon (ő az, aki le akar tölteni tőlünk) nem kell telepíteni, konfigurálni semmit: sima böngészőn keresztül tölthetnek fel és le a kollégák és a haverok.

Transferbigfiles
Hasonlóan a Megauploadhoz, Hotfile-hoz és társaihoz, a Transferbigfiles is egy webes alapú szolgáltatás. Mivel újabb (fiatalabb) szereplő, mint a sokat emlegetett nagyok, új extrákkal kívánja megnyerni a felhasználókat. Egy próbát megér – van benne dropbox-funkció, nincs sávszélesség-korlátozás, már az ingyenes verzióban sem, kreálhatunk jelszóval védett letöltéseket stb. Igazából nem egy nagy durranás, még a hozzáadott extrákkal sem, mivel azonban a király, a Rapidshare az új pont-alapú rendszer bevezetésével tönkrevágta magát, ideje keresni egy új királyt. Hát… keressük.

Dushare
Ismét egy P2P alapú webes megosztó: a Dushare első ránézésre nagyon ijesztő, főleg a sok megjelenő ikon miatt... Kis barátkozás után azonban már használható, tulajdonképpen ugyanazt tudja, mint a már ismertetett Xfiles, csak itt van egy extra is: jelszóval is védhetjük a megosztott fájlt. Méretkorlátozás nincs, sőt ha nagyon unatkozunk, amíg a fájl átér, akár csetelhetünk is a címzettel transzfer közben.

Filedropper
Az egyszerű, sőt fapados megoldások kedvelőinek itt egy (viszonylag) új szereplő, a Filesdropper.  Maximum 5 GB méretű fájlokat tölthetünk fel, ha végeztünk kapunk egy linket, ezt megadva máris szedheti lefelé a címzett a szóban forgó tartalmat. Nem kell regisztrálni, adatlapot kitölteni, szúnyogolni, nincs várakozási idő a letöltéskor és reklámok sem zavarnak. A dolog egyetlen hátránya, hogy a sebesség nagyon hektikus: néha iszonyú gyors, ha azonban olyan kedve van, akkor az őskori modemek szintjére esik vissza.

Mediafire
A Mediafire megér egy próbát, főleg akkor, ha felbosszantott a hajdanán isteni Rapidshare vadiúj, pontgyűjtögetős/kuponos átláthatatlan rendszerével. Az ingyenes fiókok maximum 200 MB-os fájlokat tárolnak, de akárcsak a Rapid esetében itt is tölthetünk fel több fájlt, készíthetünk jelszóval védett  könyvtárakat, beépített képnézegetővel rendelkezik, van Dropbox integráció, és beépített Twitter/Facebook kapcsolat is. Főleg azon fanatikus fájlmegosztóknak lehet hasznos, akik még mindig keresik a Rapid-alternatívát.

Wikisend
Kisebb (maximum 100 Mbájtos) fájlok egyszerű és fájdalommentes megosztásához a Wikisend tökéletes választás. Válasszuk ki a fájlt, majd adjuk meg, meddig legyen elérhető a letöltési linkről (minimum egy nap, maximum 90 nap), sőt ha akarjuk jelszóval is védhetjük az állományt. Készen is vagyunk: igaz, nem tud sokat, de egyszerű és gyors.

Yousendit
Ha céges megoldásokban gondolkodunk, akkor a Yousendit lehet a tökéletes megoldás. Minicégektől az óriás vállalatokig mindenre van megoldásuk. Akár 6 GB online tárhelyet is kaphatunk (fiókonként), a letöltéseket/feltöltéseket nyomon követhetjük, logolhatjuk, készíthetünk könyvtárakat vagy több száz fájlból álló archívumokat, és persze van Dropbox-integráció is. Igazán csak céges felhasználók számára hasznos, az ingyenes, „lakossági” Yousendit alig nyújt valamit.

Wetransfer
Ha nagyon „webkettő”, menő, szép, ugyanakkor gyors, egyszerű és ingyenes megoldást keresünk, akkor próbáljuk ki a Wetransfer oldalát.
Maximum 2GB-os fájlokat csereberélgethetünk, mindenféle regisztráció vagy megkötés nélkül, a feltöltött cuccok azonban csak két hétig maradnak a neten. További információkat ebben a cikkünkben olvashatnak az oldalról.

Magyar megoldások
Az itthoni megoldások sokszor jobbak, mint külföldi társaik, ha másért nem is, a gyorsabb elérés/sebesség miatt mindenképp. A legjobb és legegyszerűbb (szerintünk) még mindig a klasszikus addat.hu - maximum 200 MB-os fájlokat tehetünk fel, ezekből azonban akár több darabot is. Ha a feltölteni kívánt fájl nagyobb, mint 200 MB, csak daraboljuk fel Total Commanderrel vagy valamilyen tömörítővel. Ezen a megkötésen felül a feltölthető fájlok száma korlátlan. A letöltés, ha ingyenes megoldást választunk lassú, és várni is kell rá, az SMS-ben fizethető prémium megoldással azonban fénysebességgel tölthetünk. De a data.hu is jó megoldás.
Másik kedvencünk a toldacuccot.hu – az ingyenes  verzió (attól függően, hogy regisztráltunk vagy csak natúr használjuk a rendszert) 500, illetve 750 MB-ot enged feltölteni, három-, illetve ötnapos tárolási idővel. Nagyon nagy fájlokhoz pedig ott az 1GB-os felső korláttal rendelkező mammutmail.com ami a comos végződés ellenére szintén itthoni megoldás.

Ha esetleg nem lenne elég ez a tízes lista: további fájlmegosztókat tesztelünk ebben a cikkben.


 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Min.us – a képmegosztás jövője?

Képeinket azért készítjük, mert mutogatni akarjuk őket – és ez így is van rendjén, senki sem fotózik/fotosoppol a...

200 éve született az ember, akit minden laposföld-hívőnek figyelmen kívül kell hagynia

200 éve született az ember, akit minden laposföld-hívőnek figyelmen kívül kell hagynia

Akármennyire hízelgő nekünk, nem menő Rubik kockázni vezetés közben

Akármennyire hízelgő nekünk, nem menő Rubik kockázni vezetés közben

A Belügyminisztérium sem vizsgálódik a Microsoft-botrányban

A Belügyminisztérium sem vizsgálódik a Microsoft-botrányban

A legújabb iPhone-ra vágyik? Itt van, hány napot kell érte dolgoznia

A legújabb iPhone-ra vágyik? Itt van, hány napot kell érte dolgoznia

Gulyás Gergely abban bízik, hogy legközelebb már nem is áll ki senki a fideszes jelölt ellen

Gulyás Gergely abban bízik, hogy legközelebb már nem is áll ki senki a fideszes jelölt ellen

Kiderült, miért néznek ki úgy az iPhone 11 Pro és a Pro Max kamerái, ahogy

Kiderült, miért néznek ki úgy az iPhone 11 Pro és a Pro Max kamerái, ahogy