szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ne rohanjunk még a boltba – a Samsung elmondása szerint az „UD” készülékek minimum két évig még nem lesznek kaphatók...

 Ne rohanjunk még a boltba – a Samsung elmondása szerint az „UD” készülékek minimum két évig még nem lesznek kaphatók, így a mostani bemutató csak amolyan „show off”. De nézzük csak meg közelebbről, mit is jelent a kétszeres HD felbontás?

A bemutatott készülék egy 70 colos, 240 Hz-es 3DTV. A mérete impozáns, bár ezzel még közel sem világelső – az újdonság jelen esetben az elképesztő felbontás. A hagyományos HD televíziók 1920 x 1080-as felbontással kápráztatnak el minket, a most bemutatott készülék azonban ennél jóval többre képes. Az UD felbontás ugyanis 3840 x 2160 képpontot jelenít meg. A prototípus képfrissítése 240 Hz, a Samsung azonban ígéri, hogy mire boltokban is kapható lesz az UDTV, addigra már 480 Hz-en fog „ketyegni”. 

Ha ilyen tévét veszünk, akkor kicsivel több, mint 800 millió pixelt bámulhatunk majd a képernyőn (ez majdnem négyszer annyi, mint a hagyományos HD) – az egyetlen probléma valószínűleg az lesz, hogy az első időkben nem tudjuk majd igazán kiélvezni ezt, hiszen hiába az UD, ha nem találunk hozzá UD filmet vagy játékot (ergo, nem lesz mit nézni).

A legnagyobb 3DTV, ami jelenleg a világon kapható, a Mitsubishi Home Cinema DLP 82 colos verziója  – kb. ötezer dollárért beszerezhető, ha van megfelelő méretű nappalink a szörny tárolására.

A világ második legnagyobb 3DTV-je jelenleg az LG Infinia 72LEX9 3D TV készüléke, a Samsung új készüléke sem fogja letaszítani a trónról, az Infinia ugyanis 72 colos (ráadásul eleve 480 Hz-es), sajnos őt is csak 2011-től kezdik majd forgalmazni.

A Samsung új csodagyereke tehát méretben „csak” a harmadik lesz, felbontásban viszont kétségtelenül a legjobb. A televíziók elérték az űrkorszakot – kár, hogy minőségben és színvonalban csak a készülékek fejlődnek robbanásszerűen, a rajtuk fogható műsorok nem. De ez már egy másik történet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!