szerző:
MTI

Nagy-Britanniában őrizetbe vettek egy helyi konzervatív politikust, aki a Twitter közösségi oldalon egy újságíró megkövezésére szólított fel.


A birminghami városi tanácstagot, Gareth Comptont durva üzenet elküldésének gyanújával vették őrizetbe, de később óvadék fejében szabadlábra helyezték. Médiajelentések szerint Compton egy blogrovatban fogalmazta meg felhívását:

"Lenne olyan szíves valaki halálra kövezni Yasmin Alibhai-Brownt? Ha maguk nem, akkor én sem árulom el az Amnestynek. Ez tényleg áldás lenne."

Az üzenetet (és Compton profilját) idő közben törölték
©

Egy konzervatív párti szóvivő elmondta, hogy a tanácstagnak meghatározatlan időre felfüggesztették a tagságát, megjegyezve, hogy "ez a nyelvezet elfogadhatatlan".

A politikus később eltávolította felhívását és bocsánatot kért "a félresikerült tréfáért". Compton elmondta, hogy felhívása válasz volt Alibhai-Brownnak a BBC rádiónak adott interjújára, amelyben az újságíró kifejtette, hogy politikusoknak nincs joguk emberi jogi visszaéléseket kommentálniuk, még akkor sem, ha nőket köveznek meg Iránban.

Az újságírónő, aki a liberális The Independent szerzője, a The Guardiannak elmondta, hogy Compton megjegyzését gyilkosságra való felbujtásként értelmezi. "Ha én, muszlim nőként azt írnám, hogy áldás volna, ha Comptont megköveznék, azonnal letartóztatnának" - közölte véleményét. Iránban nemzetközi tiltakozás hatására a közelmúltban függesztették fel egy házasságtörés miatt megkövezésre ítélt nő kivégzését.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Megkövezésre ítélt iráni nő: az ügyészség újra megvizsgálja a gyilkossági vádat

A Szakine Mohammadi-Astiani ellen felhozott vádak közül egyértelmű elsőbbséget élvez a gyilkosságban való bűnrészesség, és az igazságszolgáltatásnak több időre lesz szüksége, hogy újra megvizsgálja az ügyet - mondta Golamhosszein Mohszeni Edzseje teheráni főügyész a megkövezésre ítélt iráni nő ügye kapcsán, amely komoly nemzetközi tiltakozást váltott ki.

MTI Világ

Twitter-üzeneteket ír bevetéseiről a brit rendőrség

Korszerű módot talált a Manchester körzetébe tartozó rendőrség, hogy felhívja a figyelmet munkaköri leterheltségére: tagjai huszonnégy órán keresztül minden egyes bevetésről és tennivalóról Twitter-bejegyzést készítettek.

hvg.hu Shake

Nyugaton is végig lehet nézni a megkövezést

Londonban fogják elsőként bemutatni azt a filmet, mely a sária igazságszolgáltatás alapján elítélt nő megkövezését ábrázolja élethűen. Irán ellenkezik, néhány nyugati kormány nem támogatta a produkciót.