szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az internet egyik atyjaként emlegetett Vint Cerf szerint komoly problémákat okozhat, ha a fogyóban lévő „régi” IP-címekről át kell állni a sokkal több lehetőséget kínáló IPv6-os szabványra.

A BBC értesülései szerint Cerf akkor adott hangot aggodalmának, amikor a 6UK nevű non-profit szervezet rendezvényén a brit döntéshozókat sürgették a számítógépek internetes azonosítását lehetővé tévő IP-címek új verziójának bevezetésére, mivel a számítások szerint a jelenleg alkalmazott „NNN.NNN.NNN.NNN” struktúrájú címzések 2012-re egyszerűen elfogynak, mert olyan sok számítógép csatlakozik majd egyszerre a világhálóra.

A Google-nél dolgozó Cerf szerint a váltás során az internetes linkek megbízhatatlanná, a különböző weboldalak és online szolgáltatások nehezen elérhetővé válhatnak. „Meg kell tenni ezeket a lépéseket, különben az internet megáll a növekedésben és nem is lehet majd a továbbiakban kiterjeszteni a határait” – magyarázta a szakember.

Vint Cerf 2007-ben a Mindentudás Egyetemén a bolygóközi internetről is beszélt
©

A jelenlegi IPv4 rendszerben mintegy 4,3 milliárd számítógép csatlakozhat egyszerre az internetre, a becslések szerint a telítődés 2012. januárjában bekövetkezhet. A megoldást az IPv6 jelenti, azonban az átállási folyamat egyelőre kétségbeejtően lassú.

„Az üzleti világban meg kell, hogy értsék, hogy olyan infrastruktúráról van szó, amelyre komoly szükségük van” – figyelmeztetett Cerf. „Jelentős változásnak kell végbemennie, hogy továbbra is számíthassunk az internetre.” A szakember kritikával illette a globális cégeket, amiért rövidlátó módon nem tették meg a szükséges lépéseket már jóval korábban. „Nem értik meg, hogy a cégek nem fognak tudni terjeszkedni az interneten, ha nincs már több kiadható cím.”

A váltás körüli nehézségeket súlyosbítja, hogy a két címzési rendszer nem kompatibilis egymással. Ez okozza a bonyodalmat, mivel ha már az internetre kapcsolt számítógépek egy részét átállították az IPv6-ra, azok nem fognak tudni kommunikálni a még átállásra váró IPv4-es társaikkal. Az internet nem állna le az átállás alatt, azonban egyes oldalak, szolgáltatások elérése akadozni fog. Cerf szerint ez a labilis állapot pedig akár évekig eltarthat, hiszen még munkaadójánál, a Google-nál is három évig tartott, amíg az IPv6-ot üzembe állították.

„A feladatot el kell végezni” – mondta a szakember. „Igaz, nem sok munka, de nagyon precízen kell végrehajtani. Jelenleg csupán az interneten mozgó adatok alig egy százaléka zajlik IPv6-on keresztül. Véleményem szerint globális érdek, hogy a váltás minél előbb megtörténjen.”

„Rázós útnak nézünk elébe” – tette hozzá Nigel Titley, az európai IPv4-es címeket kiosztó szervezet, a RIPE elnöke. „Csak idő kérdése, mielőtt kifogyunk a címekből, ez pedig súlyos következményekkel járhat a gazdaság számára. A váltás felgyorsításának a kulcsa az lenne, ha az internetszolgáltatók ilyen szolgáltatást is kínálnának ügyfeleiknek, sajnos ezt csak nagyon kevesen teszik jelenleg. Azonban előbb, vagy utóbb már nem lesznek képesek új szélessávú ügyfeleket kiszolgálni, a pénzügyekkel foglalkozók pedig csak ekkor fogják észlelni, hogy baj van.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Egy éven belül elfogynak az IP címek

A legtöbb szakértő és netszolgáltató azt tanácsolja, hogy ne pánikoljunk – a tény azonban ettől még tény. Kevesebb, mint tizenkét hónapon belül elfogynak az IP címek – írja a Techline.

hvg.hu Tech

2012-ben elfogynak a számítógépek IP-címei – kalkulátor

A tavaly augusztusban megkezdett felkészülési időszak sikeres lezártával a mai naptól már Magyarországon is van olyan internetszolgáltató, ahol elérhető az IPv6-os fix IP tartomány. A jelenelgi előrejelzések szerint bő két éven belül ugyanis kifogyunk majd a jelenlegi, „hagyományos” négytagú IP-címekből.

hvg.hu Tech

Bolygóközi internetet vizionál a Google alelnöke

Az internet lehetővé tette felhasználói számára az információkhoz való szabad hozzáférésen túl annak megosztását is, akik ezáltal fogyasztóból alkotóvá váltak – hangsúlyozta a Mindentudás Egyetemén tartott előadásában Vint Cerf, a Google alelnöke.

Eperjes Károly: Nem kérdés számomra, hogy az orosz oltást választom

Eperjes Károly: Nem kérdés számomra, hogy az orosz oltást választom

Rablás Nagybörzsönyben: ököllel ütötte és fojtogatta a fogyatékkal élőt a támadó

Rablás Nagybörzsönyben: ököllel ütötte és fojtogatta a fogyatékkal élőt a támadó

A ZTE új telefonjának előlapján nem látszik a kamera, pedig van benne

A ZTE új telefonjának előlapján nem látszik a kamera, pedig van benne