szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A bemutatók leglátványosabb újdonsága a teljes képernyős üzemmódra való váltás lehetősége volt, azonban ezzel a...

A bemutatók leglátványosabb újdonsága a teljes képernyős üzemmódra való váltás lehetősége volt, azonban ezzel a megoldással sok, korábban megszokott és bevált szolgáltatással lett szegényebb a program.
A teljes képernyős kezelőfelület minden mást eltűntet a képernyőről, csak az iPhoto aktuális felülete látszik, legyen az a képek rendezésére, szerkesztésére vagy éppen a slideshow készítésére szolgáló ablak. Így valóban egy kicsit több helyünk lesz, azonban a változtatással együtt eltűnt annak a lehetősége, hogy egy-egy képet teljes képernyőn tudjunk megnézni, az album további képeit mutató filmcsík mindig ott marad a képernyő alján, és az is meglehetősen kényelmetlen, hogy a fotó egyes részeire nagyítani csak az Edit módban tudunk.

Az albumok kezelőfelülete ablakos és teljes képernyős változatban

A szerkesztéshez kaptunk új parancsokat és az egyes utasítások is más elrendezésben helyezkednek el, ezek a változások azonban nem igazán lényegesek.

Egy-egy képet nem lehet gyorsan teljes képernyőn megnézni és a részleteit kinagyítani
Gyorsan elérhetjük a leggyakoribb szerkesztési utasításokat

Az újdonságok közül az új slideshow-kat érdemes kiemelni, amelyek friss látványt hoznak a már megszokott diavetítések közé. Ami nekünk a legjobban tetszett, az az úgynevezett Places téma. Az iPhoto korábbi változatában is volt arra lehetőség, hogy egy térképpen megnézzük, hol készült a fotó, ha annak adatai között szerepeltek geotagek (a geotagekről egyébként itt írtunk részletesen). Az ilyen képekből most nagyon látványos slideshow-t tud készíteni a program, mert automatikusan letölti az adott földrajzi helyek térképét és ezeken helyezi el a fotókat.

A korábbinál egy kicsit nehézkesebben lehet földrajzi adatokat adni a fotókhoz
Egy fénykép információ ablaka

A térkép részletességétől és az adott hely népszerűségétől függően még a városrészek, utcák, műemlékek nevével is felcímkézi a bemutatót. Mindezt egy hirtelen összeállított, Európa néhány nagyvárosában készült fotóból készült slideshow-n mutatjuk be:

Ha már a képek földrajzi adatainál tartunk, sok esetben ezeket csak később tudjuk hozzájuk fűzni. Ezt az iPhoto korábbi változatában valamivel kényelmesebben végezhettük el, most ugyanis egy meglehetősen kis térképen kell megmutatni, hol készült a fotó, ráadásul csak akkor tudjuk elhelyezni a szimbolikus rajzszöget, ha beírunk egy hozzávetőleges helyszínt. Még szerencse, hogy egyszerre több képet is el tudunk helyezni egy pontra, amiket azután finomítani lehet.
A kellemes változások közül még egy újdonságot feltétlenül meg kell említeni, ez a képek megosztása a legnépszerűbb közösségi oldalakon. A program nagyon szoros kapcsolatot tud tartani a MobileMe, Facebook és Flickr oldalainkkal. Ha összekapcsoljuk ezekkel az iPhotót, akkor pillanatok alatt megoszthatunk egész albumokat is az ottani ismerőseinkkel. A képek minden kísérő adatát is továbbítja a program, így például a geoadatok a Flickren is megjelennek, illetve ha felcímkéztük a képeken szereplő személyeket, akkor ez a Facebokon is látható lesz. Ráadásul a dolog fordítva is működik. Ha a Facebookon megneveznek valakit a képen vagy megjegyzést fűznek a fotóhoz, akkor ezek a változtatások az iPhoto albumunkban is megjelenik.  Az iPhotóval azokat a Flickr- és Facebook-albumainkat is el lehet érni, amelyeket más programmal töltöttünk fel, és ezeket importálhatjuk a gépünkre.   

Kétirányú kapcsolatot hozhatunk létre a népszerű közösségi oldalakkal
A Flickrre és Facebookra feltöltött képeinket is elérhetjük az iPhotóból

Az új iPhoto sok fejlesztése a képekből készíthető nyomtatott albumokra és képeslapokra vonatkozik, amelyeket sajnos Magyarországról nem lehet megrendelni. Ezt azonban részben ki lehet kerülni, mert az összeállított fotókönyveket, naptárakat, képeslapokat magunk is kinyomtathatjuk, vagy ha professzionálisabb megoldásra vágyunk, akkor készíthetünk belőlük PDF állományt, amit azután elvihetünk egy digitális nyomdába.

Itthonról még nem rendelhetünk nyomtatást

Mindent összevetve, az iPhoto új változata nem hozott forradalmi újdonságokat, és sok esetben kényelmetlenebb lett a kezelése, főleg azok számára, akik megszokták a korábbi verziót. Néhány újdonság és a frissítés alacsony ára azonban egy próbát megér, és ha huzamosabb ideig dolgozunk vele, akkor már nem is lesznek annyira zavaróak a hiányosságai, amelyeket remélhetően néhány gyors javítással orvosolnak majd.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Bean megújult!

A Bean elsősorban azoknak való, akik a szövegszerkesztés alatt valóban szövegek...

Merkely: Csökken a fertőzöttek aránya

Merkely: Csökken a fertőzöttek aránya

Végre szabad a Rockefeller Center karácsonyfájában rejtőzködő bagoly

Végre szabad a Rockefeller Center karácsonyfájában rejtőzködő bagoly

A luxus felszíne alatt valami nagyon rohad

A luxus felszíne alatt valami nagyon rohad