szerző:
techline.hu

Ha a tévékészülékünkön nincs sem USB, sem LAN csatlakozás, akkor bizony macerás dolog a számítógépen összegyűjtött...

Ha a tévékészülékünkön nincs sem USB, sem LAN csatlakozás, akkor bizony macerás dolog a számítógépen összegyűjtött filmek, zenék, képek lejátszása rajta, nem is beszélve mondjuk egy Youtube videó megtekintéséről. Pedig manapság egyre többen a gépen tárolják a filmeket, akár letöltött, akár DVD-ről rippelt anyagokról van szó, vagy éppen külső USB-s merevlemezre mentik el a család kedvenc mozijait, esetleg a családi felvételeket. Mindez így is van rendjén, a dolog eszméletlen kényelmes, a DVD-k cserélgetésének ideje úgy tűnik, lejárt.

A Skydigital Venice V13 HD kitűnő megoldást jelent arra, hogy a fent említett csatlakozások hiányában mégis alkalmassá tegyük a tévénket a modern fájlformátumok lejátszására, akár USB meghajtóról, akár a hálózatban található gépekről.
A készülék nem tartalmaz beépített merevlemezt, így a tárhelyről nekünk kell gondoskodni. Szerencsére ma már olcsón kaphatók USB-s külső merevlemezek, és ilyet egy mozdulattal csatlakoztathatunk hozzá a két USB csatlakozó valamelyikére. A legtöbb esetben használt FAT/FAT32 fájlrendszer természetesen meg sem kottyan neki, de nem jön zavarba az NTFS, EXT2/3 és HFS/HFS+ formátumban formázott merevlemezektől sem, szóval Linux és Mac felhasználók számára is ideális.

A formátumismerete ugyanilyen kiterjedt, gyakorlatilag minden ma népszerű videoformátumot képes lejátszani: H.264, AVCHD, MKV, M2TS, VOB, AVI, ISO, DivX, XviD, MOV, FLV, mp4, wmv stb. Ha teljes DVD-t másolunk menükkel együtt, azt is lejátssza.
Feliratokat is használhatunk, szinte minden elterjedt formátumot – srt, smi, idx, sub, ass, ssa, m2ts PGS (Blu-ray grafikus feliratok) – ráadásul ezeket teljesen testre szabhatjuk, oda toljuk őket a képernyőn, ahova jól esik, változtatható a méret, a szín stb. Azt ezek után már mondanunk sem kell, hogy a full HD filmek lejátszása is akadás nélkül mehet. Ritka, de dicséretes képesség, hogy a képet is „tologathatjuk”, és a képarányok is módosíthatók, ha netán valami rosszul sikerült egy film rippelésekor.

Nemcsak filmeket, de hangfájlokat (FLAC, mp3, wav, ogg, aac, ac3, m4a, wma stb.) és képeket (JPEG) is lejátszhatunk a csatlakoztatott USB eszközről. Fura, hogy a képformátumokkal milyen visszafogottan bánik a Venice, viszont az egyedüliként támogatott JPG képekből legalább gond nélkül megbirkozik akár egy 24 megapixeles darabbal is.

A főmenü

Az USB 2.0 portokon (elöl és hátul 1-1 darab) kívül találunk még a készüléken HDMI 1.3-as csatlakozást, koaxiális digitális audio kimenetet, és kompozit videó, illetve analóg sztereó kimenetet is. Ha szükségét érezzük, még egy kis jack csatlakozót is találunk rajta, külső infra érzékelő csatlakoztatásához.

Konfigurálás, magyar felületen

Ami még lényeges: egy LAN csatlakozó is helyet kapott hátul! Utóbbival egyszerűen csatlakozhatunk mondjuk az otthoni routerhez, és ezzel akár közvetlenül a tévén is elérhetővé válik a Youtube és számtalan internetes rádióadó. A készülékhez mellékelt távirányítóval kis gyakorlás után könnyen tudunk navigálni, válogatni a Youtube legújabb anyagai között, vagy éppen keresni a minket érdeklő tartalomra.
A LAN csatlakozással persze nem csak az internet „adott részletét”, hanem a helyi hálózatra kötött gépek megosztott tartalmait is elérhetjük, így akár külső merevlemezre másolgatás nélkül, közvetlenül az eredeti mappákból játszhatunk le filmet, zenét, képeket.
A hálózati csatlakozáshoz UPnP, Samba és NFS (utóbbinál kézzel kell a beállításokat elvégezni) eléréseket használhatunk.

Menü és használat
A Venice V13 HD menüje meglehetősen puritán, de ha kell, akár HD felbontásban is használhatjuk. Kiigazodni nagyon egyszerű rajta, ráadásul a dolgot segíti, hogy magyar nyelven is kommunikál.

Youtube használat

A távirányító profi használata már jóval több gyakorlást igényel, mivel a gyártó szinte minden funkciót rázsúfolt, amire a készülék képes, szóval számtalan lehetőséget érhetünk el vele, ami persze egy halom – szerencsére ügyesen rendszerezett – gombbal jár. Még olyan extrákra is futotta, mint az időzített elalvás kapcsoló.

Nem csoda, hogy teljes csendben dolgozik

A menü egyébként dicséretesen gyors, imádni való. A fájlok között pedig pont úgy válogathatunk, mint az asztali rendszerek fájlkezelőiben (kapunk némi alap infót is az éppen kiválasztott anyagról, anélkül, hogy megnyitnánk azt).
Érdekesség, hogy NAS funkcióként SMB és FTP protokollokon keresztül elérhetjük a csatlakoztatott USB háttértárakat.

Mindent összevetve egy nagyon sokoldalú kis készülékkel volt dolgunk, és bár nem éppen egy szépség, de legalább alig foglal helyet, és a környezetbe való tökéletes illeszkedés kedvéért több színben is kapható. Egyszerűségét az elején található három, különböző színű LED töri meg működés közben (készenléti állapot, hálózati kapcsolat, merevlemez-csatlakoztatás), amelyek tökéletes visszajelzést adnak arról, minden megfelelően működik-e.
A Venice V13 HD ára 34 ezer forint körül van, ami a tudását tekintve kedvezőnek mondható. Ha szükségünk lenne egy mindent játszó hálózati médialejátszóra, de nem igényeljük a beépített merevlemezt, akkor érdemes elgondolkozni a megvételén.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egy belvárosi étterem beépítette egy csecsemőkutató labor ablakait

Egy belvárosi étterem beépítette egy csecsemőkutató labor ablakait

Kirúgták a vizes vb körözés alatt álló gazdasági igazgatóját

Kirúgták a vizes vb körözés alatt álló gazdasági igazgatóját

Átadjuk Szlovákiának a szerbeket, akik halálra vertek egy férfit Pozsonyban

Átadjuk Szlovákiának a szerbeket, akik halálra vertek egy férfit Pozsonyban

Alkotmányosan tolvajozták le Matolcsyt

Alkotmányosan tolvajozták le Matolcsyt

Szokott még SMS-ezni? A Google remek újításokkal készül

Szokott még SMS-ezni? A Google remek újításokkal készül

Folytatódhat a Szomszédok, de Ábel Anita nélkül

Folytatódhat a Szomszédok, de Ábel Anita nélkül