szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

De miért is jó az, ha egy fotószerkeszőt HTML5 alapokra épül, és mi ez az egész egyáltalán?

 De miért is jó az, ha egy fotószerkeszőt HTML5 alapokra épül, és mi ez az egész egyáltalán? Nos, a Feather jól példázza, hogy ha a HTML5 bevezetésre kerül, akkor bizony mindent, amit eddig flashben (vagy Silverlightban) oldottak meg a webfejlesztők, azt át fogja venni a HTML nyelv legújabb verziója. Sőt a legtöbb esetben jobban, gyorsabban és biztonságosabban tudja majd megvalósítani mindazt, amire a „webkettőnek” szüksége lehet.

Az Aviary szoftvere teljesen platformfüggetlen, embeddelhető (weboldalakba építhető), nem kell hozzá plugin, gyors, és ellentétben a flash-megoldásokkal, nincsenek benne tátongó biztonsági rések.

Ha valaki készít egy weboldalt, és egyszerű, könnyű megoldást szeretne kínálni a látogatóinak a fotók feltöltésére és szerkesztésére; csak beágyazza oldalába a megfelelő HTML kódot, és máris megjelenik a sokoldalú szerkesztő. Egy flash- vagy Silverlight-alapú alkalmazás esetében ez már nem lenne ilyen egyszerű. (Az Aviary ettől függetlenül készít flash-alapú szoftvereket is).

Ha kíváncsiak vagyunk, hogyan is néz ki működés közben egy HTML5 képszerkesztő, csak készítsünk elő egy fotót, majd kattintsunk ide, és töltsük fel. Máris mehet a méretezés, kivágás, megosztás, szerkesztés.

A Feather nyílt forráskódú és ingyenes, sőt nemsokára elkészül a mobil verzió is. Kíváncsian várjuk, milyen egyéb HTML5 alkalmazások jelennek meg a közeljövőben. Érdekes kérdés az is, hogy mi lesz a flash sorsa a jövőben; hiszen csak idő kérdése, hogy a buzgó fejlesztők szinte mindenből készítsenek HTML verziót is, így a webes játékok sem kerülhetik el ezt a sorsot. Márpedig bármilyen demagóg (és a webfejlesztők számára kínos) kijelentés is legyen, de igaz: a flash főleg a neten található sok ezer (millió?) apró, ingyenes játéknak köszönheti az egyeduralmát.

Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy a böngészőnk legalább részben
támogatja-e a HTML5-öt, akkor ezen az oldalon leellenőrizhetjük, hogy felkészültünk-e már a jövőre.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában

Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában

Azt sem tudni, ki használja majd a 15 milliárdos sportcsarnokot Nagykanizsán

Azt sem tudni, ki használja majd a 15 milliárdos sportcsarnokot Nagykanizsán

Doku360: Nem tudom, hogy fel tudnám-e adni

Doku360: Nem tudom, hogy fel tudnám-e adni