szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Nos, olyan tévé, ami mindenkinek elsőre megfelel, aligha akad.

Nos, olyan tévé, ami mindenkinek elsőre megfelel, aligha akad. Van, aki a plazmára esküszik, van, aki az LCD-re, akad, akinek a LED a fontos, de nem mindegy ott sem, hogy azon belül milyen készülékről van szó. Akad, aki beéri 32”-os mérettel, és persze olyan is van, aki ezt már monitorban is kevesellné.
A gyártók persze igyekeznek a vásárlók kedvére tenni, de lássuk be, normális áron belezsúfolni mindent egy tévébe még nem nagyon sikerült senkinek.
Az LG 42LE5300 viszont már-már összehozza ezt a dolgot! Nem olcsó, de megéri az árát.

Formás és ügyes
Ezek ugyebár nem csak egy tévé esetében pozitív jelzők, és a 42LE5300 abszolút rászolgál. A készülék kifejezetten elegáns formatervezésű és kifejezetten vékony. A kijelző körüli keret is keskeny, az egész formavilág nagyon letisztult.

A 42”-os méret már az a kategória, amely az esetek többségében tökéletes házimozi élményt nyújthat, értelemszerűen full HD (1920x1080) felbontást és LED háttér-megvilágítást kapunk. A tévé képe kifejezetten szép (S-IPS panelt kapott), a részletek pedig a menüből aprólékosan beállíthatók. Van TrueMotion 100 Hz funkció is, amely ugyebár arra hivatott, hogy csökkentse az elmosódást a gyors jeleneteknél. Ez is szépen skálázható a beállításoknál, de sok esetben akkor járunk a legjobban, ha egyszerűen kikapcsoljuk, mert egy HD mozifilmnél inkább rontja az élményt. A készülék hangjával sincs igazán nagy gond, de azért a 10W teljesítményű beépített hangszóróktól ne várjunk világmegváltó minőséget. Viszont meglepően tisztán szólnak (és van Infinite térhangzás is).

Csatlakozókban nincs hiány, hátul, oldalra nézően van elhelyezve AV bemenet, a komponent bemenet, az USB 2.0 csatlakozás, a HDMI 1.3 bemenet, a fejhallgató-kimenet, a CI-bemenet. Ezekhez társul még hátrafelé „irányítva” az RF bemenet, az AV bemenet, a komponens bemenet, a digitális audio kimenet (optikai), a három HDMI bemenet, a scart csatlakozó, a D-sub csatlakozó PC-hez, PC audio kimenet és egy RS-232C csatlakozó. Kapunk Wireless AV Link vezeték nélküli csatlakozás előkészítést is.

Forrás kiválasztása

Ezek közül persze igazán az USB 2.0 tűnik ki, amelynek köszönhetően külső USB-s tárolókat is csatlakoztathatunk a készülékhez, hogy azokról filmeket (DivX, XviD, mp4, h.264, MKV), képeket vagy zenéket játszhassunk le.

Ismerős LG menük

A filmek esetében külön pozitívum, hogy a feliratokkal is megküzd a tévé, ráadásul a képernyőn bárhová elmozgathatjuk azokat, ahogy nekünk a legkényelmesebb.
Ez a beállítási szabadság egyébként több funkcióra is igaz, például az is kellemes, hogy a képarányok beállításakor, nagyításnál szintén mozgatható (le és fel), illetve nyújtható a kép, így mi határozhatjuk meg, hogy mi maradjon le kényszerűségből a jelenetekből a nagyítás során.

Játék a képarányokkal

A menü nagyon ízléses és kényelmesen használható, a megszokott LG „jegyekkel”.
Minden nagyon szép és jó, talán csak az USB csatlakozó került kicsit magasra, ha esetleg egy rövidebb USB-s kábellel rendelkező külső merevlemezt szeretnénk csatlakoztatni, de hát ez már részletkérdés.

Beállítások, kényelmesen és gyorsan

Hiányosságai persze vannak a készüléknek, hiszen nincs alapból DLNA támogatás, nem csatlakozhatunk a helyi hálózatba, hogy az ott található gépekről játsszunk le filmeket, de hát mindent nem lehet. Vigaszul kapunk egy szép képet adó, nagyon könnyen használható, és USB-s meghajtókról is dolgozni képes tévét, 42”-os LED háttér világítású kijelzővel, a kategóriájában elég kedvező, 200 ezer forint körüli áron.

Mindent összevetve az LG 42LE5300 kifejezetten pozitív benyomást tett ránk, ár/érték arányokat tekintve jó vételnek tűnik, s könnyen lehet a család kedvence, ha filmnézésről van szó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Összeverték a Fradi volt játékosát

Összeverték a Fradi volt játékosát

Egy magyar férfi azt terjesztette, a koronavírus kamu, majd nem sokkal később belehalt

Egy magyar férfi azt terjesztette, a koronavírus kamu, majd nem sokkal később belehalt

Koronavírus: újabb rekordok dőltek Ukrajnában

Koronavírus: újabb rekordok dőltek Ukrajnában