szerző:
techline.hu

Nos, olyan tévé, ami mindenkinek elsőre megfelel, aligha akad.

Nos, olyan tévé, ami mindenkinek elsőre megfelel, aligha akad. Van, aki a plazmára esküszik, van, aki az LCD-re, akad, akinek a LED a fontos, de nem mindegy ott sem, hogy azon belül milyen készülékről van szó. Akad, aki beéri 32”-os mérettel, és persze olyan is van, aki ezt már monitorban is kevesellné.
A gyártók persze igyekeznek a vásárlók kedvére tenni, de lássuk be, normális áron belezsúfolni mindent egy tévébe még nem nagyon sikerült senkinek.
Az LG 42LE5300 viszont már-már összehozza ezt a dolgot! Nem olcsó, de megéri az árát.

Formás és ügyes
Ezek ugyebár nem csak egy tévé esetében pozitív jelzők, és a 42LE5300 abszolút rászolgál. A készülék kifejezetten elegáns formatervezésű és kifejezetten vékony. A kijelző körüli keret is keskeny, az egész formavilág nagyon letisztult.

A 42”-os méret már az a kategória, amely az esetek többségében tökéletes házimozi élményt nyújthat, értelemszerűen full HD (1920x1080) felbontást és LED háttér-megvilágítást kapunk. A tévé képe kifejezetten szép (S-IPS panelt kapott), a részletek pedig a menüből aprólékosan beállíthatók. Van TrueMotion 100 Hz funkció is, amely ugyebár arra hivatott, hogy csökkentse az elmosódást a gyors jeleneteknél. Ez is szépen skálázható a beállításoknál, de sok esetben akkor járunk a legjobban, ha egyszerűen kikapcsoljuk, mert egy HD mozifilmnél inkább rontja az élményt. A készülék hangjával sincs igazán nagy gond, de azért a 10W teljesítményű beépített hangszóróktól ne várjunk világmegváltó minőséget. Viszont meglepően tisztán szólnak (és van Infinite térhangzás is).

Csatlakozókban nincs hiány, hátul, oldalra nézően van elhelyezve AV bemenet, a komponent bemenet, az USB 2.0 csatlakozás, a HDMI 1.3 bemenet, a fejhallgató-kimenet, a CI-bemenet. Ezekhez társul még hátrafelé „irányítva” az RF bemenet, az AV bemenet, a komponens bemenet, a digitális audio kimenet (optikai), a három HDMI bemenet, a scart csatlakozó, a D-sub csatlakozó PC-hez, PC audio kimenet és egy RS-232C csatlakozó. Kapunk Wireless AV Link vezeték nélküli csatlakozás előkészítést is.

Forrás kiválasztása

Ezek közül persze igazán az USB 2.0 tűnik ki, amelynek köszönhetően külső USB-s tárolókat is csatlakoztathatunk a készülékhez, hogy azokról filmeket (DivX, XviD, mp4, h.264, MKV), képeket vagy zenéket játszhassunk le.

Ismerős LG menük

A filmek esetében külön pozitívum, hogy a feliratokkal is megküzd a tévé, ráadásul a képernyőn bárhová elmozgathatjuk azokat, ahogy nekünk a legkényelmesebb.
Ez a beállítási szabadság egyébként több funkcióra is igaz, például az is kellemes, hogy a képarányok beállításakor, nagyításnál szintén mozgatható (le és fel), illetve nyújtható a kép, így mi határozhatjuk meg, hogy mi maradjon le kényszerűségből a jelenetekből a nagyítás során.

Játék a képarányokkal

A menü nagyon ízléses és kényelmesen használható, a megszokott LG „jegyekkel”.
Minden nagyon szép és jó, talán csak az USB csatlakozó került kicsit magasra, ha esetleg egy rövidebb USB-s kábellel rendelkező külső merevlemezt szeretnénk csatlakoztatni, de hát ez már részletkérdés.

Beállítások, kényelmesen és gyorsan

Hiányosságai persze vannak a készüléknek, hiszen nincs alapból DLNA támogatás, nem csatlakozhatunk a helyi hálózatba, hogy az ott található gépekről játsszunk le filmeket, de hát mindent nem lehet. Vigaszul kapunk egy szép képet adó, nagyon könnyen használható, és USB-s meghajtókról is dolgozni képes tévét, 42”-os LED háttér világítású kijelzővel, a kategóriájában elég kedvező, 200 ezer forint körüli áron.

Mindent összevetve az LG 42LE5300 kifejezetten pozitív benyomást tett ránk, ár/érték arányokat tekintve jó vételnek tűnik, s könnyen lehet a család kedvence, ha filmnézésről van szó.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Agymenőkkel sokkol a magyar rendőrség

Agymenőkkel sokkol a magyar rendőrség

Köves Slomó rabbi: A baloldal és a Jobbik összefogása káros

Köves Slomó rabbi: A baloldal és a Jobbik összefogása káros

Szigorítana Weber: aki piros lapot kap, bukja az uniós pénzeket

Szigorítana Weber: aki piros lapot kap, bukja az uniós pénzeket

Először kapta nő a matematika legrangosabb nemzetközi díját

Először kapta nő a matematika legrangosabb nemzetközi díját

Megkezdődött a christchurchi mészárlás áldozatainak temetése

Megkezdődött a christchurchi mészárlás áldozatainak temetése

Kártérítési hercehurca megy két katonai gép miatt, amilyennel Orbán repked

Kártérítési hercehurca megy két katonai gép miatt, amilyennel Orbán repked