szerző:
techline.hu

Az egyik legjobb, cross-platform módszer a mappák vagy akár egész meghajtók titkosítására a TrueCrypt.

Az egyik legjobb, cross-platform módszer a mappák vagy akár egész meghajtók titkosítására a TrueCrypt. Ezzel akár teljes meghajtókat, például egy pendrájvot is szinte tökéletesen titkosíthatunk, ráadásul portable változata is van, így telepítés nélkül, bárhol használhatjuk, ingyen.
De nem a TrueCrypt az egyetlen megoldás. Aki például csak a mappái tartalmát szeretné titkosítani Windows alatt, vagy elrejteni néhány könyvtárat az avatatlan szemek elől, annak érdemes egy pillantást vetnie az iObit éppen készülő kis alkalmazására, a Password Folderre.
Az iObittől általában jó minőségű alkalmazások kerülnek ki (például a korábban bemutatott iObit Toolbox), szóval azt az ember megelőlegezi, hogy a Password Folderben sem fog csalódni. S valóban, egy igen egyszerűen használható, mégis hatékony mappatitkosító programmal van dolgunk.

A megfelelő jelszó persze fontos

A felülete szerintünk nem szép, de a maga módján látványos, olyan, mintha egy páncélszekrénybe zárnánk be a védeni kívánt mappákat (még az ajtó záródását is animálták).
Első indításkor meg kell adnunk egy jelszót, majd rádobálhatjuk a felületre a védendő mappákat, amelyek alapértelmezésben azonnal „láthatatlanná válnak”. Ha ezután a Lock & Exit gombra kattintva kilépünk a programból, a listába felvett mappákról senki sem fog tudni rajtunk kívül. Mi természetesen bármikor visszaszerezhetjük azokat, ha elindítjuk a programot, beírjuk a korábban megadott jelszót, majd az Unlock gombra kattintunk.

Csak egy mozdulat és máris titkosítva vannak a mappáink

Persze nem feltétlenül kell a védett mappáknak láthatatlanná válniuk, azt is megtehetjük, hogy csak a hozzáférési jogokat korlátozzuk (megnyitás, olvasás, írás, másolás stb.). Ezt az Options részben állíthatjuk be.
A Password Folder nagyon egyszerűen használható, gyors megoldás mappáink átmeneti titkosítására. A program ingyenes, viszont jelenleg még csak béta verzió, így érdemes óvatosan bánni vele, elsőre ne a legfontosabb mappáinkat bízzuk rá, hanem tegyünk vele egy próbát, hogy megfelelően működik-e. Nálunk a tesztek során jól teljesített, de a feloldott mappák esetében is ott maradtak például az apró kis “lakat” jelek az fájlok ikonjainál, ami ugyan semmiféle működésbeli rendellenességet nem okozott, de mégis…

A mappák elrejtését kikapcsolhatjuk

Szóval béta verzióról van szó, egyelőre inkább csak a vállalkozó kedvűek próbálgassák, elsősorban olyan adatokon, amelyekért nem kár, de ha elér a végleges változatig, a Folder Password bizony sokaknak jelenthet majd kiváló, egyszerűen használható megoldást mappáik titkosítására és elrejtésére.

 

Akinek a fentiek közül egyik megoldás (sem a TrueCrypt, sem a Password Folder) nem nyerte el a tetszését, a cikk alatti Kapcsolódó anyagok részben megtalálja a korábban bemutatott titkosító szoftverek tesztjeit.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Kivettek pár milliót Vajna vendéglős cégéből

Kivettek pár milliót Vajna vendéglős cégéből

Június 30-ig kért halasztást a Brexitre Theresa May

Június 30-ig kért halasztást a Brexitre Theresa May

Újra magyar állampolgár lett a 101 éves magyartanárnő

Újra magyar állampolgár lett a 101 éves magyartanárnő

Tagadja a somlóvásárhelyi plébános, hogy megütött volna egy tanárnőt

Tagadja a somlóvásárhelyi plébános, hogy megütött volna egy tanárnőt

Bevált a szobaár-emelés: kevesebb időt töltöttek itt a külföldiek, mégis nőtt a bevétel

Bevált a szobaár-emelés: kevesebb időt töltöttek itt a külföldiek, mégis nőtt a bevétel

Palkovics: Miért fenyegetném meg az Akadémia elnökét?

Palkovics: Miért fenyegetném meg az Akadémia elnökét?