szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az internet megjelenésével megváltozott a világ – ez kétszeresen igaz a szellemi termékekre, játékokra, filmekre és...

 Az internet megjelenésével megváltozott a világ – ez kétszeresen igaz a szellemi termékekre, játékokra, filmekre és persze zeneszámokra is. Sajnos a lemez- és zenekiadók képtelenek lépést tartani a korral, a legtöbb, amit tehetnek, hogy szájtátva bámulják, ahogy csúszik ki a kezükből az ellenőrzés (és a pénz). És persze egyet tehetnek még ezen kívül – és meg is teszik: beperelnek boldog-boldogtalant, tinédzser pompomlánytól kezdve a szoftverfejlesztőkön keresztül bárkit, akinek csak egy kicsi köze is van az illegális (?) zeneletöltésekhez.

Legújabb megmozdulásával az amerikai jogvédő hivatal, a RIAA már olyan mélyre süllyedt, ahonnan valószínűleg nincs visszaút – azt tervezik, hogy pert indítanak egy internetes magazin ellen. Hogy miért? Nos, az arcátlan magazin a hírhedt fájlmegosztó, a Limeware (sokadik) megszűnésének kapcsán, nem volt rest írni egy cikket a Limeware alternatívákról, azaz a hasonló, fájlcserélő szoftverekről.

Viveck Shah, a PCMag.com alapítója és főszerkesztője egy levelet kapott a jogvédő hivataltól: először nem hitt a szemének, azután másodszor sem, végül kiposztolta az egész levelet a Billboard.com-ra, mondván „ilyet még nem látott a világ”. És tényleg nem.

Eltekintve most attól, hogy szólásszabadság és demokrácia, sajtószabadság és véleményszabadság – egészen pontosan, mi köze van ahhoz a RIAA-nak, hogy az interneten ki, miről ír cikkeket, blogbejegyzéseket? A RIAA üldözi az illegális zeneletöltőket, ez még valamennyire érthető is, hiszen ez a dolguk, de azokat is üldözni, akik zeneletöltésekhez (is) használható szoftverekről írnak, erős túlzásnak tűnik.

A levélben a RIAA és az amerikai „Gospel Music Association” csalódottságát fejezi ki, a magazin „LimeWire is Dead: What Are the Alternatives?” (A Limeware megszűnt, mik az alternatívák?) című írása miatt. Az írás amúgy remek kis összefoglaló, itt olvasható teljes egészében, ha kíváncsiak vagyunk, milyen Limeware-hez hasonló szoftverek vannak még, érdemes elolvasni. Az írás nem más, mint az online magazinokban ezrével található szoftver körkép/bemutató, jelen esetben P2P fájlcserélő szoftverekről.

Érdekesség, hogy a cikkben még az is benne van, hogy a „PCMag nem támogatja a jogvédett anyagok letöltését”, tehát még tisztességesek is voltak a szerzők. Ennek ellenére a RIAA „ugrott”, mivel állításuk szerint a szóban forgó cikk, jogvédett zeneszámok letöltésére buzdítja az olvasókat, illetve ahhoz ad tanácsokat. Hogy miért pont a PCMag-et és annak cikkét szemelték ki a neten található rengeteg magazin és annak sok ezer hasonló írása közül, azt nem közölték. A levél végén felszólítottak a magazint, hogy távolítsa el a cikket, amit ők persze nem tettek meg, sőt a sajtószabadság megvédésének érdekében felszólítanak minden netezőt, hogy linkelje/tükrözze a szóban forgó írást.

A magazin most érdeklődve várja, hogy a RIAA elviszi-e a bíróságig az ügyet – mi is érdeklődve várjuk. Közben pedig örülünk, hogy nem Amerikában élünk…


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak

A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak

Élesben Krekó Péterrel: A rám lőtt munícióval az oltásba vetett bizalmat is erősíthették volna

Élesben Krekó Péterrel: A rám lőtt munícióval az oltásba vetett bizalmat is erősíthették volna

Bándi Gyulának nem elég szigorú a kútfúrásról szóló törvény

Bándi Gyulának nem elég szigorú a kútfúrásról szóló törvény