szerző:
MTI

Nyilvánosságra hozta a nemzetközi környezetvédelmi szervezet, a Greenpeace a cancúni klímacsúcs, azaz a Felek Konferenciájának (COP) részvevőivel szemben elvárt eredményeket. A közlemény szerint a zöld-szervezet nem várja el a 2012-ben lejáró Kiotói Egyezmény meghosszabbítását, de a szerződés jövő évi megújításához szükséges alapelvekről és építőelemekről való döntést már igen.

A Greenpeace arra hívja fel a figyelmet, hogy ismét egy olyan év telt el, amely során a szélsőséges és pusztító időjárási események ellenére nem történt előrelépés a klímaváltozás megakadályozására irányuló törekvésekben. Az időjárásban bekövetkező veszélyes változások elkerülése érdekében elengedhetetlen, hogy a Föld átlaghőmérséklete ne emelkedjen 1,5 foknál nagyobb mértékben - közli a nemzetközi szervezet. Ehhez nélkülözhetetlen, hogy az egyes kormányok együtt tegyenek az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátásának csökkentéséért.

A Greenpeace szerint a küldötteknek Cancúnban meg kell alapozniuk a jövő évi dél-afrikai klímacsúcs során elfogadandó új, jogi kötelezettségekkel járó egyezmény aláírását. Ezzel biztosíthatják a nemzetközi közvéleményt, hogy igenis lehetséges a tárgyalásokat eredménnyel zárni, annak ellenére, hogy egyes országok nem hajlandóak elmozdulni tárgyalási pozícióikból, vagy kivenni részüket az együttműködésből. A 2011-es szerződés megalapozását 5 pont elfogadásával látja lehetségesnek a zöld-szervezet. 

A cancúni konferencia részvevőinek meg kell állapodniuk egy hosszú távú, maximális hőmérséklet-növekedési célban, amely alapot szolgáltathat minden további intézkedés mértékének meghatározásához. A célnak a Greenpeace szerint "jóval 2 fok Celsius alatt kell lennie, s azt szükség esetén felül kell vizsgálniuk az illetékes nemzetközi szervnek. Csökkenteni kell továbbá a jelenlegi vállalások mértéke és a szükséges kibocsátás-csökkentő intézkedések közötti különbséget. A már elfogadott kötelezettségek ugyanis nem elégségesek a hőmérséklet-növekedés 3 foknál alacsonyabb szinten tartásához. Egy olyan folyamatról kell megállapodni, amely lehetővé teszi, hogy a jövő évi klímacsúcson válasz születhessen a vállalások szükséges szintre emelésének kérdésében.

A klímacsúcs részvevőinek létre kell hozniuk az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezmény (UNFCCC) felügyelete alatt működő, úgynevezett Klímavédelmi Alapot, amely lehetővé tenné a felzárkózó országok klímavédelmi törekvéseinek támogatását. Előrelépésnek kell történnie a klímaváltozást enyhítő intézkedéseket finanszírozó innovatív források kérdésében is, azaz az olyan pénzösszegekről, amelyek nem az egyes tagállamok befizetéseiből származnak. Ezek hozzájárulhatnak a fejlődő országok által a koppenhágai csúcson megígért, 2020-ra 100 milliárd dollárt elérő éves többlettámogatás biztosításához is. 

Végül meg kell születnie az esőerdők védelmét szolgáló keretegyezménynek is, amely rögzíti a jelentős emissziónövelő tényezőként számon tartott erdőirtások visszaszorítását biztosító mechanizmusokat. Ennek párosulnia kell olyan alapelvek rögzítésével, amelyek támogatják az élővilág sokszínűségének és az őslakosok jogainak fenntartását. 

A csúcstalálkozó jogi következményeit illetően, a Greenpeace arra szólítja fel a COP részvevőit, hogy a jövő évi dél-afrikai csúcsra jogi kötelezettségekkel járó megállapodásokat kell felmutatni, különösen a Kiotói Egyezmény megújításával kapcsolatos tagországi vállalkozások esetében. Ehhez szükséges a  károsanyag-kibocsátási, valamint a klímatörekvésekhez kapcsolódó pénzügyi kötelezettségek betartatását biztosító mechanizmusok kidolgozása.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
hvg.hu Világ

Lesz-e alku Cancúnban?

Nincs túl sok esély rá, hogy a koppenhágai kudarc után a novemberben-decemberben megrendezendő cancúni klímacsúcson megszülethet a kiotói egyezményt felváltó, kötelező érvényű nemzetközi megállapodás a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről – mondta a hvg.hu-nak Budapesten Connie Hedegaard, az EU klímavédelmi ügyekért felelős biztosa. Interjú.

Ellenzéki összefogással nyerhető Budapest

Ellenzéki összefogással nyerhető Budapest

Lehet focimeccsel tiltakozni a Kossuth téren, hiába próbálta ellehetetleníteni a rendőrség

Lehet focimeccsel tiltakozni a Kossuth téren, hiába próbálta ellehetetleníteni a rendőrség

Gulyás Gergely szerint Orbán megkapta a felhatalmazást az "önkéntes" felfüggesztésre

Gulyás Gergely szerint Orbán megkapta a felhatalmazást az "önkéntes" felfüggesztésre

Ilyen energiaelnyelőkkel próbálják védeni az M1-esen dolgozókat az életveszélytől

Ilyen energiaelnyelőkkel próbálják védeni az M1-esen dolgozókat az életveszélytől

A Kreml szóvivője nem létező fekete macskáról beszélt a Mueller-jelentés után

A Kreml szóvivője nem létező fekete macskáról beszélt a Mueller-jelentés után

Alapítványt hoznak létre Avicii emlékére

Alapítványt hoznak létre Avicii emlékére