szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A magyarul elég bután hangzó, "kiterjesztett valóság" (angolul augmented reality, AR) a valóság egyfajta virtuális...

 A magyarul elég bután hangzó, "kiterjesztett valóság" (angolul augmented reality, AR) a valóság egyfajta virtuális kibővítése.  Ráirányítjuk telefonunk kameráját egy utcára, és megjelennek az ott található üzletek, és nyitva tartási idejük. Ráirányítjuk az arcunkra, és magunkra pakolhatunk egy mókás, virtuális napszemüveget. Bár a valóságban nincs rajtunk szemüveg, a képen mégis megjelenik... ez az AR lényege; olyat látunk három dimenzióban, ami a valóságban nincs. Az AR ezer más dologra is jó - a lényeg, hogy a kamera pozícióját használva keverjük a valóságot és a virtuális dolgokat.

A legújabb (és szerintünk az egyik legígéretesebb) AR alkalmazás a Scrawl. A segítségével térben rajzolgathatunk

 Hogy ez mire is jó, azt majd az idő eldönti (valamire majd csak jó lesz), annyi biztos, hogy bár még csak béta állapotú, de már most is elképesztően látványos dolgokat készíthetünk vele.

Úgy firkálhatjuk például össze graffitival a falakat, hogy bármiben kárt tennénk (persze nem valószínű, hogy az igazi falfirkások áttérnek AR-re… bár ki tudja). De az építészeknek kifejezetten hasznos lehet, hogy megnézhetnek egy épületet a helyszínen, holott a valóságban még nincs is ott.

A String részletes bemutató videója ezen a címen tekinthető meg. Vigyázat, nagyon látványos, és az „én is akarok ilyet” faktor valószínűleg el fog minket kapni, ha megnézzük… A Scrawl fejlesztője szerint az alkalmazás nemsokára kapható lesz az AppStore-ban – ha valóban így lesz, akkor ígérjük, rögtön teszteljük!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb minisztere hagyja ott Trumpot

Újabb minisztere hagyja ott Trumpot

Új nevek az SZFE tanárlistáján: a zaklatás eltussolásával vádolt Kiss-B. Atilla is az SZFE új tanárai közt van

Új nevek az SZFE tanárlistáján: a zaklatás eltussolásával vádolt Kiss-B. Atilla is az SZFE új tanárai közt van

A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak

A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak