szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az SAP BO Dashboards (korábban: Xcelsius) is számos előregyártott ország-, földrész- vagy világtérképet nyújt a...

Az SAP BO Dashboards (korábban: Xcelsius) is számos előregyártott ország-, földrész- vagy világtérképet nyújt a riportok színesítésére, amelyek interaktív módon, a térképen kattintva dinamikusan változó tartalmakat tudnak vezérelni. E megoldások segítségével viszont csak a térképelemek (országok, megyék) kontúrjait lehet megjeleníteni, amik nem rendelkeznek például településlistával vagy nagyfelbontású térképtartalommal. Az ilyen igények speciális GIS (térinformatikai) szoftverek által elégíthetők ki, amelyek integrálása a komplex üzleti kimutatásokba egyre gyakrabban fogalmazódik meg elvárásként az SAP BO felhasználói között is.

Beillesztett GMIS komponens egy SAP BO kimutatásban

Ezen igényekre válaszul a Processorg Software 82 Kft. a pécsi székhelyű MarkCon Informatikai Kft.-vel közösen (a GOPprogram keretében nyert támogatással) olyan termékfejlesztésbe kezdett, ami lehetővé teszi a Google Maps és ESRI ArcGIS térképszolgáltatások interaktív illesztését az SAP BO elemző eszközeibe. A fejlesztés 2010 elején indult, és eredményeképpen 2011-től két új komponens lesz elérhető az SAP BO felhasználói számára: a GMIS és EMIS komponensek (Google Maps, illetve ESRI Maps Integration Suite).

A komponensek flash-technológiájú add-onok, és az SAP BOeszközökbe illesztve Google-, illetve ESRI-térképek használatát teszik lehetővé, a riportok további komponenseivel kommunikálva, azokkal mindkét irányban információt cserélve:
- Például az SAP BO Dashboardsba illesztett térképen a szoftverbe bekötött adatbázis-lekérdezés által visszaadott adatok szerint jelennek meg a pontok vagy területek, akár eltérő színnel és méretben. Ha frissítik az adattartalmat (például xml- vagy Excel-forrásból is), a térképen látható tartalom is dinamikusan változik.
- A térkép bármely pontján kattintva a komponens vezérli a dashboardon elhelyezkedő további grafikonokat, táblázatokat (például egy városra klikkelve az adott város adott időszakra vonatkozó részletező adatai jelennek meg). Az interaktivitás e módja nem újdonság az SAP BO Dashboards felhasználók számára, a minősége viszont igen. A beépített Google Maps és ESRI ArcGIS komponensek több olyan kényelmi szolgáltatást is nyújtanak, amit egy standard beépített térképsablon nem tud megvalósítani: automatikus térképközéppont-beállítás a megjelenített adatpontok alapján, térkép zoom in/out lehetősége, többféle térképnézet használata, egy térképen több – egyidejűleg régió- és városszintű – adatsor megjelenítése. Immár nemcsak ország- vagy megye-, hanem akár utca- és házszámpontosságú adatpontok kirajzolása is lehetséges, amelyek ráadásul a komponenst felhasználó kimutatások frissítésétől, a felhasználó által beállított szűrési feltételektől függően jelenítik meg a kért információkat.

Az ESRI ArcGIS térképszolgáltatás – professzionális térinformatikai szoftverként – az ingyenes Google Mapsnél több lehetőséget kínál (például több, egymástól független réteg egymásra rajzolásával kombinált térképek jeleníthetők meg, illetve a térképekhez meta-adatbázis kapcsolódik, ami önmagában is hordozhat üzleti információkat). Nem volt cél, hogy az ESRI ArcGIS szerverfunkcionalitása teljes mértékben elérhető legyen az SAP BO-eszközökben, de a riportkészítést ki tudtuk bővíteni olyan extraszolgáltatásokkal, amelyeket csak ezek a térképszolgáltató szoftverek tudnak nyújtani, mégis hasznosak az üzletiintelligencia-megoldások felhasználói számára is. A fejlesztés során elkészült a komponensek SAP Crystal Reportsban és SAP BO Web Intelligence-ben használható verziója is, így a táblázatokban és grafikonokban szereplő üzleti adataink ezen kiegészítők segítségével egy beillesztett, működő Google- vagy ESRI-térképen is láthatóvá válnak, a riporton belüli térképes megjelenítési lehetőségek széles tárházával, új dimenziót nyitva az SAP BO felhasználói előtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában

Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában

Lantos Gabriella: Jó az orosz vakcina, de az engedélyezése politikailag motivált

Lantos Gabriella: Jó az orosz vakcina, de az engedélyezése politikailag motivált

OGYÉI-főigazgató: Nem csak Magyarország vehet Európában az orosz vakcinából

OGYÉI-főigazgató: Nem csak Magyarország vehet Európában az orosz vakcinából