szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A bizalmas dokumentumokat megosztó oldalt a legutóbbi, az amerikai diplomáciát kényesen érintő kiszivárogtatása után érte túlterheléses támadás, melynek során a weblap elérése megszűnt, illetve rendkívüli módon lelassult. Most egy saját szakállára tevékenykedő hacker vállalta magára a felelősséget.

A Mashable internetes trendekkel foglalkozó blog értesülései szerint a túlterheléses (Distributed Denial of Service – DDoS) támadást a The Jester nevű hacker követte el, aki saját bevallása szerint „a jó ügy érdekében tevékenykedő aktivista-hacker (hacktivist)”. A férfi Twitter-oldalán úgy fogalmazott, a WikiLeaks elleni támadásra azért volt szükség, mert az oldal „veszélyezteti katonáink életét, egyéb értékeinket és külügyi kapcsolatainkat”. A hacker az amerikai katonai szakzsargonban az ellenséges egységek megsemmisítését nyugtázó „TANGO DOWN” feliratot is kiírta a Twitter-üzenet mellé.

Az állítólagos hacker üzenete Twitter-oldalán: TANGO DOWN
©

A The Jester nevű férfi blogján szeptemberben megjelent bejegyzésben részletesen leírja indítékait. Véleménye szerint a Wikileaks által alkalmazott „biztosíték”, amellyel forrásaikat védik, nem feltétlenül működőképes. A rendszer szerint az oldalon elérhetővé tett titkosított állományokat csak egy megfelelő kulcs segítségével lehet olvasni, anélkül használhatatlan. A hacker arra is engedett következtetni, hogy sikerült a dokumentum-megosztó oldal üzemeltetői számára érzékeny adatokat is megszereznie a támadás során, azonban úgy határozott, hogy azokat nem tette elérhetővé a Wikileaksen, mivel saját bevallása szerint valószínűleg ezek az adatok sohasem látnának napvilágot. Ennek ellenére – biztosíték gyanánt -  közzétett egy titkosított állományt, amiről azt állítja, a szóban forgó információt tartalmazza.

A Mashable szakértői szerint bár egyetlen hacker viszonylag egyszerűen elérhetetlenné tud tenni egy weboldalt DDoS-támadás segítségével, jóval nehezebb bebizonyítani, hogy valóban a Jester nevű férfi áll-e a támadások mögött, illetve, ha ő is áll mögöttük, saját szakállára cselekedett, vagy kapott valahonnan külső segítséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A WikiLeaks "rettenetes" akadály a bagdadi amerikai nagykövetségnek

A WikiLeaks "rettenetes" akadályt jelent az amerikai diplomácia iraki kirendeltsége és bagdadi katonai missziója számára - mondta pénteken James Jeffrey, az Egyesült Államok bagdadi nagykövete, akit nagyon aggaszt újabb titkos dokumentumok beígért nyilvánosságra hozatala.

MTI Világ

WikiLeaks-botrány: Berlin hallgat, Moszkva visszafogottan reagált

A berlini kormány nem kívánja a nyilvánosság előtt kommentálni a WikiLeaks által megszellőztetett bizalmas információkat, amelyek egy része meglehetősen negatív képet fest vezető német politikusokról - írta hétfőn a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Moszkva egyelőre igen visszafogottan reagált az orosz vezetőkre vonatkozó, kiszivárogtatott megjegyzésekre, Párizs fenyegetésnek tekinti az ügyet.

MTI Világ

WikiLeaks-botrány: "gyengülni fog a diplomácia"

Carl Bildt svéd külügyminiszter szerint világszerte meg fogja gyengíti a diplomácia intézményét a WikiLeaks kiszivárogtatása. Az is kiderült időközben, hogy egy The Jester (Udvari Bolond) álnevet használó hacker bénította meg vasárnap a Wikileaks-et.

hvg.hu Itthon

A külügy sem ismeri a magyar WikiLeaks-dokumentumokat

Egyelőre a Külügyminisztériumban sem ismerik azoknak a Magyarországról származó titkos diplomáciai üzeneteknek a tartalmát, amelyet a WikiLeaks oldal tegnap tett elérhetővé - közölte Pataki Eszter, a tárca sajtóosztályának vezetője.

Hírszerző/FH Világ

A Wikileaks legújabb leleplezésére készül az amerikai kormány

Pénteki számában a Washington Post azt írta, bizalmas amerikai diplomáciai üzenetek nyilvánosságra hozására készül a Wikileaks. A Kommerszant orosz lap információi szerint rossz hatással lehetnek az orosz-amerikai kapcsolatokra a "kínos" megállapításokat tartalmazó amerikai diplomáciai üzenetek.

MTI Világ

WikiLeaks: Irán mentőautókkal szállíttatott fegyvert a Hezbollahnak

A mentőautókban a szállított egészségügyi felszerelést és a fegyvereket az iráni Forradalmi Gárda elitalakulat tagjai kísérték. A gárdatagok így szivárogtak be Libanonba a konfliktus idején - olvasható a dokumentumban, amely a WikiLeaks jóvoltából vált hozzáférhetővé.

Kipróbáltuk az eddigi leglátványosabb Pókember-játékot, csak úgy hasít a PS5-ön

Kipróbáltuk az eddigi leglátványosabb Pókember-játékot, csak úgy hasít a PS5-ön

Visszafordítják az autósokat a Normafáról, ha betelt a parkoló

Visszafordítják az autósokat a Normafáról, ha betelt a parkoló

25 millió forintot adott egy SMA-beteg kisfúnak a magyar válogatott kapusa

25 millió forintot adott egy SMA-beteg kisfúnak a magyar válogatott kapusa