szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Honlapot indított az egyházi közelmúltat kutató Fehér Hollók munkacsoport; a szakmai közösség 2008 végén fiatal kutatók, levéltárosok, történészek összefogásával jött létre - közölte Soós Viktor Attila, a munkacsoport tagja..

Honlapot indított az egyházi közelmúltat kutató Fehér Hollók munkacsoport. A munkacsoport célja a pártállami korszak egyházpolitikájának, a máig tisztázatlan kérdéseknek a feltárása, illetve az, hogy az egyéni kutatási eredményeket integrálva a "történelmi keresztény egyházakat üldöző, bomlasztó, manipuláló pártállami intézkedések teljes rendszerét feltárja és bemutassa" - tette hozzá Soós Viktor Attila. "Szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a közelmúltról szóló közbeszéd megszabadulhasson a félelemből vagy tudatosan fenntartott hamis mítoszoktól, legendáktól" - fogalmaztak a Hollók.hu címen elérhető honlapon, jelezve: az a határozott törekvésük, hogy a kutatók közti kooperációt minél szélesebb körre kiterjesszék.     

A honlapra adatbázist is terveznek, amellyel az 1945 utáni egyházpolitika és egyházüldözés teljes struktúráját igyekeznek feltárni, működését rekonstruálni. Az adatbázis a korszak egyházpolitikusainak, ideológusainak, állambiztonsági szakembereinek (tartótisztjeinek) nevét és az általuk irányított ügyeket tartalmazná. A kutatócsoport kiemelte: az egyházüldözés "módszertanát" is kutatják, céljuk, hogy a magyarországi állambiztonsági szervek ilyen jellegű kiadványait felkutatassák és szakszerű, kritikai kiadással közzétegyék. 

A Fehér Hollók célul tűzték ki azt is, hogy az egyház- és vallásellenes pártállami propaganda elemeit (történeteket, elméleteket, vicceket) feltárják, s az ezek elterjesztésére kidolgozott mechanizmusokat vizsgálják. A honlap szerint van olyan projektjük is, amely egykori állambiztonsági helyszíneket tár fel. Internetes oldalukon közzétettek egy olyan térképet, amelyen az állambiztonsági szolgálatok titkos találkozóhelyeit ábrázolják egy nemrég előkerült levéltári dokumentum alapján.

A térképen szereplő úgynevezett K-lakások az állambiztonsági szervek fedés alatt működtetett bérleményei voltak, amelyeket hálózati személyek, szigorúan titkos állományú tisztek fogadására, operatív akciókra, időszakos megfigyelésre használtak. A T-lakások, azaz találkozási lakások pedig olyan helyiségek voltak, amelyeket a bérlővel vagy tulajdonossal kötött megállapodás alapján a Belügyminisztérium vagy a rendőrség állambiztonsági szervei rendelkezésére bocsátottak hálózati személyek fogadására, operatív akciók, figyelések lebonyolítására.

Egyházüldözés és egyházüldözők a Kádár-korszakban címmel a Fehér Hollók munkacsoport korábban szervezett egy vándorkiállítást. Ezt először a budapesti Párbeszéd Házában rendezték meg, a kiállítás november végéig a gödöllői Premontrei Gimnáziumban volt látható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!