szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Szerencsére az ajándékok esetében nem az árcédula, hanem a szándék (és a jó ötlet) a lényeg: lássuk, mit tudunk...

Szerencsére az ajándékok esetében nem az árcédula, hanem a szándék (és a jó ötlet) a lényeg: lássuk, mit tudunk vásárolni geek-barátainknak, családtagjainknak, tízezer forint alatt!

Már tíz dollárért hozzájuthatunk egy Pogo Stylushoz: a kifejezetten iPhone és iPad használatához kifejlesztett kis ceruza remek ajándék lehet. A hidegebb téli napokon mindig jól jön, ha kesztyűben is tudjuk használni érintőképernyős masináinkat – természetesen nem csak Apple cuccokkal működik. Mindenféle mókás színekben kapható, és igényes csomagolásban érkezik, remek ajándék!

Szintén jópofa meglepetés lehet az iPad flexstand, magyarul iPad-állvány. Ha ismerünk valakit, aki sokat használja tábla PC-jét, esetleg azon olvas könyvet vagy szakmai anyagokat, akkor tökéletes lehet számára ez a tartozék. Használható fekve és állítva (portrait/landscape) is, természetesen mindenféle szögben dönthető, és csak huszonöt dollárba (kb. ötezer forint) kerül.

Ha inkább a mókás ajándékokat részesítjük előnyben, akkor érdemes elgondolkodni egy geek-övcsaton. A hasznossága megkérdőjelezhető, és akkor még finoman fogalmaztunk, hiszen valójában semmire sem jó. Ettől függetlenül azonban nagyon menő, ha az ember annyira kocka, hogy övcsatján programozható, futó feliratokat tud megjeleníteni: rendszergazda és fejlesztő barátoknak és családtagoknak ideális ajándék. (Ne feledjük előre felprogramozni, lehetőleg egy „I have no life” vagy hasonló felirattal).

Star Trek Enterprise alakú pizza-szeletelő eszköz huszonöt dollárért. Kevés minden szó, a kép magáért beszél…

Hasznos ajándék, az apró, szivargyújtóba helyezhető USB adapter. Az ára jelképes, mindössze kilenc dollár. Soha többé nem lehet gond, ha lemerül a netbook, vagy a tábla PC autózás közben!

Az Apple iPod shuffle (negyedik generációs) tökéletes kis ajándék, főleg hölgyismerősök és családtagok esetében. Kicsi (a „jaj de édi” faktor garantált), rózsaszínben is kapható, könnyű elveszíteni (ez hölgyeknél fontos szempont, hogy legyen mit keresni reggel) – és természetesen remek kis lejátszó is. Ráadásul még voiceover funkció is van, az előadók neveihez és dalok címeihez, a kijelző hiányát kompenzálandó. Itthon többnyire tizenkétezer forint körül mozog (nem felel tehát meg a tízezer alatti kritériumnak), ha azonban külföldről vesszük, akkor már negyven dollár körül hozzájuthatunk.

 

Egy iTunes gift-card, azaz ajándékkártya csodás ajándék lehet zenekedvelő barátaink számára (főleg, ha nincs bankkártyájuk). A legjobb benne, hogy a kártyán levő pontokat arra költik, amire akarják, így garantáltan nem tudunk mellényúlni. Magyarországon a Szifon.com segítségével juthatunk hozzá a kártyákhoz, 15, 25 és 50 dolláros verziókat vehetünk.

Stainless Steel 8 Gb-os, videolejátszós karóra – isteni ajándék. Igaz, nem fog nekünk HD videókat lejátszani, és a kijelzője is apró, maga az óra pedig nagy, csúnya és ormótlan… de akkor is! Egy videó lejátszós óra az nagyon menő! Az ára annyira hektikusan változik, hogy az szinte már követhetetlen: volt már kilencven dollár, majd negyven, aztán hetven – a legjobb amit tehetünk, hogy figyeljük mikor lesz akciós, és megpróbálunk 50-60 dollár környékén lecsapni rá. Nem kell megijedni, azért az időt is mutatja.

Ha nagyon olcsón akarjuk megúszni, vegyünk egy Linux halat. De vajon létezik olyan, hogy „Linux hal?” Nos, igen – az interneten minden létezik! Két dollárért máris csomagolhatjuk a tökéletes ajándékot, kernel-fordítgató, Linux-hívő, feltehetően nagyszakállú rendszergazda ismerőseink számára! Króm- és fekete színben kapható.

Mindig nehezebb a választás, amikor csemetéink ajándékaira kerül a sor – nekik valami olyasmi kell, ami menő is, játék is, de képességfejlesztő is egyben. Szerencsére az „elektromos gitár póló” minden igényt kielégít. Az alapvető akkordokat igen könnyen meg lehet szólaltatni a pólón - egy kis csalás van a dologban, mivel itt nem húrokat kell pengetni, hanem rögtön akkordokat kapunk… de egy póló esetében még ez is különleges, ráadásul így könnyebb rajta játszani és a sikerélmény is garantált. Egy kicsit guitar-hero érzése van az embernek, miközben babrál vele.  A hangok eredeti gitárakkordok digitalizált változatai, így a hangzásra nem lesz panasz, ráadásul a poló csak harminc dollárba kerül, ami nem túl sok, még egy hagyományos pólóért sem, nemhogy egy olyanért, amelyen gitározni is lehet

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!