szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Évtizedek óta keresett, szárnyaszegett szőrös "légyszörnyeteget" gyűjtöttek be Kenya keleti részén kutatók.

A világ legritkább legyére évtizedek óta vadásznak a kutatók, akik 1933-ban botlottak először bele az 1 centiméter hosszú rovarba, majd másfél évtized múlva, 1948-ban találkoztak újra a bizarr teremtménnyel. Az azóta eltelt több mint hat évtized során legalább tucatnyi expedíció látogatott a Thika és a Garissa városok közötti területre abban a reményben, hogy a rovar újabb példányait sikerül begyűjteniük. 

©

A Mormotomyia hirsuta a sárga szőrszálakkal borított végtagjaival sokkal inkább egy pókra hasonlít, mint légyre. Aprócska szemei vannak, s csökevényes szárnyai, amelyek képtelenek a levegőbe emelni a rovart. 

A "légyszörnyetegre" az Ukazi-dombok 20 méter magasságban lévő sziklahasadékban bukkantak, amely denevéreknek ad otthont. A Mormotomyia hirsuta szoros szimbiózisban él a bőregerekkel - lárvái a denevérürülékben kelnek ki, a felnőtt egyedek pedig a feltételezések szerint a denevérek testnedveivel táplálkoznak. A szakértők véleménye szerint a denevérek oldják meg a Mormotomyia hirsuta "közlekedési gondjait" is: a rovar hosszú végtagjaival a bőregérbe csimpaszkodva "fuvaroztatja" magát, bár az Ukazi-dombokon kívül még másutt nem fedezték fel. 

"Begyűjtöttünk néhány egyedet molekuláris elemzés céljára, hogy kiderítsük: a szárnyaszegett szőrös légyszörnyetegnek pontosan hol is a helye az evolúciós folyamatban" - nyilatkozta Robert Copeland, a Nairobiban működő Nemzetközi Rovartani Központ szakértője. Mint Ropert Copeland kifejtette, a Mormotomyia hirsuta a Mormotomyiidae-család egyetlen képviselője. Némely szakértő úgy véli, ez a legyek egyetlen olyan családja, amely kizárólag Afrikában fordul elő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Strandon szállt le egy II. világháborús repülő – videó

Strandon szállt le egy II. világháborús repülő – videó

Itt láthatja: ennyivel lehet kisebb az iPhone 13 szenzorszigete

Itt láthatja: ennyivel lehet kisebb az iPhone 13 szenzorszigete

Szennyvízaknába fojtotta 2 éves testvérét egy 13 éves fiú Taktaharkányban

Szennyvízaknába fojtotta 2 éves testvérét egy 13 éves fiú Taktaharkányban