szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Látványos csillaghullás lesz december 13-ról 14-re virradó éjszaka, amikor megérkeznek a Geminidák - olvasható a Space.com csillagászati portálon.

A legtöbb meteorraj egy-egy üstököshöz köthető: a bennük lévő jég és az abba belefagyott por a világűr vákuumában felmelegedve a Nap közelében kiszabadul. A porszemcsék a szülő égitestéhez közel hasonló pályára kerülnek - ezeket a kivetett anyagfelhőket nevezik meteorrajnak.

A Geminidák viszont érdekes módon a 3200 Phaethon kisbolygóhoz köthetők. A feltételezések szerint a kisbolygó egy másik aszteroidával való ütközés során veszíthette el anyagának egy részét, amelyből a meteorrajt képző szemcsék származnak. Egy másik lehetséges magyarázat szerint a Phaethon valaha üstökös volt, erre utalhat, hogy pályája az üstökösökéhez hasonlóan igen elnyúlt, akár a Merkúr bolygó távolságának felére is megközelítheti a Napot. E gyakran ismétlődő, intenzív hőhatással járó időszakok miatt gyorsan elveszíthette fagyott gázanyagát, és mára csupán a teljesen száraz, fagyott gázoktól mentes magja maradt vissza.

A Geminidákat már 1862-ben felfedezték
©

Mint a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján olvasható, "a rajt 1862-ben említették először, ami azonban nem azért van, mert addig nem figyeltek oda annyira a meteorrajokra. Ezt megelőzően egyszerűen még nem léteztek a Geminidák, pontosabban az áramlat nem keresztezte a földpályát. A Jupiter perturbációs hatása (egy égitest mozgásának más égitest vagy égitestek hatására bekövetkező megváltozása) miatt fordult be a raj bolygónk útjába, és a nem is oly távoli jövőben meg is szűnik majd ez a szerencsés együttállás. Addig azonban még sok szép Geminida maximumot láthatunk, hiszen felfedezése óta folyamatosan erősödik az aktivitás".

Az MCSE ismertetője szerint az aktivitás maximuma december 13/14-én van, de az azt megelőző és követő néhány napban, egészen 17-ig is bármikor láthatunk Geminida-meteorokat feltűnni az égbolton. A fehéres színű rajtagok közepes, másodpercenként 35 kilométeres sebességgel lépnek be a légkörbe.

Az idén a maximum "nálunk sajnos nappalra esik, de 13/14-én éjszaka, pontosabban ennek az éjszakának a hajnalán biztosan szép csillaghullásban lesz részünk. A hajnali észlelést erősíti az első negyedben lévő Hold is, amely éjfélkor nyugszik" - emeli ki az MCSE honlapja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Rájöttek a visszatérő meteorraj titkára

A NASA kutatói leleplezték a minden évben visszatérő Geminidák meteorraj titkát: a hullócsillagokat egy öt kilométer átmérőjű aszteroida hozza létre a Nap segítségével.

hvg.hu Tech

Mennyi az esélye, hogy ránk zuhanjon egy meteor?

Az interneten se szeri, se száma a furcsa statisztikáknak, amelyek a legképtelenebb szituációk bekövetkezési esélyét is igyekeznek a számok nyelvére lefordítani. Tudta például, hogy egy amerikai számára valószínűbb, hogy kétszer is belecsapjon a villám, mint hogy ő legyen az Egyesült Államok következő elnöke?

Ezért ne mondjunk igent minden kérésre

Ezért ne mondjunk igent minden kérésre

Elutasították az Orbán Győző cégének túlárazása miatt tett feljelentést

Elutasították az Orbán Győző cégének túlárazása miatt tett feljelentést

Utolsókból lehetnek az elsők? Részvénypiaci kilátások a covid után

Utolsókból lehetnek az elsők? Részvénypiaci kilátások a covid után