szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az online fizetési szolgáltatást nyújtó oldalt érő támadások után megszüntette a bizalmas dokumentumok kiszivárogtatására specializálódott oldal ellen bevezetett tiltást, miután több, a WikiLeaks működését ellehetetlenítő céghez hasonlóan a PayPalt is hackertámadások érték.

A Wall Street Journal érdekeltségi körébe tartozó All Things Digital oldal értesülései szerint a PayPal ugyan átutalja a WikiLeaks számlájára érkezett adományokat, a továbbiakban már nem teszi lehetővé, hogy a Julian Assange nevéhez fűződő oldalt ilyen módon támogassák a szimpatizánsok.

A lépésre azután került sor, hogy az oldal működését elősegítő szolgáltatásokat nyújtó cégek közül túlterheléses (DDoS) támadás érte azokat, amelyek kihátráltak a WikiLeaks mögül. Ezek között van a weboldalt kiszolgáló szervereket működtető Amazon, illetve a Visa és a Mastercard hitelkártya-cégek is, amelyek közölték, hogy nem hajlandóak a támogatók adományait eljuttatni Assange szervezetének.

Ma reggel a PayPal kisebb médiabotrányba keveredett, miután a cég egyik vezetője, Osama Bedier nyilatkozata azt a látszatot keltette, mintha a cég az amerikai kormány nyomására cselekedett volna.

A PayPal blogján megjelent bejegyzés szerint azonban annyi történt, hogy felülvizsgálták a vállalat WikiLeaksszel kapcsolatos irányelveit, miután az amerikai külügyminisztérium közleményt adott ki, amely szerint Assange szervezetének olyan dokumentumok is a birtokában vannak, amelyekhez az amerikai törvények megszegésével jutottak hozzá.

„A PayPal-lel nem lépett kapcsolatba egyik amerikai, vagy külföldi kormányzati szerv sem lépett kapcsolatba” – írta közleményében John Muller a cég jogi tanácsadója. „A WikiLeaksszel kapcsolatos korlátozásokra az elfogadható felhasználással kapcsolatos irányelveink megszegése miatt került sor. Erre a nehéz döntésre végül azért került sor, miert úgy véljük, a WikiLeaks arra bátorítja forrásait, hogy bizalmas anyagokat adjanak át nekik, amellyel valószínűleg törvényszegést követnek el.”

A PayPal egyébként már korábban 2008-ban és 2009-ben is felfüggesztette a WikiLeaks számláját, azonban ezen esetekben adminisztrációs okokra hivatoztak.

Az Operation Payback nevet viselő megtorló online akció egyébként a cég szóvivője szerint főként a PayPal blogját tette elérhetetlenné, de közvetlenül nem befolyásolta az internetes pénzügyi tranzakciókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Moszkva Nobel-békedíjat adna a Wikileaks alapítójának

A Wikileaks alapítójának Nobel-békedíjra való felterjesztését, ennek lehetőségét vetette fel szerdán egy Dmitrij Medvegyev orosz államfő környezetéhez tartozó, neve mellőzését kérő forrás. Szerinte el kellene gondolkodni azon, miként lehetne Julian Assange-nak segíteni őrizetbe vételét követően.

MTI Világ

WikiLeaks: Assange újságcikke saját védelmében

A demokrácia érvényesülésének szempontjából nagyon fontos a titkos amerikai iratok leleplezése, s épp ezért a WikiLeaks védelmet érdemelne a támadások és fenyegetések helyett – hangsúlyozta a portál alapítója egy szerdán Ausztráliában megjelent cikkében.

MTI Világ

Szaporodnak a WikiLeaks klónok, nem lehet letörölni őket

Miközben egyre inkább szorul a hurok a WikiLeaks és alapítója, Julian Assange körül, addig a világszerte nagy népszerűségnek örvendő portált egy múlt szombaton indított kampány hatására folyamatosan klónozzák. Ennek nyomán már több mint 500 internetes oldal kínálja a rajta elérhető tartalmat.

MTI Világ

Wikileaks: Assange áldozatainak ügyvédjét is megpróbálták feltörni

Informatikai támadás érte szerdára virradóan annak a stockholmi ügyvédnek a honlapját és email-fiókját, aki Julian Assange WikiLeaks-alapító állítólagos áldozatait védi - közölte sajtóértekezleten maga az ügyvéd, Claes Borgström. Állítólag virtuális támadás érte a Mastercardot is.

Bio és nagyüzemi termelés, avagy merre tart a hazai mezőgazdaság?

Bio és nagyüzemi termelés, avagy merre tart a hazai mezőgazdaság?

Önmagát mindig is szomorú zenésznek tartotta – Balázs Fecóra emlékezünk

Önmagát mindig is szomorú zenésznek tartotta – Balázs Fecóra emlékezünk

Vasrúddal próbáltak pénzt szerezni egy nyíregyházi ATM-ből

Vasrúddal próbáltak pénzt szerezni egy nyíregyházi ATM-ből