szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy svéd napilap értesülése szerint a bizalmas dokumentumok kiszivárogtatására szakosodott weboldaltól elpártolt korábbi munkatársak saját platformot szeretnének, amely a kiszivárogtatás műfaját is átláthatóbbá szeretné tenni.

A Dagens Nyheter című újságnak a WikiLeaks korábbi munkatársa Daniel Domscheit-Berg nyilatkozott az OpenLeaks nevet viselő projektről. A jövő hétfőn induló weboldal mögött álló csoport a WikiLeaks csapatából vált ki, miután összekülönböztek az oldal arcaként ismert Julian Assange-zsal.

„Hosszútávú célunk, hogy politikai és technológiai szempontból is erős és átlátható platformot kínáljunk azok számára, akik fel akarják hívni a figyelmet a különböző visszaélésekre” – magyarázta Domscheit-Berg egyik, neve elhallgatását kérő társa. „Emellett másokat is szeretnénk arra bátorítani, hogy hasonló projekteket kezdeményezzenek. Rövidtávú célunk pedig, hogy teljes technikai infrastuktúrát állítsunk fel és biztosítsuk, hogy a szervezet demokratikusan működik, annak irányítása nem korlátozódik egyetlen csoport, vagy személy köré.”

A projektről online beszámoló Thenextweb.com szerint az OpenLeaks nem kizárólag a közvéleménnyel szeretne információt közölni, ehelyett más szervezetek számára kínálnának hozzáférést az OpenLeaks adatbázisához, az onnan kinyert adatok felhasználsához pedig szabad kezet adnának. A Thenextweb.com értesülései szerint az oldalra felkerülő információkat az OpenLeaksszel partnerségben működő egyéb szervezetek kezelnék.

Az oldal létrehozásában érdekelt csoport saját bevallásuk szerint arra törekszik, hogy semlegesen tálalja a birtokába kerülő információkat.

„Politikai céljaink nincsenek, egyedüli szándékunk, hogy az információt elterjesszük a média képviselői, a non-profit szervezetek, szakszervezetek és egyéb közreműködő csoportok között” – idézi az OpenLeaks munkatársát a svéd lap. „Mivel nem közvetlenül és nem a saját nevünkben szeretnénk nyilvánosságra hozni a birtokunkba kerülő dokumentumokat, nem számítunk olyan mértékű politikai nyomásgyakorlásra, mint ami jelenleg a WikiLeaks-re nehezedik. Ezzel kapcsolatban megjegyezném: érdekes látni, hogy a politikusok haragja milyen kis mértékben irányul a WikiLeaks forrásait felhasználó újságok és tévécsatornák felé.”

A Forbes.com értesülései szerint a projekt eredetileg 5 nagy újsággal kötött partneri megállapodást, azonban ezt a kört várhatóan rövidesen bővíteni fogják. Az üzleti lap megkérdezte Assange véleményét is a konkurenciáról, ő azonban igyekezett úgy fogalmazni, mintha nem lenne szó versenyhelyzetről: „óriási mennyiségű kiszivárgó információ létezik, számunkra csak segítséget jelent, ha többen dolgozunk ezen a területen, mivel ez egyfajta védelmet is biztosít számunkra” – közölte a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő WikiLeaks-vezér.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

WikiLeaks: bedőlhet az adománygyűjtő-akció

Az ENSZ emberi jogi főbiztosát, Navi Pillayt csütörtöki kijelentése szerint aggasztja az, hogy magántársaságokra nyomást gyakorolnak a WikiLeaks portálnak nyújtott pénzügyi és internetes szolgáltatások leállítása érdekében.

hvg.hu Tech

A PayPal átutalta a WikiLeaksnek az utolsó adományokat

Az online fizetési szolgáltatást nyújtó oldalt érő támadások után megszüntette a bizalmas dokumentumok kiszivárogtatására specializálódott oldal ellen bevezetett tiltást, miután több, a WikiLeaks működését ellehetetlenítő céghez hasonlóan a PayPalt is hackertámadások érték.

MTI Világ

Moszkva Nobel-békedíjat adna a Wikileaks alapítójának

A Wikileaks alapítójának Nobel-békedíjra való felterjesztését, ennek lehetőségét vetette fel szerdán egy Dmitrij Medvegyev orosz államfő környezetéhez tartozó, neve mellőzését kérő forrás. Szerinte el kellene gondolkodni azon, miként lehetne Julian Assange-nak segíteni őrizetbe vételét követően.

MTI Világ

Wikileaks: atomfegyvert fejleszt Mianmar

Mianmar (az egykori Burma) a trópusi dzsungelben egy olyan létesítményt épít, ahol nukleáris fegyvereket fejlesztenének ki, méghozzá az észak-koreaiak segítségével - írja a Wikileaks "egybehangzó beszámolókat" említve.

MTI Világ

WikiLeaks: Putyin nekiment Amerikának

Az orosz kormányfő csütörtökön éles kirohanást intézett az Egyesült Államok ellen a WikiLeaks-kiszivárogtatások miatt. Mint mondta: a Nyugatnak nincs joga, hogy Oroszországnak demokráciáról prédikáljon.

hvg.hu Világ

Alvó nővel szexelhetett a WikiLeaks alapítója, ráadásul óvszer nélkül

Esetleges kiadatása után nehéz dolga lehet majd Svédországban Julian Assange-nek, akit két nő ellen elkövetett kényszerítéssel, szexuális zaklatással és nemi erőszakkal vádolnak. A skandináv országban kifejezetten szigorúak a szexuális bűncselekményeket érintő törvények, a helyi ügyvédek gyakran azzal viccelnek, hogy a férfiaknak az aktust megelőzően „írásos engedélyre van szükségük”.

Seres László Vélemény

Seres László: Wikileaks-botrány – jogom van nem tudni

Ha a WikiLeaks „hősi tette” a mainstream médiában is megigazul, ha Julian Assange az amúgy normális nyugati véleményformálók szemében is hősi figurává magasztosul, ha a média maga akarja eldönteni, mi a releváns nemzetbiztonsági információ, ha tehát már önmagunk számára is képtelenek vagyunk morális iránytűt találni, akkor megérdemeljük azt, ami még ránk vár.

Plakátokkal próbálja megfékezni a horrorkaravánokat a rendőrség

Plakátokkal próbálja megfékezni a horrorkaravánokat a rendőrség

Baleset miatt nem jár az M2-es metró

Baleset miatt nem jár az M2-es metró

Vadászlámpával vakította el a helikopterpilótákat egy férfi a magyar–ukrán határnál

Vadászlámpával vakította el a helikopterpilótákat egy férfi a magyar–ukrán határnál

Minden dolgozó nyugdíjas járulékmentességet kap 2020-tól

Minden dolgozó nyugdíjas járulékmentességet kap 2020-tól

Tagadja a rendőrség, hogy nem foglalkoztak volna a brutálisan megvert miskolci nővel

Tagadja a rendőrség, hogy nem foglalkoztak volna a brutálisan megvert miskolci nővel

Orbánnak rosszul esett a Tiborcz-adó, a választási vereség miatt összeült Kubatov és Habony

Orbánnak rosszul esett a Tiborcz-adó, a választási vereség miatt összeült Kubatov és Habony