szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Bár fekete alapon fehér betűvel jóval régebb óta ismert, a szakzsargonban meghonosodott Blue Screen OF Death, azaz a...

 Bár fekete alapon fehér betűvel jóval régebb óta ismert, a szakzsargonban meghonosodott Blue Screen OF Death, azaz a „kékhalál” (szó szerint a halál kék képernyője) elnevezés Erik Noyestól származik. Erik 1991-ben mint rendszergazda dolgozott, elnevezése később világszerte elterjedt, olyannyira, hogy már a Microsoft, dolgozók, a hivatásos bétatesztelők, de valószínűleg maga Gates is BSOD-nak, azaz Blue Screen OF Deathnek hívja a híres, kék alapon szürke betűs hibaüzeneteket.

A kékhalállal kapcsolatban rengeteg vicc, képregény, karikatúra, mókás videó kering a neten. A legnépszerűbbek persze azok a fotók, ahol a legváratlanabb és legviccesebb helyeken jelenik meg a híres BSOD. Utóbbiakból mi is kigyűjtöttük már a legjobb tíz darabot.

Ami azonban most következik, az már minden „geekség” netovábbja, a világ valószínűleg legkockább Windows kernel-hackje… a BSOD színének megváltoztatása kékről… pirosra. Vagy zöldre. Vagy amire jólesik!

 

A trükköt Mark Russinovich (aki egyébként Microsoft alkalmazott) mutatta be legutóbbi MSTechED előadásában - sajnos nekünk, egyszeri felhasználóknak csak érdekes hír marad az egész, a trükkhöz ugyanis alapos kernel-babrálásra van szükség, és lássuk be: elég kevesen maceráljuk a Windows-kernelt üres óráinkban. Ráadásul meg sem tehetjük büntetlenül (a híres EULA ugyebár…)

Mark azonban megteheti, és meg is tett! Hogy egészen konkrétan mit, és hol kell átírni, az nem titok: az egész procedúra (elég bonyolult) megtekinthető itt, részletes képernyőképekkel és magyarázattal.  

Szerény véleményünk szerint ennyit nem ér (ha valaki tényleg megcsinálja, az már valóban a „No Life.. Get One” kategória, ha élhetünk egy kis netes szlenggel) – tény azonban, hogy üdítő volt látni egy kis piros, zöld és egyéb színű kékhalál képernyőt is… Illetve az már akkor nem is kékhalál… hanem piros… vagy zöld…

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Sárkány ellen sárkányfű" - mondta Orbán, mielőtt megkapta a vakcinát

"Sárkány ellen sárkányfű" - mondta Orbán, mielőtt megkapta a vakcinát

Durván megnő a termelői piacok ára, ha uniós pénzt adnak rá

Durván megnő a termelői piacok ára, ha uniós pénzt adnak rá

Rengeteg uniós pénzt költhet el a kormány, de ehhez érdemben kell egyeztetnie

Rengeteg uniós pénzt költhet el a kormány, de ehhez érdemben kell egyeztetnie