szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Vásárolni még az utolsó pillanatban is lehet (ha pedig már lekéstünk róla, akkor készülhetünk a legközelebbi...

 Vásárolni még az utolsó pillanatban is lehet (ha pedig már lekéstünk róla, akkor készülhetünk a legközelebbi alkalomra). Lássuk az idei évben legnépszerűbb, tíz legjobb, igazán „linuxos” ajándékot! Mit vásároltak a netezők „kocka” barátaiknak?

Az első, legkézenfekvőbb (és talán legunalmasabb) megoldás, a jó öreg bögre, azaz a Tux-Mug – ez mindig beválik. Pingvines verzió, hátoldalán egy megfelelően nagy Linux felirattal, hogy kávézás/teázás közben is egyértelmű legyen: a bögre gazdája már régen túlnőtt a Windows és hasonló komolytalan dolgokon. Az online Linux boltban kapható, csekély öt font leszurkolása után.

Oké... a bögre tényleg közhely...

Jóval mókásabb és hasznosabb ajándék a Linux-Cheat póló. A segítségével „csítelhetünk”, azaz csalhatunk – de talán nem is a tükörfordítás szerinti „csalás” a legjobb szó, inkább a segítség vagy a súgó. A póló kezdő linuxosok számára lehet tökéletes ajándék, hiszen megtalálhatóak rajta a leggyakoribb Linux parancsok (mv, rm, pwd) és magyarázatuk, természetesen fejjel lefelé, hogy a póló viselője könnyedén puskázhasson, amikor hasára tekint (nagy hasúak előnyben, a könnyebb olvashatóság miatt). Nem is túl drága - az ára húsz dollár körül mozog, a „mókás ajándék” faktor azonban megfizethetetlen.

Linux parancsok, kezdőknek. Puskázni nem szégyen.

Bár csak egy apró, öntapadós matrica/kitűző-szerűség, a Linux-pecsét a maga egyszerűségével mégis remek és vicces ajándék. Nem véletlenül volt olyan népszerű idén is. A felirat szerint (a matrica gépre ragasztva a legpoénosabb): „…az volt ráírva, hogy Windows Vista vagy jobb szükséges hozzá. Szóval felraktam rá egy Linuxot”. Ezzel nehéz vitatkozni, egy Linux tényleg jobb, mint egy Vista – munkára legalábbis biztosan.

RTFM bögre… minden rendszergazda és geek tudja, mit jelent az „RTFM”. Ha nem tudjuk mi az, akkor is vegyük meg linuxos barátunknak az "RTFM bögrét"… ő tudni fogja. Ha esetleg nem tudná… akkor nem is igazi linuxos.

A Linux alapú digitális fényképkeret idén is népszerű ajándék volt – WiFi csatlakozás, FlickR és Gmail-szinkronizálás és Linux operációs rendszer. Igazi geek-ajándék! 800X600 kijelző, egy gigabájtos memória a fotók számára, MP3 támogatás és SD-kártya slot, még akkor is jó ajándék, ha a Linuxtól eltekintünk…

 

A TUX robot sok mindent tud – táncra perdül, ha e-mailt kapunk, használhatjuk PC-távkapcsolónak, vezeték nélküli VoIP telefonnak vagy papírnehezéknek. De a legjobb benne, hogy teljesen nyílt forráskódú, azaz open source: a megajándékozott tehát szabadon fejleszthet rá saját mini-alkalmazásokat! Ha tud programozni… de hát egy igazi geek esetében ez nem lehet kérdés. Sajnos annyira népszerű volt idén (is), hogy már teljesen elfogyott, így ha ezúttal lekéstünk róla, akkor bizony jövőre szemfülesebbnek kell lennünk.

Android FTW póló – hasonlóan a „RTFM” bögréhez, itt is számítanunk kell rá, hogy a megajándékozott ismeri a „FTW” jelentését, l33t nyelvet használók előnyben. Mindenféle színben kapható. 

Igazán linuxos meglepetés az egyéves (vagy hónapos, pénztárcától függően) Slicehost előfizetés: pingvinrajongó barátunk egy saját, virtuális Linux szerver boldog tulajdonosa lehet, root-hozzáféréssel, tetszőlegesen választható disztróval, AJAX konzol, privát IP és minden egyéb, ami egy jól nevelt linuxos géphez jár.

Linus Torvalds „Csak poénból” című önéletrajza – kell ennél jobb ajándék egy linuxosnak? Linus és operációs rendszere rövid történetét mi is megírtuk itt , ha esetleg valaki nem tudná ki az a bizonyos Linus…

Szintén a „FTW” és a „RTFM” kategóriába tartózó ajándék (póló, mi más?) a „reverse engineering” feliratú t-shirt. Bár a legtöbb EULA szerint a „kód visszafejtése” (azaz a reverse-engineering) a legtöbb esetben illegális, nem kell aggódnunk: a póló még nem az, sőt annak hordása sem.

Végül, hogy a kedves olvasót megkíméljük a guglizástól, eláruljuk a cikkben szereplő mozaikszavak jelentését is: „RTFM”, a rendszergazdák és Linux-guruk kedvenc szlengje, főleg a kezdő felhasználók irányába lövöldözik előszeretettel. Jelentése: „Read The Fuck*ng Manual”, azaz „olvasd el a *** kézikönyvet”. Nem túl kedves, de klasszikussá vált, így nincs mit tenni. Az „FTW” a „For The Win” rövidítése, ez az Androiddal (egy igazi linuxos természetesen Android-rajongó, és nem Apple-fanboy) együtt kap értelmet, mint linuxos ajándék.

Ezek voltak tehát a legnépszerűbb Linux-ajándékok idén – és hogy mik lehettek a legjobban fogyó windowsos ajándékok? Nos, arról majd legközelebb…

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!