szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Szóval a lista erősen szubjektív, és némileg munkafüggő is, de úgy gondoljuk, az alábbi programoknak bárki hasznát...

Szóval a lista erősen szubjektív, és némileg munkafüggő is, de úgy gondoljuk, az alábbi programoknak bárki hasznát veszi. Amelyik ingyenes, ott értelemszerűen nincs rizikó, amelyik fizetős, ott két dolgot lehet tenni: elhiszik nekünk, hogy tényleg bevált és jól használható, vagy egyszerűen letöltik a próbaverziókat, és néhány napig tesztelik a funkciókat.

Microsoft Office 2011
Az idei év egyik legnagyobb előrelépése Macen kétségtelenül a Microsoft irodai csomagjának megjelenése volt, mert lássuk be, a korábbi verziók közelítettek a használhatatlan kategóriához. A 2011-es változat azonban meglepően jól sikerült. Felületében leginkább az Office 2010-re hasonlít, és kompatibilitás szempontjából is leginkább ezzel a Windows-változattal rokon, de az esetek túlnyomó többségében a korábbi formátumokat is tisztességesen kezeli.

A sebessége egyébként hihetetlen, a Microsoftnál erre most nagyon „rágyúrtak”, mert mind a windowsos Office 2010, mind a maces Office 2011 alkalmazásai pikk-pakk indulnak és működnek. Ha még a magyar helyesírás-ellenőrzőt is sikerülne megoldaniuk, mondhatni tökéletes lenne az összkép. A teljes képernyős szövegszerkesztésért pedig külön köszönet a redmondiak maces részlegének. :)

Blogo
Maradjunk még az írásnál, de nem annyira offline, inkább online. Ha valaki blogot ír, valamelyik népszerű blogmotorral, a Blogót szerintem ne hagyja ki. Mindössze 25 dollárért nagyjából hatszor kényelmesebben írhatja meg az új bejegyzéseit, mintha ezért belépne mondjuk a Wordpress saját admin felületére.

Konfigurálásra ugyan nem jó, de a cikkek beírására, a képek, videók stb. szövegbe illesztésére, méretezésére, feltöltésére egyszerűen páratlan. Próbáltuk a MarsEditet is, de szerintem a Blogo kényelmesebb, persze ízlések és pofonok...

Forklift 2
A Forklift vitathatatlanul az egyik legjobb fájlkezelő és FTP kliens OS X-re. Az már csak egy apróság, hogy magyar fejlesztés.

Kényelmes, gyors, és az új változatba egy halom olyan dolgot belepréseltek, amit hiányoltunk az előzőből, vagy ott kicsit kényelmetlenebb volt.

Parallels 6
A Parallels idei verziója szintén nagy dobás volt. Sokkal több 3D-s játék és alkalmazás használható vele gond nélkül, és érezhetően gyorsult is a működése az elődeihez képest.

Én dolgozni sem nagyon tudnék nélküle, hiszen számtalan windowsos tesztünk így készülhet el Macen, anélkül, hogy újra kellene indítani a gépet, és egy natív Windowst bootolni. Nem állítom, hogy nélkülözhetetlen OS X-en, hiszen itt is szinte mindenre van ingyenes vagy fizetős szoftver, de ha valamiért szükségünk van a Windowsra, vagy egy adott windowsos alkalmazásra, akkor véleményem szerint jobb választás, mint a VMware Fusion 3.

Scrivener 2
A Scrivener új verziójára éveket kellett várni, de megérte. Hosszabb, utánajárást megkövetelő tanulmányok, könyvek, regények írásához szinte elengedhetetlen ez a program. Átláthatóbbá, kezelhetőbbé teszi a sok részből álló anyagokat, és segít egy helyre gyűjteni minden forrást.

Evernote 2
Evernote nélkül nincs élet, legalábbis ha az embernek szüksége van arra, hogy a jegyzeteit bárhol, bármikor elérje. Az Evernote-tal ez nagyon egyszerűen megvalósítható, és az új maces kliens (egyelőre még béta) rendkívül kényelmesen használható. A havi 40 MB ingyen tárhely eddig szöveges jegyzetektől nálam még nem telt be, szóval erre a célra ingyen és bérmentve áll rendelkezésre bárkinek a szolgáltatás.

Aperture 3
Az Apple fotósoknak szánt alkalmazása szintén pótolhatatlan, még ha kicsit rendszerigényesre is sikerült az új változat. Az újdonságokról már részletesen írtunk itt, sőt volt egy tippgyűjteményünk is a programhoz.
Most összegzésül csak annyit: nálam nagyon bevált a program a fotók katalogizálásához, retusálásához egyaránt. Macen például jobban kedvelem az Adobe Lightroomnál is.

 

Adobe CS5: PS, PR, AE
Kicsit talán lerágott csont, de az Adobe szoftvereit meglehetősen nehéz megkerülni ebben a szakmában. A CS5 maces verziója - néhány update után - igazán kezesre sikerült, ráadásul akad mindegyik alkalmazásban egy-két új funkció, amelynek gyakorlati hasznát vehetjük.
A Photoshop CS5 fürgébb és kényelmesebb, mint a korábbi változat, a videós alkalmazásokban pedig sokkal egyszerűbben testre szabhatók az export beállítások.

Amúgy akadnak azért érdekes dolgok még az Adobe háza táján. A Project ROME például nemes egyszerűséggel zseniális, érdeklődéssel várjuk a végkifejletet ezzel kapcsolatban (addig is, amíg ingyenes, aki teheti, próbálja ki!), de ugyancsak jól használhatónak tűnik a készülő Digital Publishing Platform az iPades magazinokhoz is.
Sőt, az Acrobat X is jól sikerült, a segítségével sikerült újabb funkciókkal kibővíteni a PDF formátum eddig sem túl szűkös lehetőségeit.

Vienna
Az, hogy a végére maradt, nem jelent semmit. A Vienna akár a lista elején is lehetne, ha a fontosságát nézzük. Ezzel az ingyenes RSS olvasóval nagyon kényelmesen nézhetjük át kedvenc oldalaink friss bejegyzéseit. Ha kell, az érdekesebb anyagok linkjeit akár egy levélben is elküldhetjük, nem kell mindegyiket külön e-mailben útnak indítani, és természetesen a manapság divatos közösségi megosztásra is van lehetőség, egyetlen kattintással.
Kellemes ráadás, hogy a híreket nem feltétlenül az eredeti tördelésben kell olvasgatnunk, hanem választhatunk olyan sablont, amelyikkel a képernyőn áttekinthetőbb és olvashatóbb lesz a szöveg, miközben a beágyazott videók és képek is megmaradnak.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyhetes razzia jön az utakon – főleg a biztonsági öv használatát nézik

Egyhetes razzia jön az utakon – főleg a biztonsági öv használatát nézik

Csalódott a független tesztlabor a Galaxy S21 Ultra kamerájában

Csalódott a független tesztlabor a Galaxy S21 Ultra kamerájában

"Írjam alá, vagy kirúgnak" – Így ment a statáriális jogviszonyváltás a kórházakban

"Írjam alá, vagy kirúgnak" – Így ment a statáriális jogviszonyváltás a kórházakban