szerző:
techline.hu

Szóval a lista erősen szubjektív, és némileg munkafüggő is, de úgy gondoljuk, az alábbi programoknak bárki hasznát...

Szóval a lista erősen szubjektív, és némileg munkafüggő is, de úgy gondoljuk, az alábbi programoknak bárki hasznát veszi. Amelyik ingyenes, ott értelemszerűen nincs rizikó, amelyik fizetős, ott két dolgot lehet tenni: elhiszik nekünk, hogy tényleg bevált és jól használható, vagy egyszerűen letöltik a próbaverziókat, és néhány napig tesztelik a funkciókat.

Microsoft Office 2011
Az idei év egyik legnagyobb előrelépése Macen kétségtelenül a Microsoft irodai csomagjának megjelenése volt, mert lássuk be, a korábbi verziók közelítettek a használhatatlan kategóriához. A 2011-es változat azonban meglepően jól sikerült. Felületében leginkább az Office 2010-re hasonlít, és kompatibilitás szempontjából is leginkább ezzel a Windows-változattal rokon, de az esetek túlnyomó többségében a korábbi formátumokat is tisztességesen kezeli.

A sebessége egyébként hihetetlen, a Microsoftnál erre most nagyon „rágyúrtak”, mert mind a windowsos Office 2010, mind a maces Office 2011 alkalmazásai pikk-pakk indulnak és működnek. Ha még a magyar helyesírás-ellenőrzőt is sikerülne megoldaniuk, mondhatni tökéletes lenne az összkép. A teljes képernyős szövegszerkesztésért pedig külön köszönet a redmondiak maces részlegének. :)

Blogo
Maradjunk még az írásnál, de nem annyira offline, inkább online. Ha valaki blogot ír, valamelyik népszerű blogmotorral, a Blogót szerintem ne hagyja ki. Mindössze 25 dollárért nagyjából hatszor kényelmesebben írhatja meg az új bejegyzéseit, mintha ezért belépne mondjuk a Wordpress saját admin felületére.

Konfigurálásra ugyan nem jó, de a cikkek beírására, a képek, videók stb. szövegbe illesztésére, méretezésére, feltöltésére egyszerűen páratlan. Próbáltuk a MarsEditet is, de szerintem a Blogo kényelmesebb, persze ízlések és pofonok...

Forklift 2
A Forklift vitathatatlanul az egyik legjobb fájlkezelő és FTP kliens OS X-re. Az már csak egy apróság, hogy magyar fejlesztés.

Kényelmes, gyors, és az új változatba egy halom olyan dolgot belepréseltek, amit hiányoltunk az előzőből, vagy ott kicsit kényelmetlenebb volt.

Parallels 6
A Parallels idei verziója szintén nagy dobás volt. Sokkal több 3D-s játék és alkalmazás használható vele gond nélkül, és érezhetően gyorsult is a működése az elődeihez képest.

Én dolgozni sem nagyon tudnék nélküle, hiszen számtalan windowsos tesztünk így készülhet el Macen, anélkül, hogy újra kellene indítani a gépet, és egy natív Windowst bootolni. Nem állítom, hogy nélkülözhetetlen OS X-en, hiszen itt is szinte mindenre van ingyenes vagy fizetős szoftver, de ha valamiért szükségünk van a Windowsra, vagy egy adott windowsos alkalmazásra, akkor véleményem szerint jobb választás, mint a VMware Fusion 3.

Scrivener 2
A Scrivener új verziójára éveket kellett várni, de megérte. Hosszabb, utánajárást megkövetelő tanulmányok, könyvek, regények írásához szinte elengedhetetlen ez a program. Átláthatóbbá, kezelhetőbbé teszi a sok részből álló anyagokat, és segít egy helyre gyűjteni minden forrást.

Evernote 2
Evernote nélkül nincs élet, legalábbis ha az embernek szüksége van arra, hogy a jegyzeteit bárhol, bármikor elérje. Az Evernote-tal ez nagyon egyszerűen megvalósítható, és az új maces kliens (egyelőre még béta) rendkívül kényelmesen használható. A havi 40 MB ingyen tárhely eddig szöveges jegyzetektől nálam még nem telt be, szóval erre a célra ingyen és bérmentve áll rendelkezésre bárkinek a szolgáltatás.

Aperture 3
Az Apple fotósoknak szánt alkalmazása szintén pótolhatatlan, még ha kicsit rendszerigényesre is sikerült az új változat. Az újdonságokról már részletesen írtunk itt, sőt volt egy tippgyűjteményünk is a programhoz.
Most összegzésül csak annyit: nálam nagyon bevált a program a fotók katalogizálásához, retusálásához egyaránt. Macen például jobban kedvelem az Adobe Lightroomnál is.

 

Adobe CS5: PS, PR, AE
Kicsit talán lerágott csont, de az Adobe szoftvereit meglehetősen nehéz megkerülni ebben a szakmában. A CS5 maces verziója - néhány update után - igazán kezesre sikerült, ráadásul akad mindegyik alkalmazásban egy-két új funkció, amelynek gyakorlati hasznát vehetjük.
A Photoshop CS5 fürgébb és kényelmesebb, mint a korábbi változat, a videós alkalmazásokban pedig sokkal egyszerűbben testre szabhatók az export beállítások.

Amúgy akadnak azért érdekes dolgok még az Adobe háza táján. A Project ROME például nemes egyszerűséggel zseniális, érdeklődéssel várjuk a végkifejletet ezzel kapcsolatban (addig is, amíg ingyenes, aki teheti, próbálja ki!), de ugyancsak jól használhatónak tűnik a készülő Digital Publishing Platform az iPades magazinokhoz is.
Sőt, az Acrobat X is jól sikerült, a segítségével sikerült újabb funkciókkal kibővíteni a PDF formátum eddig sem túl szűkös lehetőségeit.

Vienna
Az, hogy a végére maradt, nem jelent semmit. A Vienna akár a lista elején is lehetne, ha a fontosságát nézzük. Ezzel az ingyenes RSS olvasóval nagyon kényelmesen nézhetjük át kedvenc oldalaink friss bejegyzéseit. Ha kell, az érdekesebb anyagok linkjeit akár egy levélben is elküldhetjük, nem kell mindegyiket külön e-mailben útnak indítani, és természetesen a manapság divatos közösségi megosztásra is van lehetőség, egyetlen kattintással.
Kellemes ráadás, hogy a híreket nem feltétlenül az eredeti tördelésben kell olvasgatnunk, hanem választhatunk olyan sablont, amelyikkel a képernyőn áttekinthetőbb és olvashatóbb lesz a szöveg, miközben a beágyazott videók és képek is megmaradnak.


 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Könnygázzal oszlatták szét a hongkongi tüntetőket

Könnygázzal oszlatták szét a hongkongi tüntetőket

Több tízezren tiltakoztak az idegengyűlölet és az intolerancia ellen Drezdában

Több tízezren tiltakoztak az idegengyűlölet és az intolerancia ellen Drezdában

Könnygázt vetettek be a G7 elleni tüntetésen Bayonne-ban

Könnygázt vetettek be a G7 elleni tüntetésen Bayonne-ban

Megvan az első szerződés, jövőre már 80-90 repülőt gyártana a magyar cég

Megvan az első szerződés, jövőre már 80-90 repülőt gyártana a magyar cég

Tízezreket evakuáltak Kínában a Bailu tájfun érkezése miatt

Tízezreket evakuáltak Kínában a Bailu tájfun érkezése miatt

Kopasz és Csipes is aranyérmes, megvan az első olimpiai kvóta

Kopasz és Csipes is aranyérmes, megvan az első olimpiai kvóta