szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Lássuk először, mi várható a Microsoft és az XBOX háza táján!

 Lássuk először, mi várható a Microsoft és az XBOX háza táján! A 2010-es év nagyon sikeres volt: a Halo: Reach és a COD: Black Ops 360-as verziójából olyan sok fogyott, mint az összes többi XBOX-os játékból együtt. Főleg ennek a két sikerjátéknak és persze a 360 rendszer újragondolásának köszönhetően csak novemberben és csak az USA-ban több mint 1,4 millió XBOX-ot értékesítettek. Az év legnagyobb durranása azonban kétségtelenül a mozgásérzékelő, azaz a Kinect megjelenése volt: a siker még a Microsoft várakozásait is felülmúlta. Úgy tűnik, a Wii-receptje komolyabb játékok esetében is működik; a felhasználók valamiért szeretnek ugrándozni és hadonászni a TV képernyője előtt.

A Kinect sikere előrevetíti a 2011-es évet is: a Microsoft jövőre teljes erővel ezt a slágerterméket fogja „nyomni”. A cég hivatalos álláspontja szerint két réteget óhajtanak megcélozni (akárcsak annak idején a Wii):  az egyik a már létező, konzolos felhasználói bázis, a másik pedig azon felhasználók csoportja, akik soha nem gondolták volna, hogy konzollal fognak játszani. Nos, ha meglátják a Kinectet, majd fognak… legalábbis ez a Microsoft elképzelése.

Kinect - a vártnál is nagyobb siker

A Nintendónak bevált ez a stratégia, olyan emberek is őrülten hadonásznak Wii-kontrollerrel a kezükben, akik előtte azt sem tudták, mi fán terem a konzol, a számítógép vagy a játékok… Márpedig ha a Wii-nek sikerült, akkor a Kinectnek is fog – legalábbis ebben bíznak Redmondban. Jövőre tehát valószínűleg óriási Kinect-kampány tanúi lehetünk, főleg a nagyon „casual” rétegre kiélezve. A komolyabb játékosok sem kell, hogy bánkódjanak: rengeteg sikeres licenc kerül be a Kinect „alá”, valószínűleg érkezik a Gears Of Wars „hadonászsós” verziója, valamint rengeteg, főleg kicsiknek és nőknek (ők az MS új Kinect-célcsoportja) szóló sikerjáték átirata is. Az eszköz árának csökkenéséről év végéig nem esett szó, még félhivatalosan sem, így ezen a téren valószínűleg nem lesz változás. Az év végén szép botrányt okozó Kinect-szexjáték (amit értelemszerűen a kezünkkel kell.. khmm.. „vezérelni”…) úgy néz ki, továbbra sem lesz hivatalosan elérhető, de ezt valahogy túléljük.

A Microsoft tehát mozgolódni fog jövőre (ezúton is elnézést a kifacsart szóvicc miatt) - lássuk, mi a helyzet a nagy vetélytárs, a Playsation háza táján?

2009-ben a Sony kicsit visszavette a konzolok árazását (és a hardveren is változtattak) – a hatás nem is maradt el, az értékesítés megugrott, sőt volt pár olyan hónap, amikor világviszonylatban is megelőzték az XBOX értékesítéseket; aztán persze visszaállt a már megszokott, „első az BOX, második a PS” szituáció.

Ebben szerepet játszik (már évek óta) az is, hogy a Sony játékgépe még mindig nagyságrendekkel drágább, mint a Microsoft konzolja, és bár technikailag talán kicsit jobb (ezen persze lehet vitázni), a különbség nem akkora, hogy húsz-harminc százalékkal többet fizessünk érte. 2010 nem is volt jó év a Playsation számára: igaz, a Heavy Rain, a God OF War III és a Gran Turismo 5 voltak akkora nevek, hogy hozzanak pár jó hónapot a cégnek: túl sok exkluzív bomba azonban nem robbant a Sony háza táján. Azonban a japán cég sem akar kimaradni a mozgásérzékelő-őrületből, a fantáziátlan „Sony-motion controller” (egyes országokban „Playstation Move”) névre hallgató vezérlő megjelenését tavaszról év végére tolták el: közben azonban megjelent a Kinect, ami nem tett jót a Sony-vezérlőjének. A szakma azonban szereti: mindenütt pozitív értékeléseket kapott az eszköz, sokan a piacon jelenleg található legjobb mozgásérzékelős vezérlőnek tartják (és valószínűleg igazuk is van).

Playstation move - állítólag jobb mint a Microsoft féle megoldás...

Jövőre az exkluzív játékok fogják húzni a Playstation-piacot: érkeznek a folytatások olyan blockbuster játékokhoz, mint az Uncharted, a Killzone és a Resistance. Bár felröppentek pletykák egy következő generációs konzol megjelenéséről is, PS4-re ne számítsunk: 2011-ben biztos nem lesz. Amire valószínűleg számíthatunk, az egy XMB redizájn (nem mintha fontos lenne, hiszen így is remek), amire pedig biztosan ne számítsunk az a konzol árának drasztikus csökkenése. Ami nagy kár, hiszen a PS3 (főleg az Playstaion Move-val együtt) egy fantasztikus ketyere, sok, elképesztően jó exkluzív PS-játékkal, az árazás azonban rengeteg felhasználót billent az XBOX felé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Ingyenes marad a Playstation Network

A Microsoft Live igazán jó  szolgáltatásai fizetősek, a Sony hálózata azonban teljesen ingyenesen elérhető, beleértve...