szerző:
techline.hu

Lássuk először, mi várható a Microsoft és az XBOX háza táján!

 Lássuk először, mi várható a Microsoft és az XBOX háza táján! A 2010-es év nagyon sikeres volt: a Halo: Reach és a COD: Black Ops 360-as verziójából olyan sok fogyott, mint az összes többi XBOX-os játékból együtt. Főleg ennek a két sikerjátéknak és persze a 360 rendszer újragondolásának köszönhetően csak novemberben és csak az USA-ban több mint 1,4 millió XBOX-ot értékesítettek. Az év legnagyobb durranása azonban kétségtelenül a mozgásérzékelő, azaz a Kinect megjelenése volt: a siker még a Microsoft várakozásait is felülmúlta. Úgy tűnik, a Wii-receptje komolyabb játékok esetében is működik; a felhasználók valamiért szeretnek ugrándozni és hadonászni a TV képernyője előtt.

A Kinect sikere előrevetíti a 2011-es évet is: a Microsoft jövőre teljes erővel ezt a slágerterméket fogja „nyomni”. A cég hivatalos álláspontja szerint két réteget óhajtanak megcélozni (akárcsak annak idején a Wii):  az egyik a már létező, konzolos felhasználói bázis, a másik pedig azon felhasználók csoportja, akik soha nem gondolták volna, hogy konzollal fognak játszani. Nos, ha meglátják a Kinectet, majd fognak… legalábbis ez a Microsoft elképzelése.

Kinect - a vártnál is nagyobb siker

A Nintendónak bevált ez a stratégia, olyan emberek is őrülten hadonásznak Wii-kontrollerrel a kezükben, akik előtte azt sem tudták, mi fán terem a konzol, a számítógép vagy a játékok… Márpedig ha a Wii-nek sikerült, akkor a Kinectnek is fog – legalábbis ebben bíznak Redmondban. Jövőre tehát valószínűleg óriási Kinect-kampány tanúi lehetünk, főleg a nagyon „casual” rétegre kiélezve. A komolyabb játékosok sem kell, hogy bánkódjanak: rengeteg sikeres licenc kerül be a Kinect „alá”, valószínűleg érkezik a Gears Of Wars „hadonászsós” verziója, valamint rengeteg, főleg kicsiknek és nőknek (ők az MS új Kinect-célcsoportja) szóló sikerjáték átirata is. Az eszköz árának csökkenéséről év végéig nem esett szó, még félhivatalosan sem, így ezen a téren valószínűleg nem lesz változás. Az év végén szép botrányt okozó Kinect-szexjáték (amit értelemszerűen a kezünkkel kell.. khmm.. „vezérelni”…) úgy néz ki, továbbra sem lesz hivatalosan elérhető, de ezt valahogy túléljük.

A Microsoft tehát mozgolódni fog jövőre (ezúton is elnézést a kifacsart szóvicc miatt) - lássuk, mi a helyzet a nagy vetélytárs, a Playsation háza táján?

2009-ben a Sony kicsit visszavette a konzolok árazását (és a hardveren is változtattak) – a hatás nem is maradt el, az értékesítés megugrott, sőt volt pár olyan hónap, amikor világviszonylatban is megelőzték az XBOX értékesítéseket; aztán persze visszaállt a már megszokott, „első az BOX, második a PS” szituáció.

Ebben szerepet játszik (már évek óta) az is, hogy a Sony játékgépe még mindig nagyságrendekkel drágább, mint a Microsoft konzolja, és bár technikailag talán kicsit jobb (ezen persze lehet vitázni), a különbség nem akkora, hogy húsz-harminc százalékkal többet fizessünk érte. 2010 nem is volt jó év a Playsation számára: igaz, a Heavy Rain, a God OF War III és a Gran Turismo 5 voltak akkora nevek, hogy hozzanak pár jó hónapot a cégnek: túl sok exkluzív bomba azonban nem robbant a Sony háza táján. Azonban a japán cég sem akar kimaradni a mozgásérzékelő-őrületből, a fantáziátlan „Sony-motion controller” (egyes országokban „Playstation Move”) névre hallgató vezérlő megjelenését tavaszról év végére tolták el: közben azonban megjelent a Kinect, ami nem tett jót a Sony-vezérlőjének. A szakma azonban szereti: mindenütt pozitív értékeléseket kapott az eszköz, sokan a piacon jelenleg található legjobb mozgásérzékelős vezérlőnek tartják (és valószínűleg igazuk is van).

Playstation move - állítólag jobb mint a Microsoft féle megoldás...

Jövőre az exkluzív játékok fogják húzni a Playstation-piacot: érkeznek a folytatások olyan blockbuster játékokhoz, mint az Uncharted, a Killzone és a Resistance. Bár felröppentek pletykák egy következő generációs konzol megjelenéséről is, PS4-re ne számítsunk: 2011-ben biztos nem lesz. Amire valószínűleg számíthatunk, az egy XMB redizájn (nem mintha fontos lenne, hiszen így is remek), amire pedig biztosan ne számítsunk az a konzol árának drasztikus csökkenése. Ami nagy kár, hiszen a PS3 (főleg az Playstaion Move-val együtt) egy fantasztikus ketyere, sok, elképesztően jó exkluzív PS-játékkal, az árazás azonban rengeteg felhasználót billent az XBOX felé.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Ingyenes marad a Playstation Network

A Microsoft Live igazán jó  szolgáltatásai fizetősek, a Sony hálózata azonban teljesen ingyenesen elérhető, beleértve...

Meghalt Danny Aiello, a Szemet szemért és a Keresztapa II színésze

Meghalt Danny Aiello, a Szemet szemért és a Keresztapa II színésze

Két tonna adományt gyűjtöttek a rászorulóknak Gyomaendrődön

Két tonna adományt gyűjtöttek a rászorulóknak Gyomaendrődön

Ha a vizitdíjból akkora balhé volt, képzelhetjük, ebből mekkora lesz

Ha a vizitdíjból akkora balhé volt, képzelhetjük, ebből mekkora lesz

Együttműködik a Magyar Divat és Design Ügynökség a Magyar Bútor és Faipari Szövetséggel

Együttműködik a Magyar Divat és Design Ügynökség a Magyar Bútor és Faipari Szövetséggel

Gyönyörű timelapse-film készült Pécsről

Gyönyörű timelapse-film készült Pécsről

Átadjuk Szlovákiának a szerbeket, akik halálra vertek egy férfit Pozsonyban

Átadjuk Szlovákiának a szerbeket, akik halálra vertek egy férfit Pozsonyban