szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Egy-egy szerep kedvéért bármelyik hollywoodi színész hajlandó komoly arccal eljátszani, hogy mostanáig egész életét...

Egy-egy szerep kedvéért bármelyik hollywoodi színész hajlandó komoly arccal eljátszani, hogy mostanáig egész életét számítógépes rendszerek és hálózatok tanulmányozásával töltötte, hogy hihetetlen sebességgel képes vakon gépelni, hogy egy leütéssel 6-8 gombos makróparancsokat ad ki, vagy megpróbálja elhitetni, hogy az amerikai biztonsági hivatal zárt rendszerébe néhány egérkattintással (!) be lehet törni.
A látványos animáció, a tökéletes színészi alakítás olykor kevésnek bizonyul: nem minden – egyébként élvezhető – filmben sikerül elhitetni a nézőkkel, hogy most éppen valódi hackelés történik. Erről azok a bizonyos „szakértők” tehetnek, akik megálmodják, milyen is lehet ma egy számítógépes bűntény. Nézzük néhány elrettentő példát!
Kezdetnek mindjárt vegyük az egyik klasszikust, Sandra Bullockot, a Hálózat csapdájában: rendszert feltörni úgy, hogy egy fájlt egérrel rádobunk egy ikonra, miközben lenyomva tartjuk a Ctrl és a Shift gombokat? Na, ne! Ugyanebben a filmben a feltört PC IP-je 23.75.345.200, amikor 255-nél nagyobb szám nem szerepelhet a címben.

Itt van azután Harrison Ford, akinek bizony jobban állt a korbács, mint a hackerkedés. A Tűzfal című filmben például egy iPod és egy szkenner segítségével 100 millió dollárral csapolja meg a zsaroló bankszámláját.

De jól példázza Hollywood hozzá nem értését a Jurassic Park, ahol egy tízéves gyerek egy bétás, FSN (File System Navigator) 3D-s fájlkezelő segítségével tör fel egy komoly biztonsági rendszert – nem egészen egyetlen perc alatt. Lehet, hogy erősebb védelemre lett volna szükség?

A Függetlenség napjában pedig egy hajszálon múlik a föld sorsa.

Szerencsére éppen jókor van jó helyen Jeff Goldblum, aki egy Apple Powerbook 5300-as gép segítségével, vezeték nélküli hálózaton fertőzi meg az idegenek hajójának védelmi rendszerét. Mekkora szerencse ez az emberiségnek!

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!