szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az egyforma képek kiszűrésére persze nem egyszerű fájlduplikáció keresőket érdemes használni, hiszen ha egy fotóból...

Az egyforma képek kiszűrésére persze nem egyszerű fájlduplikáció keresőket érdemes használni, hiszen ha egy fotóból van egy 3 megapixeles és egy 12 megapixeles változat is a gépen, azok fájljellemzői például már annyira különböznek, hogy ezek a programok két teljesen különböző fájlt látnak, miközben a képi tartalom - a méreteltérést leszámítva - akár teljesen egyező is lehet. Az alábbi két program pont az ilyen esetek megoldására szolgál.

Awesome Duplicate Photo Finder
A programot pillanatok alatt letölthetjük a készítők oldaláról, méghozzá ingyen. Van belőle hordozható (portable) és telepíthető verzió is. Előbbi előnye, hogy akár egy USB pendrájvon is magunkkal hurcolhatjuk. Az ADPF használata nagyon egyszerű: megadjuk a vizsgálandó mappákat a + jelre kattintva, majd a Start Search gombbal elindítjuk a keresést.

Nem kell pixelre pontosan egyezniük

A program listába gyűjti a hasonló képeket, és a vizsgálat befejeztével ebből a listából válogathatunk. Azonnal összehasonlíthatjuk a saját szemünkkel is a kettőt.
Az ADPF egyébként nemcsak a pixelre pontosan egyező képeket találja meg, hanem adott képek különböző változatait is. Így ha különbözik a képméret, az egyik fotó fekete-fehér, a másik színes, az egyik sötétebb, a másik világosabb, vagy akár az egyikről hiányzik egy aprócska részlet, azt már hasonlónak jelöli, megadva a listában százalékosan is a hasonlóság mértékét.

Több népszerű formátummal is dolgozhatunk

A fellelt változatokat átmozgathatjuk vagy törölhetjük közvetlenül a programból is, vagy egy mozdulattal megnyithatjuk a megfelelő mappát az Intézőben.
A program alapból JPG és BMP képeket vizsgál, de kiterjeszthetjük a keresést PNG és GIF formátumokra is.

Visipics
A másik program a Visipics, amelyről korábban már írtunk részletesen, így most csak röviden annyit róla, hogy valamivel többet nyújt, mint az ADPF, de ennek megfelelően a használata sem olyan egyértelmű a kezdők számára.

Többet tud, de kicsit bonyolultabb

Ha több hasonló képet talál, azokat nem csak kettesével képes csoportosítani. Több képformátumot is ismer, az összehasonlítás szempontjait pedig a felhasználó is szabályozhatja. Így akár azt is felismeri, ha a fotó tárgya megegyezik, apró beállítási különbségekkel.
A Visipics szintén ingyenes, így a kipróbálásával semmit sem veszítünk. A két program közül bárki könnyen kiválaszthatja a számára jobban kézre állót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A BMW főnöke szerint múlóban a Tesla víg napjai

A BMW főnöke szerint múlóban a Tesla víg napjai

Pintér megígérte, hogy a Puskásba tervezett VIP-alagútról Stummer előtt fognak egyeztetni

Pintér megígérte, hogy a Puskásba tervezett VIP-alagútról Stummer előtt fognak egyeztetni

Tóta W.: Hajrá, egyik, ne hagyd magad, másik!

Tóta W.: Hajrá, egyik, ne hagyd magad, másik!