szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A gépet otthoni mindenesnek, filmlejátszáshoz, játékhoz és apróbb irodai tevékenységekhez tervezték, ezért tesztünk...

A gépet otthoni mindenesnek, filmlejátszáshoz, játékhoz és apróbb irodai tevékenységekhez tervezték, ezért tesztünk során minden oldalról próbáltuk egy kicsit tesztelgetni. Először is a technikai paraméterek:

Ezek mellett a gép fel van szerelve eSata, HDMI és FireWire csatlakozókkal, Bluetooth antennával, ujjlenyomat- és kártyaolvasóval is.

A specifikációt végignézve egyértelműen kiderült, hogy a gépet nem utazáshoz szánták, hanem DTR-nek (DeskTop Replacment, azaz asztaligép-helyettesítő), aminek a méretei alapján tökéletesen megfelel. Ezután három dolgon akadt meg a szemünk, annak ellenére, hogy első olvasatra semmilyen kivetnivalót nem találtunk a gép felszereltségében. Sajnos akárhogy böngésztük a leírást, nem találtunk sehol utalást arra, hogy támogatja-e az USB 3.0 szabványt, és bekapcsolás után gyanúnk be is igazolódott, „csak” USB 2.0-ás portok vannak benne, és abból is mindössze három darab.

A videokártya tűnt még kissé gyengécskének a gép felépítéséhez képest, hiszen az NVIDIA ennél már sokkal erősebb kártyákkal is előrukkolt. A kártya gyengesége egyedül játék közben mutatkozott meg, amikor teljes felbontáson próbáltuk a különböző újabb, elsősorban aprólékos grafikára épülő játékokat: ilyenkor bizony sűrűn akadt és szaggatott. A grafika minimális „butításával” azonban teljesen élvezhetően futott a karácsonyi időszak csúcsjátéka, a Call of Duty Black Ops is.
A harmadik a Blu-Ray író volt, amit nem egészen értettünk. A CD-korszakon már rég túlhaladtunk, de a DVD-ket talán még nem hagytuk el annyira, hogy feltétlenül BD-író kelljen egy DTR-be, már csak azért sem, mert a közel háromszázezer forintos árnak több mint a tíz százalékát teszi ki ez az egyetlen alkatrész. Szerintünk bőven elég lett volna bele egy BD-olvasó DVD-író kombó, vagy csak egy sima DVD-író.

Mindezek ellenére a gép remekül és meglepően csendesen tette a dolgát, az óriási képernyőn nagyon jó filmet nézni vagy éppen egy képszerkesztő programban dolgozni, a játékélményről már nem is beszélve. Illetve mindez az újabb filmekre, játékokra igaz, hiszen a hatalmas LED-monitorhoz járó óriási felbontást a HD minőségű filmekre optimalizálták, ezért a régebbi, „rossz minőségű” filmek teljes képernyőn időnként szemcsésnek, pixelesnek tűnnek. Ugyanakkor a hanghatások messze felülmúlják azt, amit egy notebooktól elvárnánk, a kis hangszórók szépen,tisztán szólnak, és meglepően jól adják vissza a mély hangokat is.

A 8-cellás akkumulátor egészen jól bírta a megpróbáltatásokat, teljes kapacitás mellett is (teljes fényerő, bekapcsolt WiFi és Bluetooth melletti filmnézés) két és fél óráig bírta, ha pedig kicsit oda figyelve használtuk,  saját áramforrása akár négy órán keresztül is gond nélkül üzemeltette az óriást.
Dolgozni, írni rajta nagyon kényelmesen lehet, a számológéppel kiegészített billentyűzete egy asztali gépének 90%-a, így nem jelent problémát a gépelés. A touchpad nagy és megfelelően pontos, de úgy gondoljuk, hogy hozzánk hasonlóan, leendő tulajdonosai is inkább egérrel fogják használni a gépet.
A gép összeszerelése nem hagy maga után kívánnivalót, az illesztések pontosak, nem recseg, igazán jó minőségű munkának tűnik. Ugyanakkor az anyagválasztás hagy némi kívánnivalót maga után, ugyanis az egész gépet fényes fekete műanyaggal borították, amin minden apró szennyeződés és ujjlenyomat meglátszik, ezért rendszeresen kell tisztogatni.
Mindent összevetve egy igen hasznos segítőtársat kapunk a pénzünkért, ami mind filmnézés, mind játék közben és akár egy irodában is megállja a helyét, de ha nincs szükségünk BD-íróra, érdemes várni pár hetet, mert azt ígérik, érkezik a DVD-írós változat is, majd’ negyvenezer forinttal olcsóbban.      

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Óránként többször felébresztik Epstein volt barátnőjét a börtönben

Óránként többször felébresztik Epstein volt barátnőjét a börtönben

Négyezren váltották vissza a vasúti vagy buszbérletüket

Négyezren váltották vissza a vasúti vagy buszbérletüket

„Elképesztőek vagytok! Toljátok ezt a digitális oktatásnak nevezett amatőr e-sportot”

„Elképesztőek vagytok! Toljátok ezt a digitális oktatásnak nevezett amatőr e-sportot”