szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A teljesen nyílt forráskódú MKV-t gyakorlatilag a nagy felbontású (720p, illetve 1080p)  filmek szabványos...

A teljesen nyílt forráskódú MKV-t gyakorlatilag a nagy felbontású (720p, illetve 1080p)  filmek szabványos formátumának tekinthetjük. A különböző részekből álló multimédia fájlból az MKVCleaver nevű programmal kiválogathatjuk és külön-külön elmenthetjük a részeket. A programot a fejlesztő weboldaláról lehet letölteni, de ez csak egy grafikus felhasználói felületet ad az MkvToolNix-hez, amit előzőleg telepíteni kell a számítógépünkre.
  
A programmal megnyitott MKV állományról azonnal láthatjuk, hogy milyen video-, hang- vagy feliratfájlokat tartalmaz. Csak ki kell jelölni, hogy ezek közül melyeket szeretnénk kiszedni, és az Extract Tracks gombra kattintva indíthatjuk a műveletet. Párhuzamosan több összetevőt, például a video- és a hangsávot is elmenthetjük. A kimeneti könyvtárban a beállításainknak megfelelően elnevezett fájlnevekkel fognak megjelenni a multimédia állományok.

Gyorsan és kényelmesen beállíthatjuk, mire van szükségünk egy MKV fájlból

Ha videosávot akarunk kiszedni az MKV fájlból, akkor azt is bejelölhetjük, hogy azonnal konvertálja a program a nehezen kezelhető H.264 formátumot a gyakrabban használt AVI kódolásra. Annak ellenére, hogy az alkalmazás eredetileg nagyon sok kódolási eljárást ismer, lehetőség van arra is, hogy egyedi kodekekkel bővítsük.

A Windows alatt működő MKVCleaverrel gyorsan és kényelmesen lehet kibontani a Matroska állományokat, és a még a videokonvertáláshoz sem veszi túlságosan igénybe a számítógép erőforrásait.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!