szerző:
Szegő Iván Miklós
Tetszett a cikk?

A Wikipedia tízéves évfordulója alkalmából Budapesten is konferenciát tartottak a magyar önkéntesek, akik az internetes enciklopédiát szerkesztik.

A tanácskozás résztvevőinek Jimmy Wales, a Wikipedia amerikai alapítója videón üzent. Wales – aki a Nupedia enciklopédia készítőjeként vágott bele az új, ma már világszerte ismertté vált Wikipedia készítésébe -, visszaemlékezett a kezdetekre. „Helló, világ” - ezek voltak az első szavak, amiket leírt. Aztán felidézte azt is, amikor Budapesten járt, és Gervai Péterrel, a magyar Wikipedia (újra)alapítójával töltött a városban. Wales örült annak, hogy ma már 180 ezer szócikk van a magyar Wikipedián is.

Persze az angol Wikipedia ennél is bővebb terjedelmű: 3,5 millió szócikke van a 2001. január 15-én elindult online enciklopédiának. Ma már több 250 nyelven elérhető változatai vannak a Wikipediának, amelyen összesen 17 millió szócikk szerepel.

Gervai Péter, a Wikipedia magyar változatának az újraindítója (a korábbi, gyakorlatilag hamvába holt projektet ugyanis 2003. július 8-ától élesztette fel, immár valóban működő formában) elmondta, hogy időközben a magyar önkéntesek is megalapították azt a szervezetet, amely tevékenységüket koordinálja, ez a Wikimédia Magyarország Egyesület.

A hazai önkéntesek szombati sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a magyar nyelvű Wikipediának körülbelül hatszáz aktív - rendszeresen közreműködő - szerkesztője van, míg az adminisztrátorok, tehát az egész projekt működtetésével foglalkozó, magasabb szintű koordinátorok száma 36. Egy hatfős „bürokrata csapat” is dolgozik, amely az ügyintézés egyéb területeivel is foglalkozik – mondták el az aktivisták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Videókkal bővül a Wikipedia

Két évvel az után, hogy a Wikipedia bejelentette, videós tartalmakkal is bővül az enciklopédia, feltöltötték az első 140 videófájlt.

hvg.hu Tech

Már jobban van a Wikipedia

A Wikipedia „DNS failure notification” üzenettel fogadta a látogatókat szerda délután. Az online enciklopédia angol nyelvű oldalaiért felelős szóvivője azt ígérte, szerda estére helyreáll a szolgáltatás. Ennek ellenére még csütörtök kora reggel is akadtak problémák egyes oldalakkal.

MTI Tech

16 millió dollárt kér a Wikipedia

Adományozásra kéri látogatóit a Wikipedia internetes enciklopédia, amely 16 millió dollárt (3,25 milliárd forintnak megfelelő összeget) vár felhasználóitól, hogy továbbra is ingyenes maradhasson.

hvg.hu Napi merítés

Sorsfordító év elé néz a Wikipedia

A Wikipedia csak akkor lesz képes tartósan sikeres maradni, ha a sokmillió alapszócikket rendszeresen és hozzáértően ápolják az önkéntes szerkesztők - olvasható a Webisztán blogon.

Manfred Weber: Ha nem lenne járvány, már kizárták volna a Fideszt a Néppártból

Manfred Weber: Ha nem lenne járvány, már kizárták volna a Fideszt a Néppártból

Egy sofőr képes volt az M3 metrópótló előtt büntetőfékezni – videó

Egy sofőr képes volt az M3 metrópótló előtt büntetőfékezni – videó

Decemberben már elkezdődhet a koronavírus elleni oltások beadása az Egyesült Államokban

Decemberben már elkezdődhet a koronavírus elleni oltások beadása az Egyesült Államokban