szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Tudástárunkban időről időre közzéteszünk néhány leírást, azzal kapcsolatban, hogy (szerintünk) hogyan érdemes...

 Tudástárunkban időről időre közzéteszünk néhány leírást, azzal kapcsolatban, hogy (szerintünk) hogyan érdemes használni a Photoshopot. Készítettünk már zombis plakátot és virtuálisan lángba borult épületeket, de előfordult már, hogy hölgyeket „szépítettünk” meg a szeretett/gyűlölt „photox” effektus segítségével, vagy éppen egy fotó fényeit változtattuk meg, a dramaturgiai hatás kedvéért.

De nem áll tőlünk távol a bakik bemutatása sem: a tíz legnagyobb Photoshop-bakit már kigyűjtöttük, a szorgos (és béna) grafikusok azonban szerencsére változatlanul nyüstölik a PS-t, így elérkezettnek láttuk az időt egy újabb gyűjteményhez. Az öncélú humorizáláson felül még hasznos is lehet egy újabb (és frissebb) toplista; saját hibáinkból tanulni erény, mások hibáiból tanulni viszont kötelező. Akár otthon, akár munkában használjuk a Photoshopot, érdemes figyelmeznünk a következő elrettentő példákra – semmi ilyet vagy hasonlót ne kövessünk el kedvenc grafikai programunk segítségével. Kivéve persze, ha azzal akarunk hírnevet szerezni, hogy felkerülünk valamelyik Photoshop-baki blogra…   

Első képünk stílusosan saját házunk tájáról való – legalábbis olyan értelemben, hogy honi készítésű, és nem külföldi példa (kétes dicsőség, hogy ennek ellenére a nemzetközi Photoshop Disasters blogon is megtalálható).

A cég nevét és egyéb reklámnak minősülő részeket előzékenyen eltávolítottuk – ez sem segít azonban a tényen, hogy a képen látható kislány egy jól megtermett férfi lábfejeivel rendelkezik… Másik megoldás a feladványos kép-kombóhoz: esetleg a kislány egy dobozból ugrik ki (?), és egy férfi ül mögötte… akinek nem látszik a feje, a keze és a törzse sem. De akkor sem igazán jó a perspektíva és a szögek… Utolsó ötletünk: a kislány egy dobozból ugrik ki, mögötte pedig egy férfi ül, aki nem áll másból csak két lábból. Furcsa egy család lehet…

A következő fotó annyira röhejes (legalábbis grafikus szemszögből), hogy érdemes egy kicsit elidőzni rajta.

Első pillantásra még az is megeshet, hogy nem látunk semmi furcsát – pár másodperc után azonban még a térérzékkel és szemmértékkel nem rendelkező nézőben is furcsa érzéseket vált ki a képen látható Macbook képernyője.  Alaposabban megfigyelve a képet, hihetetlenkedve realizálhatjuk, hogy a szorgos grafikus annyira korrekt volt, hogy mindenáron bele akarta passzírozni az utólag odarakott képernyőképet az üres monitorra – lehetőleg úgy, hogy egy darab „se lógjon ki” belőle. Ez sikerült is, tökéletes illesztés, csak senki nem szólt neki, hogy bal oldalt az a fotó széle, és nem a monitoré…

Következő fotónk (szintén a remek Photoshop Disasters blogról) nem is igényel magyarázatot: minél tovább nézzük, annál hihetetlenebb és zavaróbb a hölgy óriási, amorf keze.

A koncepció valószínűleg az lehetett, hogy „helyezzük térbe a figurát” felkiáltással felnagyították a szóban forgó testrészt. Remek példa a címben említett hogyan NE használjuk a Photoshopot szlogenhez: ha térbe akarjuk helyezni azt a fránya kezet, akkor fotózzuk le eleve úgy. Hamarabb megvagyunk, és nem is válunk röhejessé. Ha pedig muszáj PS segítségével „térbe” helyezni, akkor szerezzünk be egy kis térlátást – attól ugyanis, hogy valami nagyobb, még nem biztos, hogy közelebb van a szemünkhöz… 

Ha már szóba jött az anatómia és a különböző testrészek mérete (nem… nem „úgy” értve…), tegyük meg, hogy vetünk egy pillantást erre a címlapra.

De csak egyet – ha végeztünk, kapjuk is el gyorsan róla a szemünket. Tovább nézve ugyanis teljesen kiábrándító, sőt már-már horror: mintha egy úthenger ment volna át szegény címlaplányon.

Következő példánk ismét szegény hölgyek virtuális „megnyomorítását” példázza – de lehet, hogy tévedünk, és egészen egyszerűen van egy fotómodell, akinek ekkora feje van. Fárasztó lehet neki cipelni…

Ha jobban megnézzük kézfejének méretét, majd hozzá a fejet, akkor rögtön világossá válik, hogy „fotosop-baki”. De az is lehet, hogy külön grafikus készítette a fejet, egy másik a testet, és persze tilos volt összebeszélniük…

Hogy ez a fotó egészen pontosan mit ábrázol, azon még tűnődünk. A fehérnemű felismerhető, addig teljesen rendben van. De hogy ez a fehérnemű kin (vagy min?) látható, és melyik domborulat, hová- és kihez is tartozik?

A helyes megfejtést beküldők között nem sorsolunk ki semmit, mivel a feladványnak nincs helyes megfejtése…

Ezen a sportos képen, egy apró hibával szembesülhetünk: konkrétan azzal, hogy a hölgy lábai nem igazán nevezhetők sportosnak, de még „lábnak” sem.

Lehet, hogy létezik olyan ember, akinek a vádlija vékonyabb, mint az alkarja, de még valószínűbb, hogy a képet manipuláló Photoshop-huszár fejében született egy érdekes elképzelés, amit mindenki nagy bánatára meg is valósított. A magyar nyelv sokszínűségének köszönhetően még szavunk is van rá, úgy hívják, hogy „pipaszár”, és a legritkább esetekben mutogatják fotókon. Az eredeti verzióban itt gyönyörködhetünk.

Az itt látható két hölgy, egy híres fehérnemű katalógusban látható eredetileg. Különösebb magyarázatot nem igényel, a képre pillantva bárki láthatja, hogy az emberi test csontozatának jellege miatt ez… nem… áll… össze.

Ezen a képen az angol X-faktor tehetségkutató döntőseit próbálták egy fotóra passzírozni, némi Photoshop „peccsvörk” segítségével. Első ránézésre azt hihetnénk, hogy ez poén, direkt elrontott kép, a helyzet azonban ennél szomorúbb: ez így, ebben a formában látható a Metro.co.uk honlapján, itt. Lélegzetünk elakad, a virtuális tollból kifogy a tinta, erre a képre nem lehet mit mondani. Talán csak annyit, hogy „facepalm”.

Aranyos kosztüm, tündéri kislány, finom édességek, karácsonyi hangulat – mi lehet a gond?

Segítünk: a probléma ismét a kezek táján keresendő. Ezúttal nincs gond a méretekkel… térben is minden rendben van. A probléma tisztán matematikai jellegű. Három kézfejhez ugyanis, minimum két kislány szükségeltetik.

Végül ismét egy honi vonatkozású kép – Mariska Hargitay remélhetőleg soha nem látta ezt a róla készült címlapot.

Ha esetleg valaki nem ismerné a remek és csinos színésznőt, annak eláruljuk: igazából nem így néz, ki mint ezen a címlapon - valójában szép, arányos méretei vannak, a fejét is beleértve. Hogy mi lehetett a Photoshop-bajnok eredeti elképzelése? Talán a szemeket akarta megnagyobbítani (mindennapi trükk címlapokon), de „megszaladt a liquify”, de az is lehet hogy… hogy… feladjuk. Nem tudjuk, mi járhatott a grafikus fejében.

 [forrás: psdisasters.com] 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!